To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Sunday, June 19, 2011

Kue Teow Hailam

assalamualaikum..wbt

salam malam minggu semua..hurrm apa aktiviti malam ni??? celebrate fathers day ker...wiyah pon nak wish happy fathers day gak kat ayah wiyah & ayah mertua...syukur kerna di anugerahkan kalian sebagai insan yang bermakna dalam hidup...kalian telah menjalankan tanggungjawab yang sebaiknya kepada wiyah & suami sebagai anak a.k.a menantu!! semoga hidup kalian dirahmati & diberkai serta diberi kesihatan yang baik oleh Allah s.w.t hendaknya...Amin [ oke habis versi ucapan..hehe]

oke la..malam ni wiyah nak share resipi mee/kue teow hailam yang wiyah masak 2 3 hari lepas..hehe dah basi ek,,takpe la basi pon basi la!! actually sibuk cket 2 3 hari ni..famili in law ada datang sini..so tak kan la menantu kesayangan ni nak online kan..haruslah sentiasa ke dapur bancuh air kopi cicah biskut jagung...haha,,kesian mertua itu jer yang menantu ni mampu hidangkan ...tak sempat nak masak sori yer [p/s: next time jgn dtg hari menatu bekerja..dah kena makan biskut jer ekekee]~ bajet mertua baca blog neh huahaha

jom kita tgk resepi mee/kueteow hailam ni..


apa bahan yang diperlukan :

1. MeeKue teow 1 bungkus ~ wiyah lagi suka kue teow coz rasa licin jer hehe
2. udang + ayam + sotong [ wiyah suka byk lauk] ~ boleh tambah telur kalau suka
3. bawang putih + cili padi [ tumbuk / blender]
4. carrot + baby corn + bunga kubis
5. sos tiram + kicap pekat + bancuhan tepung jagung

cara masak :

1. tumiskan bahan kisar / tumbuk sampai wangi
2. masukkan ayam ~ masak sampai agak empuk & masukkan sos tiram + kicap pekat 
3. then masukkan sotong + udang + kue teow + sayuran
4. masukkan bancuhan tepung jagung & masak sampai kuah jadi agak pekat [ ikut selera masing2]
5. boleh hidangkan dgn lada jeruk kalau suka ;-)

slalunya...mee/kue teow hailam ni sesuai utk sesi makan malam la...nak2 kalo time hujan or musim sejuk...mmg syokk habis!!! ;-)

dimasak & dimakan masa masih panas coz bila dah sejuk dia akn kembang & serap kuah tu...so akan  jadi muak serta tak sodap nanti!! or other alternative bila nak makan baru curahkan kuah kat atas mee/kue teow tu..tp makesure kuah kena la panas2..

kue teow hailam homemade @ our mini home sweet home!!

en.suami suka kuah lebih...so untuk yang ini mmg kuahnyer banjir la...hehe,,oke pada u ol boleh try nanti...resipi nya simple jer mudah untuk disediakan specially utk orang2 yang tersayang ;-)

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...