To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Sunday, January 29, 2012

Menu Sihat & Berkhasiat

assalamualaikum w.b.t

salam berhuhjung minggu semua..apa aktiviti hari ni?? mesti best kan dpt spent time with family & friends...huhu hari ni wiyah just duk melangak kat umah jer,, gara2 senggugut yg teramat sangat! ada sape2 yg tau petua utk kurangkan senggugut coz wiyah jarang kena senggugut tp x tau la dis month knp jd macam ni... asyik baring je..nak kuar makan pon x larat..last2 hubby tolong apa yg patut..wiyah gagahkan diri gak masak yg mana termampu..makan ala kadar jer la,,tapi masih terasa bestnya walaupun simple coz kita makan ngan org yg kita sayang kan hehe...gatal kau wiyah! ;-)

ikan tongkol goreng..tak perap ngan apa2 pun,,keluar dari peti ais terus goreng! + celur kangkung & sambal 

lauk tambahan..singgang kepala ikan tongkol + kacang bendi,,semalam punya hehe [ fyi..ikan singgang ni kalo diperangat lagi sedap coz lg terasa masam & ikan lg terasa manisnya]..eh ye keee?? yer..ni mak wiyah slalu praktikkan..nanti wiyah share cara masak singgang klate ni eh...

selain dari celur kangkung..wiyah jadikan salad daun utk tambahan menu,,almaklumlah menu semuanya tawar2 kan...so tambahkan sambal belacan (tapi xder belacan) ckit bg tambahkan kick time lunch..

Sambal Belacan Thai style without  belacan!
  • 10 biji cili padi + 3biji cili merah besar
  • 2 ulas bwg putih dibakar
  • 1biji limau nipis
  • gula & garam
Caranya :
  1. blender semua cili & bawang putih
  2. perasakan dengan garam, gula & air asam limau..[lg sedap kalau lebih rasa manis & masam]
  3. boleh simpan dalam peti utk jangkamasa 1 minggu boleh bertahan
p/s : sedap dimakan dengan semua jenis menu..terutamanya ulam2!




yang lain2 kat just utk tayangan peribadi jer..alang2 wiyah dah edit pikcer so wiyah upload jer la skali kan..;-) perut dah kenyang..mata buntang xleh nak tdo coz sakit perut + pinggang x reda lagi..tggu hubby solat asar jap then nak g lepak2 amik angin kat tepi pantai..harap2 reda ckit sakit ni..

6 comments:

ZWAN SABRI said...

Wah! siap resepi lagi.. bagus2.. :)

Leen ^___^ said...

Nyummmmmeh sedap nyer.. kene try ni hehehe..

xoxo
Leen

Nora'sri said...

i kalo sengugut biasenya masuk air panas lam botol mineral n tunku je la kt perut n ari2..tp kalo u ade tungku batu tu leh guna gak..

Wiyah said...

leen--> sila try,, lg banyak makan nasi nanti ;-)

Wiyah said...

zwan..bleh la suruh mama try wat nanti ;-),,pssst dah ada calon ka??

Wiyah said...

nora --> xder tungku,, i sapu ngan ,minyak panas sampai guling2 sakit huhu..esok nak balik amik tungku umah mak i,, td k.dah dtg lupa nak bawak..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...