assalamualaikum...wbt
salam februari 2012..rasa kejap jer dah sebulan berlalu! masa berlalu dgn cepat menandakan dunia kita sudah tua..sehari rasa mcm kejap jer, bangun pagi basuh kain kemas2 umah dah masuk zuhur...relax kejap lipat kain dah petang & malam..kadang tu terasa mcm x sempat nak abiskan aktiviti..sentiasa berkejar ngan masa,,nauzubillah jauhilah kehidupan kami dari segala malapetaka Ya Allah
ok la,,panjang plak muqaddimah hari ni yer ;-)..jom wiyah nak share resepi Ikan Singgang Klate...simple to prepare but delicious to eat...hehe,,menu ni gt sihat coz tak gunakan setitik minyak pon utk menyediakannya..family wiyah mmg suka lauk mcm ni coz x muak nak makan compare ngan masak kari, gulai or masak lemak yg menggunakan santan bagai...tapi kalau family wiyah Ikan singgang ni color kuning versi terengganu & tambah kunyit hidup
Ikan Singgang Klate
Normally..ikan yang paling best utk masak singgang ni ialah Ikan Tongkol/ Ikan Aya? Ikan Nasi Dagang yang fresh ..ikan ni akan memberi rasa yg berbeza dari ikan2 yang lain..ada gak yang gunakan ikan selayang or kembung ..tapi bagi wiyah kureng kick la kalo guna ikan lain!!
Bahan yang diperlukan :
- 1 ekor ikan tongkol yang di potong [ wiyah just guna kepala yg di belah 2 & ekor sahaja]
- 1 jug air [ ikut kesesuaian kuah banyak mana]
- 3 ulas bawang merah [ potong 4 je or mayang]
- 5 ulas bawang putih [ mayang]
- 2 inci lengkuas [ di hiris ] & daun kunyit [koyakkan]
- 2 keping asam & 6 biji cili padi [ tak perlu di potong]
- sedikit gula manisan
- sedikit kacang bendi [ jika suka]
Cara menyediakan :
- Masakkan air dalam periuk yang bersesuaian & masukkan bahan2 yang dihiris sehingga menggelegak agak lama skit
- Kemudian masukkan ikan [kepala & ekor]... & asam keping & gula manisan,,masakkan menggunakan api yang sederhana coz lagi lama di reneh maka lagi sedap rasa ikan singgang ni
- Kemudian masukkan cili padi & kacang bendi,,perasakan SESEDAP RASA [ masam & masin]
p/s: Lauk ikan singgang ni lagi sedap dimasak lebih awal bagi memberi rasa yang sebati..contohnya nak makan utk lunch so wiyah suggest kan masak pagi,, tak perlu masa yang lama coz utk masak lauk ni just tinggal & kacau sekali sekala sahaja
hurm..lauk ni sgt2 TIDAK berkolestrol yer! wiyah kalau ke pasar nampak ikan tongkol yg fresh mmg wiyah akan beli buat stock..boleh juga buat masak kicap, masak pedas, masak acar , goreng kunyit, & mcm2 lg,,alau xder plan apa pon wiyah akan kukus ikan ni & boleh di gunakan dalam menu utk wat lauk nasi lemak mcm org terengganu punya style..mmg best, sekali skala try ubah selera..baru la ada kelllass keh keh..ok daa
2 comments:
roger2 resepi..nampak menarik pula bila letak bendi..sebab resepi mak sy x ada pula bendi nya (",)
Dr Najmi: kalau org terengganu (normally my family) mmg letak kecang bendi masa masak singgang ni..tujuannya nak cicah bendi ni ngan BUDU, sinonim bagi kami kalau masak singgang mesti kena ada ian goreng + BUDU mmg WAJIB ada hehe
Post a Comment