To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Thursday, November 29, 2012

Putera Hati Kami Yang Pertama

Assalamualaikum wbt

Syukur alhamdulillah..mommy & baby selamat semuanya..wiyah selamat melahirkan baby boy via c-zer yang sempurna segala kejadiann serta sifatnya..amin ya rabbal alamin 

 Hospital HTAA Kuantan, Pahang.
Date, Day & Time: 21.11.12, Rabu , 11.45pagi
Weight: 3.475kg
Height : 48mm
COD :35mm

-jutaan terima kasih atas segala doa utk wiyah sekeluarga-
memperkenalkan putera cinta Ayie & Wiyah yang pertama

AISY EL-WAFIY BIN MOHD SUHAIRI

Hari ke-8

Hari ke-7

Hari ke-5

Semoga menjadi anak yang soleh..taat pada perintah agama, berbakti kepada kedua ibu bapa serta menjadi insan yang berguna di dunia & akhirat..InsyaAllah, Amin Ya rabbal alamin

Monday, November 19, 2012

Dup Dap Dup Dap..Tomorrow is d day!

Assalamualaikum wbt

Bila tiba saat nya..tiba2 hati terasa sgt sayu teringat 4 org cahayamata kami yang telah menjadi ahli syurga Allah yang abadi..sesekali sehingga terlupa & alfa dengan setiap kejadian, kenapa & mengapa sgt besar ujian buat kami..selalu terbayangkan serta berangan kalaulah anak2 kami masih ada semestinya mereka telah sebaya dengan budak itu & budak ini..ternampak2 mereka berlari mengejar kami, petah bercakap..cepat2 beristighfar panjang seperti mengeluh , meragui takdir tuhan & bila tersedar dr berangan..sebak perasaan & pastinya air mata berlinangan..ya Allah tabahkan la hati hambamu menempuhi ujian ini..amin ya rabbal alamin

syukur alhamdulillah..kandungan ke-lima ini harapan kami semoga bayi kami selamat melihat dunia serta dipanjangkan usianya insyaAllah..walaupun begitu masih ada perasaan yang bercampur baur, rasa takut, berdebar2, berpeluh2..& of course akan menangis teresak2 apabila doktor mengatakan 70% kemungkinan kelahiran adalah melalu pembedahan..Ya allah time tu terus menangis kat depan doktor, air mata xleh nak tahan lagi.. 


saksikan video ni..sgt seram walaupun pernah melaluinya sebelum ni, tp bila tgk video ni..tak boleh nak bayangkan wiyah yg berada di tempat tu coz sehingga ke masa wiyah menulis ni..baby still tak berpusing lagi..kepala masih berada dibahagian atas kanan perut ni,..

tak henti berdoa & berharap agar masih ada keajaiban berlaku walaupun 2 3 jam sebelumnya ianya akan terjadi..semoga Allah mendengar doa hambanya ini..Pelbagai air selusuh yang kami dah cuba, usaha sendiri, ibu ayah & org2 yang dipercayai dpt membantu menerusi amalan doa masing2...

Wallahu waklam..kun fayakun, apa pon yang berlaku..


Thursday, November 15, 2012

Tanda-tanda Hampir Bersalin

Assalamualaikum wbt

Alhamdulillah sakarang dah masuk mggu ke-37++ kandungan..berat baby 3.3kg so far, insyaAllah pada mggu ke 38 wiyah dah dimasukkan ke wad..surat cinta dari hospital utk check in juga sudah dapat iaitu 20/11/12 seawal pukul 8 pagi melapor diri di Lobi Makmur HTAA Kuantan, 21/11/12 pula appoinment utk c-zer section coz baby wiyah berada dalam keadaan sonsang..;-(

di ketika ni..masih berdoa & berharap semoga ada keajaiban berlaku, harapan agar baby dlm kandungan ini akan berpusing kepala ke bawah..agar wiyah dapat bersalin secara normal! semoga Allah mendengar doa kami..amin Ya rabbal alamin

kepada semua kawan2..doakan semoga wiyah & baby selamat kedua-duanya

just for info tutk diri wiyah yang tgh berdebar2 menanti kelahiran ni & juga kawan2 yang mungkin tertanya2 apakah di antara tanda-tanda awal sebelum kelahiran..

kedudukan sebenar bayi & menunjukkan proses kelahiran \hampir berlaku..kelahiran secara normal

Tanda-Tanda Bersalin dari Alam Hamil.

