To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Thursday, February 9, 2012

Asam Pedas untuk Cik Munawwarah

assalamualaikum wbt

hai..ini masakan sudah basi,, hehe atas permintaan cik Munawwarah yg sgt2 suka makan asam pedas...asam pedas melaka suka kah?? kahkah..oke i create as simple to make it resepi asam pedas ni i harap dapat u nikmati tiap2 hari nanti ;-)..nanti masak ingat kat i yer hehe..kali ni i just gunakan ikan kembung jer,, b4 dis i pernah masak gunakan ikan merah & ikan pari peberet u!!! u bleh tgk n3 huduh2 tu..haha  Asam Pedas Ikan Merah & Asam Pedas Ikan Pari

Asam Pedas Ikan Kembung

 i'll try to make it simple as well...

BAHAN-BAHAN:
  • ikan merah/pari/kembung ( i tau u suka pari kan)
  • cili kering + bawang merah + bawang putih + 1 inci kunyit hidup + 1 inci halia  [blend semua bahan ni]
  • daun kesom + bunga kantan + air asam jawa + buah tomato
  • kacang bendi (u mmg suka sgt2 kan)

CARA PENYEDIAAN:
  1. panaskan minyak & tumiskan bahan yang di blend sehingga wangi dan naik minyak
  2. kemudian masukkan air asam jawa..kalau nak kuah banyak masukkan lebih air asam jawa
  3. kemudian masukkan ikan , bunga kantan, kacang bendi, daun kesom &  tomato
  4. Perasakan SESEDAP RASA ..yang penting rasa masam, manis & masin .siap hidangkan! Selamat menjamu selera Cik Munawwarah ;-)

Jom kita makan...bismillahirrahmanirrahim! ;-)

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...