To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Monday, February 13, 2012

Chiness Doughnut with Blueberry Filling

assalamualaikum wbt

hai..mium apa petang ni?? Jom kita makan donut nak tak..wiyah terajin cket hari ni ;-)...si sebabkan petang2 balik keje en.suami akan tanya wiyah.. baby buat kueh apa hari ni.??.hurm itu adalah hint utk wiyah kan..so kena la buat kan walaupon tak pandai..even jemput ikan bilis en.suami tak kisah coz suami bukan jenis yang memilih dalam bab makan..apa yang ada,,alhamdulillah kami makan seadanya..yang penting ikhlas dari air tangan isteri kan,, sedap or tak sedap itu blakang kira hehe

oke petang ni wiyah wat donut dari kak Izah Muffin Lover..wiyah tengok resepi ni simple so y not wiyah try kan,, coz wiyah ni beginner dlm dunia masakan so kena la ambil yang mudah2 dulu..hurmmm since ada stock blueberry so wiyah jadikan filling ...best jugak pelbagai kan sekali skala kan ;-)

ada 3 jenis kat sini..yang asli with no filling, bluberry  & chocolate chip filling...so boleh pilih nak rasa yg mana satu..
Chinese doughnut with blueberry & chocolate chip filling

BLUEBERRY CHINESE DONUT
sumber: Izzah Muffin Lover ( mohon C&P yer akak)

Bahan-bahan yang diperlukan:
  • 2 cawan tepung *
  • 1/2 tsp. garam *
  • 2 ½ tsp baking powder * (diayak bersama)
  • 1/3 cwn butter flavored shortening (or butter) 
  • ¾ cwn susu segar 
  • Minyak masak untuk menggoreng
  • gula castor untuk salut donut

Nota : wiyah tambah blueberry & chocolate chip sebagai filling..boleh juga disalut coklat or tabur badam bagai..mesti lagi best wiyah rasa,,tapi tak boleh buat bentuk macam ni la..kena buat bentuk asal donut ;-)

Caranya Penyediaan:
  1. Satukan tepung, garam dan baking powder ke dalam mangkuk.
  2. Masukkan butter ke dalam mangkuk tepung tadi dan gaulkan sehingga menjadi crumble atau menjadi seperti serbuk roti. Gaulkan sehingga tiada ketulan besar.
  3. Masukkan pula susu segar dan gaul hingga menjadi doh berbentuk bola.
  4. Menggunakan tangan, uli lembut (picit-picit) doh 8 ke 12 kali. Jangan terlebih uli.
  5. Panaskan minyak atas api yang sederhana kecil.
  6. Ambil sedikit doh bulatkan berbentuk bola dan leperkan sedikit seperti bentuk biskut.
  7. Gorengkan hingga agak keperangan . Angkat donut & golekkan ke dalam gula kastor untuk salutan.
  8. Nota: Wiyah just buat separuh dari resepi untuk percubaan. wow memeng sedap , gebu & lembut sangat..lain kali nakl wat lagi ;-)
ini adalah 1st donut dalam hidup wiyah..alhamdulillah 1st try menjadi jadi lebih semangat utk try kue lain next time insyaAllah

SELAMAT MENCUBA ;-)

3 comments:

mala said...

Rajinnya wiyah letak filling :-)

Wiyah said...

sbb buatnya 1/2 adunan jer kak,,dpt dlm 15 biji gitu..saje suka2 bkn buat utk semua pon hehe

mala said...

I tag U!

http://alamroon.blogspot.com/2012/02/contest-happy-faces-by-captkeon-alhan.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...