To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers
"Some Love Stories...Live Forever"

Thursday, November 8, 2012

Percik Ikan Kembung Warisan Bonda

Assalamualaikum wbt

Alhamdulillah dapat bersua lagi..niat di hati nak habiskan n3 yang tertunggak kat folder ni before cuti-cuti bonda bermula nanti..insyaAllah! Menu ni wiyah buat 2 3 hari yang lepas..rasa nak makan nasi tapi pergi jenguk lauk kat 2 3 kedai takde yang berkenan di hati..hurm sudahnya pergi pasar petang & nampak ikan2 kembung yang segar ni..apa lagi sepantas kilat mintak en.suami carikan bahan2 sbb wiyah tak larat nak jalan..just arahkan beli itu & ini

siap suruh tokei ikan tu bersihkan skali gus..balik umah just basuh jer & panggang..yang lain2 en.suami setelkan, wiyah bagi arahan camana nak masak jer..hikhik mudah kan kerja wiyah, makamalam tu kami makan nasi berlaukkan ikan kembung percik + salad..jumpa gak nasi  pd hari berkenaan

lauk favourite famili wiyah..kalau tiba musim ikan kembung memang lauk ni wajib setiap hari ada kat atas meja tu..kuah percik nya mak wiyah buat banyak2 terus coz ianya boleh di simpan dalam tempoh yg agak lama


Ikan kembung yang siap di bakar..menggunakan pemanggang yang tidak ajaib yer! atas dapur gas sahaja ;-)

Percik Ikan Kembung Warisan Ibunda
(Sumber Resepi: Emak Wiyah)

Bahab-Bahan utama:
  • 4 ekor ikan kembung segar- sederhana besar
  • 1/2 kg santan pekat
  • 2 cawan air
  • 6 ulas bawang merah *
  • 2 ulas bawang putih *
  • 2 inci kunyit hidup * dikisar bersama
  • 2 batang serai - dititik
  • 1 keping asam keping
  • 3sb cili giling

Cara Penyediaan :
  1. Ikan dibersihkan & diperap bersama garam kunyit (jika suka) atau boleh juga di panggang tawar. Panggang ikan sehingga masak. Sementara itu, kita sediakan kuah percik nya.
  2. Masukkan santan & bahan2 yang lain kedalam kuali. Masak dengan api yang sederhana sehingga kuah agak pekat mengikut selera masing-masing.
  3. Tahbahkan gula & garam sesedap rasa. Siramkan kuah percik ke atas ikan yang telah siap di panggang..sedia utk dihidangkan .
p/s : Enak di makan bersama nasi panas & hidangan ini tak sedap dimakan bersama lauk yang banyak. Cukup sekadar ini & ulaman memang menambah-nambah. itu wiyah la..ekeke



Alhamdulillah tidur kekenyangan kami pada malam berkenaan..;-)


7 comments:

Unknown said...

nmpk sedap lauk tu Wijay...
mkn dgn nasi panas2 ni..mmg terangkat...xpyh lauk lain dh..

Wiyah said...

TQVM Qasey Honey ..aah mmg btol tu, ada 1 lauk ni pon dah cukup kan ;-)

Unknown said...

sedapnya...nak sikit...

Wiyah said...

amik la..musim ikan kembong skang ni, mmg best baut kuah byk2 then wat stok..bila nak makan just bakar ikan jer..curah kuah ;-)

Zania.biz said...

menyelerakan...

Unknown said...

Tq.saya nk Cuba masak untuk Suami tersyg.Suami Kara sblum kerja ni masaklah special2.mg bertambah berkat kongsi ilmunya.

norsadira said...

sedapnyer tengok ikan 2 bulan puasa ini..nk cubalah,
Terima kasih atas info tersebut.silalah singgah diblog saya http://dirawanhartawan.blogspot.my/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...