Kontraksi Rahim
  • Kontraksi adalah tanda awal dan isyarat yang paling penting yang menunjukkan anda sudah sampai masa untuk bersalin. Sekiranya kontraksi sudah ada, cuba perhatikan masa, tempoh dan berapa minit jarak diantaranya. Kontraksi yang sebenar berlaku secara teratur dan pada jarak yang konsisten. Sekiranya ia berlaku setiap 5 min secara teratur dan semakin kerap, pergilah berjumpa dengan doktor untuk mendapat kepastian. Kontraksi biasa atau Braxton Hicks contraction agak berbeza, ia kurang menyakitkan dan tidak teratur dan akan hilang dengan sendirinya tidak lama kemudiannya.
Sakit Belakang
  • Sakit belakang sering menjadi masalah utama wanita hamil, tetapi ia juga mungkin satu tanda kelahiran. Sakit ini akan semakin kerap dan kuat dan rasa lebih teruk pada bahagian bawah belakang.
Pecah Ketuban
  • Dalam cerita drama atau filem, wanita selalunya sedar yang mereka bakal melahirkan apabila ketuban mereka pecah. Tapi ia bukan realiti sebenar. Kebanyakkan wanita langsung tidak mengalami pecah ketuban sehinggalah di saat-saat akhir proses bersalin. Yang kerapnya, doktor yang akan memecahkan ketuban anda untuk mempercepatkan proses bersalin. Pecah ketuban berlaku pada segelintir wanita hamil sahaja dan sekiranya anda mengesyaki yang ketuban sudah pecah, jumpalah dengan doktor dengan segera.
Bloody Show
  • Di saat awal anda bakal melahirkan, selalunya terdapat lendir pekat bercampur darah keluar dari faraj. Ini adalah pluk mukus yang menghadang sebarang kemasukkan asing kedalam serviks. Ia juga menghalang sebarang kuman dari merebak kepada bayi. Sekarang pluk ini sudah tiada dan bayi sudah boleh bergerak kebawah dengan perlahan-lahan.
Serviks Terbuka
  • Sebaik sahaja kontraksi berlaku, pangkal rahim anda akan menjadi lebih lembut dan lebih nipis. Walaubagaimanapun, cuma doktor sahaja yang boleh mengetahui perubahan ini semasa pemeriksaan faraj.

Tanda-Tanda Bersalin dari Forum Ratu Hati.

Bayi Turun Ke Bawah
  • Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
  • Sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.
  • Kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencing
  • Sakit perut & memulas
  • Kerap buang air besar
  • Kerap terkentut
Keluar Lendir Pekat Atau Keluar Darah Bercampur Lendir
  • Lendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.
  • Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.
Sakit Belakang
  • Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
  • Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan rehatkan badan anda. Ulangi lagi.
  • Anda juga boleh mengurangkannya dengan banyakkan berjalan. Ia juga akan mempercepatkan kelahiran anda.
  • Jika sukar untuk anda berjalan, minta suami anda urut belakang anda dengan kuat semasa anda berbaring mengiring.
Pecah Air Ketuban
  • Air ini biasanya keluar dengan banyak dari vagina. Warnanya jernih, tanpa bau. Segera ke hospital.
Pintu Pangkal Rahim Terbuka Dan Menipis
  • Doktor akan melakukan pemeriksaan vagina. Pembukaan di bahagian pangkal rahim atau servik dikesan dengan skala 1 hingga 10.
Kontraksi Yang Tetap Dan Berterusan
  • Kira kontraksi atau pengecutan otot rahim anda.

Tanda-Tanda Bersalin dari mengandung.com.

Biasanya ada 3 tanda utama yang menunjukkan seseorang itu telah hampir masa untuk melahirkan anak, iaitu:
  • Lumrahnya, apabila berlaku pengeluaran lendir yang bercampur dengan darah di faraj. Pengeluaran ini menunjukkan bahawa ruang serviks anda telah mula membuka dan menyebabkan cecair lendir bercampur darah tadi keluar.
  • Apabila air ketuban mula pecah dalam proses pengecutan rahim yang menyebabkan pemecahan karung bayi. Air ketuban ini berbau hanyir dan tidak bewarna. Tidak seperti air kencing yang bewarna kuning dan berbau hancing. Pastikan pada masa ini anda telah sampai di pusat bersalin yang telah dipilih, jika tidak segera dapatkan bantuan untuk ke hospital.
  • Apabila anda mula berasa sakit di bahagian perut dan belakang seumpama sakit tatkala senggugut, tapi yang ini lebih sakit dari senggugut. Sakit ini datang sekali sekala yang biasanya selang sejam, kemudian makin kerap sehingga selang 15 minit dan seterusnya setiap 5 minit dan rasa sakit makin kuat. Setiap kali rasa sakit itu datang, ia akan berlarutan sehingga 15 ke 30 saat.

Tuesday, November 13, 2012

Ikan Kembung Bakar Bersama Air Asam Tomato

Assalamualaikum wbt

Happy Diwali..mood berhari raya sambil makan maruku & kueh raya yang office mate en.suami bagi..sbb teringin nak makan maruku original dr kaum india..maka dapat 2 jenis maruku & 1 jenis kueh raya..syukur dah tak telan liur mengenangkan maruku..ekeke

erm hari ni..hujan dari pagi, mood bakar membakar datang since hujan mula turun! lps breakfast terus pergi cari barang basah..hurm nampak ikan kembung segar! makan menu hari ni..mestilah ikan kembung & kembung lagi..hihi , kali  ni just bakar dicicah bersama air asam bersama ulam salad..di antara favorite menu wiyah & suami! sudah cukup nikmat sampai tidur kekenyangan kul 5petang ;-)

