To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Wednesday, February 1, 2012

Popia Ketam Crispy

assalamualaikum..wbt

selamat malam...tgh maghrib duk online,,, hehe takpe sementara tunggu hubby sembahyang maghrib while wiyah still off day..so y not wiyah habiskan masa dpn lappy kan...ada gak faedahnya dr duk tgk tv tgh2 maghrib ni!! haih baru sedar diri hari ni..hehe

hurm...wiyah nak update menu petang tadi,,,masih panas lagi tau! aje terajin cket hari ni...beli isi ketam dah 2 3 hari tapi tak tau nak wat apa..last2 duk belek buku 1 hari 1 resepi chef hanieliza terus terlintas nak wat popia ketam cripy ni...hubby balik keje baru wiyah goreng so makan masa panas2 kejap je kosong pinggan tu..hehe almaklumla wiyah wat 8 ketul jer..utk 2 org makan! Ok ..Jom tengok resepi minum petang dari umah wiyah hari ni ;-)

POPIA KETAM CRISPY


Bahan yang di perlukan:
  • 8 keping kulit popia
  • 8 batang jejari ketam
  • 1 batang carrot [ potong memanjang]
  • sedikit kubis ungu [ potong memanjang]
  • sedikit daun bawang [ potong memanjang]
  • 1 ulas bawang putih [ mayang dadu halus] + 2 ekor udang basah/udang kering [potong keci1]
cara menyediakan:
  • mula2 buatkan inti ---> ada gak orang yg tak masak [tak kisah ikut cara masing2]..wiyah just nak ada rasa skit so wiyah tumiskan bawang putih & masukkan udang,perasakan dengan garam SESEDAP RASA
  • tutupkan api dahulu--->kemudian masukkan carrot, kubis & daun bawang
  • bila inti dah sejuk---> boleh la digulungkan macam biasa [ masukkan 1 batang jejari ketam + sedikit carrot + kobis + daun bawang]..gamkan dengan telur
  • goreng dengan api yang sederhana & boleh dihidang kan dengan sos

ori tak sempat nak pelawa join minum petang..sbb mmg tak rajin nak wat banyak2,,at least sekadar ada jer bila hubby balik keje..ada la something yg wiyah hidangkan walaupon just roti sapu ngan jem! kata suri rumah sepenuh masa kan..;-) 

4 comments:

mOOn said...

Dapppp nyaaaa.. merecik air lioq cek baca entry nie.. kena buat nie.. sedap2!!! BTW i dah buat msk ayam y u ajar tuh.. serius mak puji x sudah2.. adik mkn smpai jilat pinggan2.. haha.. bangga gila.. timkiu Chef Wiyah..

mala said...

crispy pohpia! yummy!

Wiyah said...

mOOn--> merecik air liur sampai sini la..hehe,, alahai terharu nya saya dpt title 'chef'..thanks yer coz menerai resepi yg tak seberapa tu!! wakaka i suka kalo u suka..btw kim salam kat che sayang saya yer ;-)

Wiyah said...

mala--> sila la ry,, serius rugi x terai tau..mmg di jamin sedap sgt2 ! ;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...