To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Saturday, February 4, 2012

Kerabu Sotong & Epal Hijau

assalamualaikum..wbt

update menu semalam hehe,, puas duk pikir menu apa yer yg tak gunakan banyak minyak or tak gunakan langsung!! ada sotong dalam peti terus teringat kat kawan time duk parit raja dulu,,,hujung2 semester we all duk menggila masak masakan thai macam2,,then terus g belek buku resepi..terjumpa kerabu epal,, hurm y not wiyah combined jer la resepi kerabu sotong + kerabu epal ni..minta maaf yer k.liza wiyah alter cket resepi k.liza..just apa yg ada kat umah jer ;-)

inspirasi daripada buku resepi chef hanieliza, wiyah pernah buat kerabu mangga epal tapi bukan buah epal ye,, buah mangga yang macam bentuk buah epal ;-)

KERABU SOTONG & EPAL HIJAU


Bahan yang diperlukan:
  1. 10 ekor sotong [ di potong & di rebus sebentar]
  2. 1/2 biji epal hijau + 1/2 biji mangga lemak manis [ dihiris memanjang]
  3. 1 batang serai + 1/2 batang bunga kantan + 2 biji tomato + daun saderi [ dihiris halus]
  4. 1/2 biji bawang holland + 3 biji cili pada [dihiris halus]
  5. 3 biji limau kasturi + garam

Cara penyediaan:

  1. Gaulkan semua bahan dalam bekas yang besar bagi memudahkan proses menggaul. Rasakan manis , masam dan masin kerabu ni. Siap untuk dihidangkan.
p/s : wiyah tak masukkan gula,, rasa manis datang dari mangga lemak manis tu, walaupon kurang kick tapi nak buat macamanakan, wiyah perlu berkorban..lupakan gula buat seketika!!


sedap makan ngan nasi or ratah macam tu jer;-)...at least ada improvement wiyah utk kurangkan penggunaan minyak & gula dalam masakan wiyah..menu ni tak gunakan setitik minyak & sebiji gula pon..alhamdulillah syukur dengan rezki hari ni..amin

2 comments:

eKa said...

leh jadikan makanan kesihatan ni wiyah

nqr said...

sedapnyaaaa!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...