just C&P respi dr entry lama kat SINI & SINI


Ikan Kembung Bakar & Air Asam Tomato 
Sumber : Dapur kecil wiyah

Bahan-bahan utama: (hidangan utk 2 org)
  • 2 ekor ikan kembung- diperap bersama garam & kunyit seketika & dibakar
  • 2 biji tomato sedang *
  • 1 biji bawang besar *
  • 10 cili padi * di potong dadu/ di kisar
  • 2 sudu besar asam jawa extra
  • 2sudu besar gula 
  • 1sk garam
  • jus limau kasturi/limau nipis - wiyah guna 2 biji
  • 1 inci belacan yang dibakar
  • 1sb sedikit air
Cara penyediaan:
  1. Campurkan semua bahan-bahan & gaul sehingga sebati. Rasa pedas,masam, manis & masinnya sesedap rasa.
  2. Simpan dlm peti ais & hidangkan semasa hendak makan, coz air asam ni lebih sedap jika di sediakan lebih awal bagi memberi rasa yang lebih sebati.
p/s : Air asam ini boleh dihidangkan secara berasingan @ dicurahkan atas ikan..juga sesuai dimakan bersama daging bakar @ ayam bakar @ sotong bakar

ikan yang selamat dibakar bersama garam & kunyit

Jemput makan semua ;-)

Sekian..wassalam, selamat bercuti panjang, esok kerja lusa cuti tulat kerja & cuti lag..pejam celik wiyah dah warded..huhu takutnya

Sunday, November 11, 2012

Pernah makan Buah Tembikai Betik??

Assalamualaikum wbt

Just to share..mungkin ada yang pernah makan, pernah tengok or may be pernah dengar tentang buah tembikai betik ni..its ok what ever pon, wiyah sekadar nak berkongsi tentang buah tembikai betik ni..ramai yang tahu pasal buah ni tp tak pernah makan atau tak tahu cara makan..

buah ni sebenarnya tak de rasa langsung ..just hambar & tawar! tp berbau wangi..wiyah suka bau buah ni..sgt soft baunya ;-)


buah ni mudah di dapati pada musim panas..tanda2 buah ni akan masak, luarannya bewarna kuning menunjukkan ianya sedia di petik tp belum masak tau! apb buahnya merekah barulah di kategorikan sebagai masak ranum

tp di ingatkan..buah ni bersifat sejuk, so sape2 yang berpenyakit jgn sesekali makan dengan banyak yer! makan pada tahap beringat2 hehe

dr kebun mak wiyah..ada 3 pokok tp buahnya punya lah banyak
rupa buah tembikai betik..bentuk fizikalnya memanjang sepert buah betik & jalur buahnya seperti buah tembikai, itulah sebabnya di p[anggil buah tembikai betik. Tapi wiyah tak pasti kat tempat lain di panggil dengan nama apa..

isi buah tembikai betik ni sangat lembut..perumpamaannya seperti baldu

Manisan/ Dessert Tembikai Betik

Bahan Utama:
  • 1 biji tembiai betik masak/mengkal- dibuang kulit
  • 1/2kg santan atau 2 tin susu cair
  • 1 cawan air
  • sedikit gula & garam
Cara Penyediaan:
  1. Kupas kulit buah tembikai betik , buang bijinya & potong mengikut citarasa masing-masing.
  2. Masukkan santan & air ke dalam periuk , panaskan santan menggunakan api yang paling kecil. (Jgn sampai menggelegak)
  3. Tambahkan gula & garam ke dalam santan yang sedang dipanaskan. Kacau rata sehingga gula & garamnya sebati dan hancur bersama.
  4. Manisan ini enak di makan ketika ianya sejuk. Maka adalah di galakkan utk menyejukkan 2-3 jam larutan santai & tembikai betik sebelum menikmatinya.
Nota : Kaedah asli, emak wiyah lebih suka menggunakan perahan parutan kelapan..santan di perah menggunakan air suam. Maka santan tak perlu di panaskan.

selalunya..famili wiyah akan makan manisan ni sebagai dessert petang, waktu kami lepak2 depan rumah..memang syokk sekejap jer licin ;-)

sekian..wassalam

Thursday, November 8, 2012

Percik Ikan Kembung Warisan Bonda

Assalamualaikum wbt

Alhamdulillah dapat bersua lagi..niat di hati nak habiskan n3 yang tertunggak kat folder ni before cuti-cuti bonda bermula nanti..insyaAllah! Menu ni wiyah buat 2 3 hari yang lepas..rasa nak makan nasi tapi pergi jenguk lauk kat 2 3 kedai takde yang berkenan di hati..hurm sudahnya pergi pasar petang & nampak ikan2 kembung yang segar ni..apa lagi sepantas kilat mintak en.suami carikan bahan2 sbb wiyah tak larat nak jalan..just arahkan beli itu & ini

siap suruh tokei ikan tu bersihkan skali gus..balik umah just basuh jer & panggang..yang lain2 en.suami setelkan, wiyah bagi arahan camana nak masak jer..hikhik mudah kan kerja wiyah, makamalam tu kami makan nasi berlaukkan ikan kembung percik + salad..jumpa gak nasi  pd hari berkenaan

lauk favourite famili wiyah..kalau tiba musim ikan kembung memang lauk ni wajib setiap hari ada kat atas meja tu..kuah percik nya mak wiyah buat banyak2 terus coz ianya boleh di simpan dalam tempoh yg agak lama


Ikan kembung yang siap di bakar..menggunakan pemanggang yang tidak ajaib yer! atas dapur gas sahaja ;-)

Percik Ikan Kembung Warisan Ibunda
(Sumber Resepi: Emak Wiyah)

