To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Friday, February 3, 2012

Kue Teow Soto

assalamualaikum...wbt

hurm...since now wiyah adalah pesakit so mulai dari hari semalam wiyah dah start list kan makanan yang perlu di elakkan..wiyah jugak dah jumpa dietition ..lama gak wiyah di consult,, dari A hinggalah Z,,so doktor ni akan jaga pemakanan wiyah..sebagai permulaan doktor mintak wiyah gantikan nasi dengan sebarang mee & elakkan semua makanan yang bersantan & berminyak..suggestion doctor suruh masak sendiri..wiyah mula tukar apa yang perlu,, next appoinment awal bulan 3! wiyah akan still publish menu2 wiyah tapi wiyah akan gantikan apa-apa yg perlu dalam pemakanan wiyah..harap maklum
  1. Gantikan minyak masak biasa dengan minyak jagung/ minyak bijan
  2. Gantikan gula dengan gula gantian stevia
  3. Lebihkan pengambilan sayuran & buah-buahan
so sbg 1st step..utk biasakan perut tanpa nasi,,bukan langung tak boleh ambil,, just kurangkan kuantiti kanji,kolestrol & karbohidrat dalam pemakanan, lebihkan pengambilan protein & vitamin,,wiyah mulakan dengan menu soto,, masih ada nasi tapi dlm kuantiti yang terhad..alhamdulillah permulaan yang menyeronokkan & insyaAllah berpanjangan

Kue Teow Soto
( Nasi impit + kue teow)


Bahan yang diperlukan:
  • 2 ketul ayam
  • 1 ketul nasi impit [poton 4] & sedikit kue teow
  • 2 ulas bawang merah + 1 ulas bawang putih + sedikit halia [ ditumbuk]
  • 1sb rempah sup adabi
  • sedikit carrot + taugeh + kacang + daun bawang & daun sup

Cara penyediaan:

  1. panaskan 1sb minyak jagung & tumiskan bahan tumbuk sampai garing
  2. kemudian masukkan air setakat mana kuah yang diperlukan & masukkan ayam. Masak sehingga ayam empuk & keluarkan ayam tadi. Siat-siatkan isi ayam
  3. masukkan rempah sup & reneh sup tadi. Perasakan sesedap rasa & bila dah siap boleh dihidangkan. Selamat mencuba ;-)
  4. Cara hidangan: Masukkan kue teow + nasi impit, kemudian taburkan isi ayam yang disiat-siat tadi, masukkan taugeh + carrot, daun sup...akhir sekali tuangkan kuah & sambal kicap pedas jika suka

Kue teow soto + milo kosong...menu untuk tgh hari semalam 

harap wiyah dapat memotivasikan diri untuk terus bertahan & cepat sembuh..Amin Ya Allah hanya padamu ku memohon

2 comments:

mala said...

salam wiyah,
masa tinggal di brunei selalu dpt makan soto sbb ramai kwn dari johor. kalau ada jamuan mesti ada soto :-) btw, found this on FB. mungkin berminat

https://www.facebook.com/senanghamil?sk=wall

Wiyah said...

mala--> wah mala pernah stay kat brunei,,betnyer! teringin nk melawat borneo..btol la wiyah pon suka sgt soto ni,,resepi wiyah just ikut sedap rasa jer hehe..men agak2 ikut selera & ikut apa yg ada dlm peti ais ;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...