To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Friday, February 3, 2012

Hati bengkek kat hospital..

assalamualaikum..wbt

salam hari jumaat semua..hari ni adalah 1st day wiyah tahu bahawa diri wiyah adalah 'pesakit diabetes'..semalam appointment utk result darah 2 bulan yang lepas..doktor dah jumpa faktor/punca wiyah keguguran sebanyak 4x!! ya puncanya adalah DIABETES or kencing manis..
bacaan darah dalam keadaan puasa : 15.6 mmol/L,, bacaan selepas minum air gula : 10.3  mmol/L, ..& semalam check lagi result : 12.1 mmol/L kiranya pada tahap yang kritikal!! patutlah wiyah rasa mengah jer lately ni..jalan sikit rasa mcm naik berpuluh2 anak tangga! ini puncanya..wiyah karang ni dinasihatkan utk tak pregnant dalam maa terdekat..at least gap 2 ke 3 bulan until gula dlm darah back to normal 8-6 mmol/L
beratus biji ubat yang perlu ditelan dlm masa sebulan..ya Allah macamana ni! di usia 30tahun wiyah dah mengidap penyakit macam ni...dalam keluarga mmg tak ada ketururnan kencing manis..nak kata wiyah ni pemanis..rasanya tak suka manis!! (rasanya la kot)

***********
maaf..bukan niat utk menyalahkan sesiapa,, just sebagai pengalaman utk di share kpd yang senasib ngan wiyah..

before dis buat check up mmg normal.( every year buat check up)..tp last month HTAA ambil sampel darah 20 oz utk mencari punca kes wiyah coz wiyah buat request pada pihak hospital utk dapatkan punca kejadian till d end..yer till d end!! tak kira by hook or by group wiyah nak tau gak puncanya walau apa cara sekalipun..mmg ayat wiyah agak kasar & kejam time tu,, wiyah wat comment & surat HTAA tentang kes wiyah..then wiyah tulis lg 1 surat komen & beri ayat yg sedikit mengugut utk hantar komen ke akhbar harian..hurm lepas dari tu baru lah ada action.. 
HTAA reply surat mohon maaf atas apa yg wiyah comment dalam surat tu..& mintak tak besarkan kes ni ,,3 surat mohon maaf okeh!! ..wiyah bukan fight utk diri wiyah sorang jer tp juga utk org lain yang tak berani bersuara..kita juga ada hak sbg rakyat malaysia utk terima rawatan sebaiknya!! bila refer ke swasta kata banyak duit ..tak profesional langsung,,padalah dah senior doctor tu [ doktor sendiri yg keluarkan ayat tu dpn wiyah time wiyah warded last 2 year]
2010 & 2011 " 4x saya refer kes keguguran saya di HTAA..sampai sekarang still tak dapat cari punca kes..ambil darah dah  6 kali..tapi tiap kali pergi fail pesakit hilang, result darah blom dapat lagi walaupon dah 4 bulan???  rasanya dah 3x appointment last year..nurse bg tau fail hilang!! mmg geram sgt time tu..bagi alasan org WAD tak hantar ke unit O&G..wiyah jawab dah 3x kali saya dtg tak de fail tak kan tak buat follow up fail tu ada kat mana...terus diaorg diam & tanya wiyah kerja mana,,wiyah ckp saya suri umah sepenuh masa..hikhik
2012..semalam pon kes yg sama gak!! lebih dr 1 jam lebih wiyah tunggu utk turn..& bila dah sakit hati wiyah gi tanya kaunter..nurse jawab: fail puan hilang"..haih mmg lagi geram la..dengan nada yg keras..wiyah cakap saya tak kira hari ni saya nak jugak fail saya & nak tau keputusan darah saya!!..last2 diaorg pergi ke ward kot cari fail..tak sampai 1/2 jam dah jumpa fail!! so skang dah tau la..either wat kerja ke tak kan??? hurm..tak tuduh semua nurse tp bila dah 3x kali siapa tak hot kan...En.SUAMI adalah saksi segalanya!! HTAA gunakan prosedur apa yer utk buat filing..tiada tindakan susulan dari kes tu,

*******

sedang mencari produk utk penyakit ni...ada sape yg ada pengalaman tentang produk dR betes keluaran DR. Rozmey??? 

wiyah nak try makan produk ni..tadi dah kol pengedar utk try dalam tempoh sebulan..
harap2 berkesan pada wiyah & dalam masa yg sama kena jaga makan ..no more cake, no more desert , no more sugar...semua kena gantikan dengan gula gantian! & yang paling penting regular excercise!

from now tiada makanan dari luar..semuanya perlu dari rumah!!!

7 comments:

indahhouse said...

Salam Wiyah,
Allah.. begitu ceritanya. Kesian wiyah. camana fail pesakit boleh banyak kali hilang tu, hu.

Jgn risau2 k. Moga wiyah cepat sihat.

Wiyah said...

indahhouse--> wiyah pon tak tau la kak,, kalau benda ni jadi kat or yg susah..yg datang dr jauh, nai k bas bagai..mesti sedih & kesian kan!! dats y wiyah comment coz geram..time tu ada org asli yg wat apointment dari rompin..wiyah dtg kul 9.30,,bayangkan dia naik bas kul brape..kesian kalau jadi kat dia ;-(

anyway thanks kak..wiyah cuba buat yg terbaik

JZ said...

selalu gak kena kes mcm ni...of course kat hospital kerajaan...tapi bukan fail yang hilang...selalu result ujian darah yang hilang...kita bukan main lagi sanggup tahan sakit masa ambil darah tu, tup...tup bila ada appointment dgn doc, boleh nurse beritahu result ujian darah hilang...sekali kena ok lagi, kalau 2,3 kali kena naik darah tinggi gak...last2 suami pergi ngamuk kat kaunter baru dorang mcm cakna sikit.

mala said...

salam wiyah,

mala tumpang simpati. amat mengecewakan. cuba join forum (cari.com.my, wanitamelayu.com) utk tanya pendapat berkenaan masalah / produk. kalau kat blog ni tak ramai sangat.

Wiyah said...

JZ --> tu la kan pelik,,kita punya ambik cuti semata2 nak g ambik darah[ dah tu bukannya sikit skali ambik then amik cuti lagi utk appointment result darah lak..nurse slambe jer cakap result puan b;om terima lagi! aduii kan darah valid 3bln jer..camane bleh jd gitu! hubby wiyah just senyap jer..iyah yg bersuara then hubby terus link ngan pengarah senyap2 dlm meeting hosp hehe..kalau tidak mmg sampai sudah tak setel kot ;-),,btw than JZ coz sudi inggah sini yer..happy blogging

Wiyah said...

mala--> thanks for suggestion,, wiyah email direct to dr.rozmey kehkeh,,dah baca testimoni & call testimoni..then call supplier..insyaAllah esok dapat 3kotak terus beli ;-)

nqr said...

hi wiyah.. hope u sihat sejahtera.. i baca terkejut u dah empat kali keguguran.. didoakan agar semuanya dipermudahkan.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...