Bahab-Bahan utama:
  • 4 ekor ikan kembung segar- sederhana besar
  • 1/2 kg santan pekat
  • 2 cawan air
  • 6 ulas bawang merah *
  • 2 ulas bawang putih *
  • 2 inci kunyit hidup * dikisar bersama
  • 2 batang serai - dititik
  • 1 keping asam keping
  • 3sb cili giling

Cara Penyediaan :
  1. Ikan dibersihkan & diperap bersama garam kunyit (jika suka) atau boleh juga di panggang tawar. Panggang ikan sehingga masak. Sementara itu, kita sediakan kuah percik nya.
  2. Masukkan santan & bahan2 yang lain kedalam kuali. Masak dengan api yang sederhana sehingga kuah agak pekat mengikut selera masing-masing.
  3. Tahbahkan gula & garam sesedap rasa. Siramkan kuah percik ke atas ikan yang telah siap di panggang..sedia utk dihidangkan .
p/s : Enak di makan bersama nasi panas & hidangan ini tak sedap dimakan bersama lauk yang banyak. Cukup sekadar ini & ulaman memang menambah-nambah. itu wiyah la..ekeke



Alhamdulillah tidur kekenyangan kami pada malam berkenaan..;-)


Monday, November 5, 2012

Azam 2012 hampir ter'realisasi'

Assalamualaikum wbt

1st of all.. special thanks to my beloved husband, beloved family, relatives, friends & lecturer/supervisor

Syukur alhamdulillah..azam tahun 2012 hampir dapat direalisasikan walaupun tidak sepenuhnya, namun tetap bersyukur dengan kesempatan masa, rezeki yang telah dikurniakan oleh Allah swt..Konvokesyen kali ke-3 dalam hidup wiyah hari sabtu yang lepas 03 Nov 2012 di UTHM, Batu Pahat Johor..pergi & balik mengharungi banjir, tayar kerete ditenggelami air..alhamdulillah dah selamat sampai kuantan ;-)

perasaan nak join & tak nak join sama banyak sebenarnya coz time tu dah masuk ke minggu 36 kandungan..tp en.suami bagi sokongan & dorongan utk pergi tetapi semua barang2 perlu prepare siap2 dalam kereta..thats why tema jadi caca marba, last minute tiba2 jadi tema hijau + purple & uthm wajibkan pakai tudung putih..so wiyah just sarungkan selendang Ct..setel ;-)

Azam tahun 2012
  1. Nak habiskan study master level- achived
  2. Nak ada 'baby' sebelum umur melebihi 30 tahun - will be achived soon (in 2 weeks time)
  3. Nak ada rumah sendiri - (masih mencari lokasi yang sesuai, depends pada penempatan wiyah & hubby ) --> foward ke tahun 2013

Master Of Technical & Vocational Education..insyaAllah ke peringkat Doktor Falsafah tetapi wiyah bg laluan terlebih dahulu pada En.Suami utk mencapai impian bergelar Profesional Enggineer..Ir. Mohd Suhairi insyaAllah, baby akan sentiasa dan terus mendoakan & menyokong abang dalam jua bidang yg abang ceburi!

Mommy & Daddy to be..counting days to go 

with my housemate..1.5 years together, friendship 4 ever yea!

sahabat a.k.a classmate di tika senang & susah..sorg dah jd ummi, 2 org lg mommy to be, sorang bakal pengatin, sorang bakal tunangan orang & lagi sorang still single & available ;-)


last but not least..to my followers, blog reader, silent render..(ayat poyo mcm ramai follower jer hikhik) , wiyah hadiahkan jambangan bunga-bunga ni semua...semoga kebahagian & kejayaan serta kerdhoaan hidup sentiasa mengiringi hidup kalian..insyaAllah

Sekian..Wassalam

Thursday, November 1, 2012

JJCM @ Maggie Ketam Bistro, Dungun

Assalamualaikum wbt

Dah lama sebenarnya teringin nak makan meggi ketam ni..ada kawan cakap Maggie Ketam @ Bistro kat Dungun best , tp dah lama cari tak jumpa sbb cari tak bersungguh2 ..& tiba2 masa balik ke Dungun baru2 ni saja jalan2 kat pantai & terjumpa kedai ni...tp waktu urusniaga bermula pd pukul 6 petang  hingga ke lewat tengah malam..so perlu la postpone hingga ke lain waktu coz masa ternampak tu waktu tengahari ..takde rezki time tu ;-(

wiyah adalah peminat tegar semua makanan berasaskan Mee & seafood

RM 22 per bowl..baby crab curry Maggie! Rasanya berbaloi dengan harga..walaupun hanya maggie kan ;-)

sebelum ni pernah try makan Maggie ketam di Kampung Cherang Ruku, Semerak Pasir Puteh Kelantan, kat situ juga famous maggie ketam..kat sana lebih kepada perisa sup/ ayam..1st time makan so tak boleh nak bezakan samaada sgt sedap atau hanya sedap hehe..kat sini dihidangkan dalam Claypot & 2 ekor ketam! Harganya juga lebih murah..hanya Rm13/claypot

tapi...hurm bila dah pekena ngan Maggie ketam Bistro kat Dungun ni,, wallahhhh mmemang meletops la!  wiyah pilih ketam nipah coz ketam laut mudah utk didapati kat are umah wiyah, so kita try ketam nipah la plak kan! Kat sini rasanya lebih kepada perisa kari..ala2 mee kari pon ada juga rasanya! Rasa pedas & creamy lemak..hurm mmg citarasa org Malaysia la kan 

