To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Monday, February 27, 2012

Cencaru Seksi Bakar Berempah

assalamualaikum wbt

hurm..since minggu lepas adalah minggu ikan,, macam2 ikan wiyah beli! ada ikan keli (perap ngan garam, kunyit & bawang), ikan talapia merah (goreng biasa..dah abis), ikan kembung (bakar cicah air asam..dah abis), ikan pari , ikan kerisi (masak merah..dah abis) & ikan cencaru..penuh peti! sajer jer dis week tak nak beli ayam, seafood, daging coz dah muak tak tau nak masak apa..alkebetulan semua ikan fresh dr bot..apa lg wiyah rembat la total ikan laut Rm 9 & ikan sungai RM 12..murah kan!

k..wiyah nak share 1 menu yg wiyah sempah amik gambar,,ikut mood kan bila masak ni ada hari rajin menjadi la kalau tiba hari malas..aduyai serba tak kena jer masakknya ;-D,, suka hati jer bagi nama kat ikan ni

Cencaru Seksi Bakar Berempah



Cencaru Seksi Berempah
BAHAN-BAHAN adalah seperti di atas...senang kan tak payah tulis,, hehe saja jer terajia hr ahad lepas nak snap pikcer satu2..namanya suri rumah so xder keje lain la selain duk dapur..ngehngeh,,tapi kena tulis gak sikit kan ;-)
  • Ikan cencaru di belah belakang & dibersihkan
  • 1sb serbuk kunyit *
  • 1sb asam jawa xtra
  • 1sk kecil garam *
  • semua bahan bergambar diatas dihiris halus & dicampurkan dgn bahan bertanda *

 Cara Penyediaan:
  1. Sumbatkan bahan yang di sediakan kedalam badan/ perut ikan cencaru
  2. Ikat perut ikan dengan daun pandan/ daun kunyit utk elakkan dari isinya terkeluar
  3. Perap sekejap & boleh la dogoreng atau dibakar
  4. Dihidangkan bersama sambal kicap / air asam / sambal belacan
wiyah lagi suka bakar compare ngan goreng coz bahan tu tak terkeluar dari perut dek kerana minyak 

SELAMAT MENCUBA ;-)


2 comments:

mala said...

seksinya .. tergoda ai!

Wiyah said...

mala tergoda eh..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...