Selain daripada ketam ada juga tambahan seafood lain seperti Udang, sotong & Lala yang fresh! Kat sini dihidangkan dalam mangkuk biasa..Memang sgt heaven la..kami just order 1 mangkuk jer plus side order, coz waktu dah hampir kul 12 tgh malam & dlm perjalanan pon kami dah takeaway A&W dengan 2 Large Root Beer..huh kalau ambil 1 sorang mmg confirm xleh tdo la sbb kekenyangan sgt ;-)

gambar kurang menari coz suasana gelap..ambil port kta meja luar mmg takde lampu langsung, harapkan flash camera cap ayam jer..so mmg tak puas hati dgn kualiti gambar!


siap di bekalkan dengan penyepit ala2 playar utk memudahkan proses me'makan' ketam! mmg btol sgt mudah..so lps ni boleh la beli ni utk makan kat umah plak ;-)

see...licin semuanya kami belasah tinggal cengkerang & kulit jer bersepah-sepah, apapun wiyah mmg suka cara masakannya..hurm nampaknya lepas habis pantang baru la bleh merasa lagi..tahun depan?? ayyak..lambat lg la ;-)

sekian..pada kawan2 kalau ada yang teringin nak makan, bolehla singgah kat sini..sgt puas hati + service pon cepat..sambil bersantai ambil angin malam ;-)

Wednesday, October 31, 2012

WW: 35week pregnancy!

Assalamualaikum wbt

otw ke HTAA utk appoinment dgn pakar O&G..serta CTG Baseline utk jantung baby...Alhamdulillah segalanya dlm keadaan normal & terkawal..syukur pada mu Ya Allah

membesar & membulat dgn jayanya..alhamdulillah masih boleh drive ke sana sini ;-)
Hari ni : 31 Okt 2012 dapat anak buah baru..Syukur segalanya selamat, amin ya rabbal alamin

mata sembab,hidung bulat , muka berminyak2 & kembang semangkuk tak boleh blah..last week berat naik over d targer! 1.7kg in 2 weeks bayangkan betapa bersemangat nya mommy ni ;-)

esok ada appointment klinik lagi..rasa takut plak nak naik penimbang tu huhu

Tuesday, October 30, 2012

Donut Kentang with Blueberry Filling

Assalamualaikum wbt

Update resepi petang semalam..donut ni adalah antara donut paling sedap yang wiyah pernah buat...sangat sedap & berpuas hati dengan texture nya..gebu & padat dengan isi ubi kentang yang telah di lenyek..Maaf bukan nak angkat bakul yg besar ni sendiri tp realiti, mungkin dah mmg resepinya sedap & bukan disebabkan wiyah yg buat yer ;-)

tetiba terasa nak makan donut kul 5pm..hurm bila dah teringin tu haruslah terus bangun ke dapur, sediakan bahan & uli adunan..kemudian tutup dengan kain lembab..baru lah tenang nak solat asar! hihi ...sabar jer la kan..donut lg penting dr solat..ouchh bukan begitu sebenarnya cuma nak bagi adunan mengembang terlebih dahulu ;-)


ngam2 mr.husband balik kerja..donut dah siap digoreng cume belum digaul bersama gula icing sahaja! ok la jugak coz tak mengambil masa yang lama utk makan donut yg sedap..just adunkan & biarkan ia mengembang! hurm..tak guna cite panjang bukan bleh tapau pon kan hihi..pernah buat resepi Chineese donut dari k.izah jugak & kali ni  juga nak share resepi yang wiyah godek2 dr dapur k.izah daut - muffin lover!


Donut Kentang & Blueberry
Olahan dari resepi ' Donut Keledek Jepun' : Izah Daut

Bahan-bahan Utama:
  • 200 gm tepung gandum - 2 cawan tepung
  • 100gm ubi kentang - wiyah guna 1 biji sederhana besar
  • 1 1/2 sk yis segera mauripan *
  • 1 sudu besar susu pekat manis *
  • 50gm gula halus*
  • 60ml air suam * (satukan bahan2 bertanda *)
  • 1 1/2 sb mentega
  • 1 biji telur kuning -wiyah tak letak
  • 1/2 sudu teh garam
  • Gula ising untuk salutan
  • Minyak untuk menggoreng
Cara-cara Penyediaan:
  1. Kupas kentang, rebus hingga empuk dan lenyek bersama mentega hingga halus ketika masih panas.Sejukkan.
  2. Satukan tepung, gula dan yis, gaul rata. Masukkan kentang lenyek gaul hingga rata dan masukkan bahan-bahan campuran * sedikit demi sedikit dan uli hingga menjadi doh yang lembut dan elastik.
  3.  Rehatkan adunan selama 15 minit dan tutup dengan kain lembab / plastik sehingga mengembang.
  4. Bulat-bulatkan adunan & masukkan filling bluberry/strawberry/choclate chip atau mengikut bentuk kesukaan anda.
  5. Panaskan minyak dan goreng hingga kekuningan.
  6. Salut dengan gula halus atau coklat mengikut suka.

sekian...wassalam, lain kali kalau tiba2 teringin tengah malam malam pon boleh buat hihi

Monday, October 29, 2012

Handmade Khas Untuk Anakanda Tercinta

Assalamualaikum wbt

Excited menyambut 1st baby..hasil keras tangan dr moomy buat anakanada! walaupun takde ilmu jahit menjahit, tak pernah ada minat menjahit & of course takde mesin jahit !! dirumah hanya da set jarum & beberapa gulung benang basic color..tp demi utk mu anakanda, mommy cuba sedaya upaya utk membuatnya..mengambil masa hampir 2bulan utk disiapkan..Alhamdulillah walaupun senget benget , tak kemas jahitannya..tp mommy sgt berpuas hati ;-)

Tilam 100% kekabu oval shape with 1 bantal karipap bertelinga , 1 bantal 4 segi  & 2 bantal golek (tiada dlm gambar, siap lebih awal so simpan dlm kotak.. mls nak buka kotak)

yang ni plan nak wat travel..senang nak angkut coz kecik, setakat ni dah beli 3 jenis tilam baby + yg ni jadi 4..melampau kan ekeke

yang ni plak swaddle baby, asalnya beli kain flannel cotton kat kamdar utk buat tempah binder ..tp tukang jahit ckp kain byk lebih, dah buat barut 15helai (3 jenis kain) still ada kain lebih lagi...ambil kain lebih & wiyah terfikir nak buat swaddle ni, mmg sgt bercinta utk siapkannya! tp bersyukur..bila dah siap swaddle, sgt bepuas hati senyum sampai telinga..swaddle ni lain dr yg lain, takde jual kat mana kedai even dalam & luar negara tau! ekeke..ayat melampau kan!

corak kartun lebihan dr set cadar baby pon boleh la..en.suami gelak jer tgk wiyah ;-)

zoom dr dekat..swaddle with polkadot lace! 

Syukur dah sampai ke tahap trimester & minggu2 terakhir..insyaAllah lagi 3mggu menantikan saat2 yang indah tu akan tiba..semoga segalanya dipermudahkan olehNYA amin ya rabbal alamin

Sunday, October 28, 2012

Salam Eiduladha & Nasi Lemak Susu Cair

Assalamualaikum wbt

Salam Eiduladha 1433H..Semoga pengorbanan tahun ini memberi sejuta makna dalam hidup kita insyaAllah! Maaf lambat plak ucapan ni..almaklumla rakaman bukan siaran langsung ekeke..dah la hari ke-3 plak tu ;-)

sehebat manakah pengorbanan kita pada tahun ni? apa pun pengorbanan yang kita buat bergantung kepada niat asal kita..bkn kepada berapa bahagian or brapa ekor haiwan yg kita korbankan..betul tak?? since wiyah & suami dah mula pening & sakit perut may be disebabkan daging! kata org daging fresh lg cepat bertindak pada badan kita..hurm di atas dasar kesihatan wiyah & suami sebolehnya mengurangkan pengambilan daging..tahap kawalan!

Nasi Lemak..Eiduladha ke-3


hr ni pagi2 lagi en.suami  dahbg hint..baby! abg rasa mcm tak sedap la nak breakfast kat luar..rasa sakit perut la & mcm2 lagi..so paham2 jer la maksudnya kan ;-)..so wiyah ke dapur , tak tau nak masak apa sebenarnya sbb takde apa2 dlm esbok tp last2 jd jugak nasi lemak ni ..

Nasi lemak basmathi tak ber'santan' yg digantikan dgn susu cair  + sambal bawang semata-mata + ayam goreng 2 ketul + telur 2 biji ngam2! 

Jemput makan semua & salam Eiduladha ^_^ peace !!

Sekian..wassalam

Wednesday, October 24, 2012

!st time me'roti' Garlic Rolls with Mushroom Soup

Assalamualaikum wbt

Mood nak meroti membuak2 @ 34 weeks pregnancy! macam2 roti nak menerai lps dah jadi skali hurm....selang sehari buat roti ekeke..di ikuti ngan pizza ;-) Garlic Roll resepi roti pertama yang wiyah try..alhamdulillah 1st try, so Mr.husband cakap not bad la..next time bleh improve..buat 1/2 adunan & buat kecik2 jer coz takut tak menjadi or tak masak

wiyah just buat garlic roll & mushroom soup just guna yg instant Campbells Cream of Mushroom Soup, panaskan & tambahkan sedikit isi ayam serta lebihan garlic spread kedalamnya ..

bakar 1/2 jam befor Mr.husband balik dr kerja..so makan panas2 sesuai ngan musim hujan, kejap je licin pinggan tu hehe

Garlic Rolls 
Sumber :Yatiememories
Bahan2 Utk Garlic Rolls 
  • 3 cawan tepung gandum ~ Yatie guna tepung roti
  • 1 cawan air suam
  • 1 sudu besar yeast
  • 1 sudu teh garam
  • 2 sudu besar gula
  • 2 sudu besar olive oil - wiyah ganti minyak jagung
  • 1sk bread softener &1 sk bread improver (wiyah tambah)

Cara-Caranya
  1. Campurkan semua bahan kecuali minyak dalam sebuah bekas dan uli sehingga menjadi doh yang lembut
  2. Tambahkan minyak dan uli semula sehingga mendapat doh yang elastik
  3. Sapukan sedikit minyak pada doh, tutup doh dengan tuala lembab yang bersih dan biarkan doh rehat selama 40 ~ 45 minit
  4. Doh akan naik sekali ganda
  5. Sementara menunggu doh naik kita sediakan garlic spread
Garlic Spread (atau boleh gunakan yang dah siap kat pasaran-brand buttercup )
  • 50 gm Butter bergaram ~ suhu bilik
  • 3 ulas bawang putih ~ dicincang halus
  • 2 pokok daun ketumbar ~ dicincang halus
  • sedikit lada hitam kisar ~ ita tambah, Yatie pun sama
  • Gaulkan semua bahan
  • Siap digunakan
Kita sambung citer Garlic Roll td :-)
  1. Setelah adunan doh naik buka tuala lembab dan tumbuk-tumbuk doh dan uli sekejap
  2. Kemudian bahagikan doh kepada 2 bahagian ~ seelok-eloknya di timbang setiap bahagian supaya sama beratnya.
  3. Gelek doh dengan kayu pencanai 1/2 inc tebal berbentuk empat segi memanjang.
  4. Sapukan 1 sudu Garlic Spread di atasnya dan gulung.
  5. Buat kaedah yang sama pada doh yang kedua juga
  6. Potong doh sama lebar sebanyak 4 potongan.
  7. Kita akan mendapat 8 potongan doh.
  8. Susun doh dalam tray yang telah di sapu dgn butter hingga habis.
  9. Tutup semula doh dengan kain lembab dan rehatkan semula selama 30 minit supaya doh naik sekali ganda lagi.
  10. Angkat kain lembab tadi dan sapukan baki Garlic Bread di doh tadi.
  11. Sapukan kuning telur pada permukaan doh dan taburkan bijan atau serbuk lada hitam jika suka.
  12. Bakar doh dalam oven pada suhu 170 - 180 C selama 20 - 25 minit.

Panduan :- Untuk mengetahui sama ada roti sudah masak betul atau belum, jentik bahagian bawah roti. Jika bunyinya seperti kosong, tandanya roti telah di masak dengan sempurna ~ Chef Wan

Jemput makan Garlic Rolls cicah Mushroom Soup ;-)



Monday, October 22, 2012

Sarapan Pagi dengan Laksam Kelantan

Assalamualaikum wbt

Alhamdulillah mood kembali pulih seperti sedia kala..walaupon tiap masa terbayangkan wajah terakhir arwah, tiap perkara hingga terbawak2 dalam mimpi..kekadang tu wajah ayah mertua kadang tu adik ipar, seakan2 tak dapat terima ketentuan takdir Allah..Ya Allah ampunilah kami semua, kami memohon diberi kerdhoaan utk menerima takdir Mu..kami mendoakan semoga rohnya tenang disana, semoga Allah meringankan azab seksaan kubur..amin ya rabbal alamin

kita yang hidup harus meneruskan tanggungjawab sbg khalifah sebaik-baiknya..wiyah sbg isteri & mommy to be juga perlu menjalankan amanah terbaik dr Allah utk menjadi yang terbaik buat keluarga..InsyaAllah (panjang plak muqaddimah hari ni ..hehe)

ok la..wiyah just nak share resepi Laksam yang wiyah buat beberapa mggu yg lepas tp baru berkesempatan nak update kat sini..utk tatapan kawan2 & rujukan buat wiyah

sesuai dimakan ketika breakfast & minum petang

LAKSAM KELANTAN
Sumber Resepi: Mr Yani
Olahan Resepi : Wiyah

Bahan-bahan utk Laksam: (wiyah buat 1/2 adunan sahaja)
  • 3 cawan tpg beras
  • 1/2 cawan tpg gandum
  • 4 cawan air suam
Note : Juga boleh dibeli yang dah siap, RM2 utk 3batang di pasar Dungun.

Cara Penyediaan:
  1. Panaskan kukusan sebelum membancuh adunan. Bancuh adunan sehingga sebati. Adunan tak terlalu cair ataupun pekat sgt.
  2. Sapukan sedikit minyak pada tudung periuk/ loyang bagi mengelakkannya daripada melekat.
  3. Tuangkan 1 senduk adunan ke atas tudung periuk (wiyah guna loyang rendah). Kukus lebih kurang 5 minit atau sehingga masak.
  4. Angkat &biarkan seketika kemudian baru digulung utk menghasilkan laksam yang licin dan cantik. Ulangi step 3 & 4 sehingga adunan habis.
Bahan untuk kuah:
  • Ikan selayang/ kembung (direbus,dibuang tulang & dihancurkan isinya)
  • 3 cawan Santan 
  • 4 ulas bwg merahr, 2 ulas bwg putih & 1 inci halia (ditumbuk/kisar)
  • 1sb lada hitam * ditumbuk kasar
  • 2 keping asam gelugur
Cara Penyediaan:
  1. Masukkan santan kedalam periuk & didihkan seketika dengan api yang kecil.Masukkan semua bahan-bahan, kacau sentiasa bg mengelakkan kuah drp berketul-ketul disebabkan oleh isi ikan.
  2. Tambahkan bahan rasa mengikut cita rasa sendiri.
Nota : Kalau mak wiyah tak masukkan garam coz garam disediakan berasingan. Ditambah ketika menghidangkannya. kemasinan bergantung pada tahap masin seseorang.

Bahan untuk ulam:
  • timun batang,kacang panjang,taugeh,kobis,daun kesum(diracikhalus)
Aksesori tambahan:
  • belacan (potong dadu kecil2)
  • garam (bergantung pad individu)
  • limau (kasturi/ nipis)

Sambal cili:

  • cili merah
  • belacan (wiyah tak letak)
  • garam
  • limau (wiyah ganti dg sedikit cuka)

* Blender semua bahan sehingga hancur


Cara menghidang  utk satu hidangan:
  1. Potong laksam mengikut citarasa masing-masing. Kemudian tambahkan kuah ke atasnya & sedikit garam.
  2. Tambahkan bahan-bahan ulam bersama aksesori tambahan. Siap utk dimakan.
wiyah buat sebagai menu sarapan pagi..alhamdulillah kenyang syukur!


Thursday, October 18, 2012

Darinya kita datang kepadanya kita kembali

Assalamualaikum wbt

Al-fatihah..allahuakbar Ya Allah..Tahun ni adalah tahun paling banyak peristiwa pahit,sedih & ujian wiyah & suami alami..Jumaat yang lepas 12/10/12 adik bongsu en.suami pergi untuk selama-lamanya di saat kami mengadakan kenduri tahlil arwah hari ke-40 pemergian ayahanda (30/9/2012) en.suami..bersamaan hari ke-64 pemergian bapa saudara en.suami (15 ramadhan)..bersamaan dengan majlis tahlil untuk tok & tokki yang pergi menghadap seruan ilahi pada mei tahun lepas 

Ya allah..ku bermohon padamu, kau ampunkanlah segala dosa-dosanya, kau ringankanlah azab kubur mu pada mereka-mereka yang kami kasihi..kau letakkan lah mereka dalam kalangan para solihin..amin ya rabbal alamin

semua ini berlaku dalam waktu terdekat..dikala kami semua masih sangat2 memerlukan kehadiran mereka merka yang kami sayangi..apa yg lebih menyentuh hati di kala & saat isterinya sangat memerlukannaya di ketika ini kerana sedang sarat mengandungkan cahaya mata ke-2 mereka. kandungannya kini sudah mencecah minggu ke-37..Ya Allah besarnya ujian Mu buat kami, kami memohon padamu semoga diberikan kekuatan utk menempuhi ujian ini..berilah kekuatan utk isterinya menghadapi saat getir itu, kau permudahkanlah urusannya utk meneruskan amanah mendidik & membesarkan anak-anaknya dengan rahmatmu.. 

gambar terakhir arwah di aidilfitri yang lalu..meninggalkan seorang anak berusia 4 tahun & anak ke-2 yg bakal lahir dlm masa terdekat,,alfatihah

Sekuat mana seorang wanita cuba menghadapi DUGAAN . .
Setabah mana seorang wanita cuba melalui UJIAN . .
Setenang mana seorang wanita cuba menyembunyikan KESEDIHAN. .
Adakala air matanya akan tetap jatuh berguguran dipipi walaupun dalam senyuman . .
lumrah wanita penuh dengan KASIH SAYANG dan KELEMBUTAN . .
hati wanita mudah TERGURIS dan TERHIRIS . .
hanya LELAKI SEJATI yang dapat menjadi PENAWAR buat dirinya. .




Peringatan utk diri sendiri: 

Kadang-kadang Allah sembunyikan kita matahari
Dan Allah berikan kita hujan , guruh dan kilat
Kita tertanya-tanya kemana pula perginya sang mentari
Rupa-rupanya Allah berikan kita PELANGI


satu perkara yang membuat kita BAHAGIA adalah KASIH SAYANG.
satu perkara  yang membuat kita DEWASA adalah MASALAH.
satu perkara  yang membuat kita HANCUR adalah PUTUS ASA.
satu perkara yang membuat kita MAJU adalah USAHA.
satu perkara  yang membuat kita KUAT adalah DOA.

Ya Allah kau panjangkan lah usiaku & suami serta seluruh ahli keluarga ku..
Ya Allah berilah peluang pada ku & suami utk memperbetulkan segala kesilapan kami ke arah yang lebih baik..Ya Allah kau berikan lah peluang utk kami mendidik anak2 kami & melihat mereka membesar dengan ajaran mu Ya Allah..Amin Ya Rabbal Alamin

Wednesday, October 10, 2012

WW: 32 weeks pregnancy..Dah siap basuh !

Assalamualaikum wbt

hari ni entry tak bercakap..so kita layan gambar jer la! hihi..sebagai kenangan kami utk menerima kehadiran permata hati anakanda pertama kami...coming soon insyaAllah! Drp baju2 yang wiyah beli ni..Cer teka..gegirl or boboy?? hehe



















Alhamdulillah..mostly barang2 baby sumenya dah setel..hanya menunggu masa utk tiba ke saat itu..semoga semuanya selamat..amin ya rabbal alamin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...