To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Friday, February 10, 2012

Kerabu Ulam Raja Chef Hanieliza

assalamualaikum..wbt

Hai., & salam hari jumaat semua! Quick entry..update cepat2 nak balik kampung kejap,, rindu ngan anak buah..huhu,,tapi b4 tu nak share kerabu yang sangat best ni! menu ni wiyah buat masa berbuka puasa semalam. Kalau puasa makan makanan yg ada rasa masam2 mmg best, dapat menambat selera. Tiap2 malam b4 tdo wiyah akan belek buku 1 hari 1 resepi chef hanieliza..thanks k.liza coz share resepi yg best& kena ngan selera wiyah & suami ;-)

En.suami cakap kerabu ni mmg best sampaikan di ratah macam tu jer..2x wiyah buat malam tadi. makan 2 org jer haha..sayur & ulaman kalau makan lebih pon tak pe kan...en.suami siap cakap lain kali wat lauk yg ulam2 mcm ni jer la ..tak payah goreng2 semua coz lagi sihat...wiyah?? uittt lagi la suka kan..haha,,x banyak kerja wiyah kan just prepare sambal lebih & boleh di tukar2 ngan ulama lain contohnya macam kacang botor, daun salom, jantung pisang , salad & lain2 lagi

KERABU ULAM RAJA
Sumber : 1 Hari 1 resepi [chef Hanieliza]
Adaptasi : kerabu kacang botor [page 166]

hurm jap lagi nak balik tayang & buat kat mak ayah plak coz sambal kerabu mmg wiyah wat banyak siap2 semalam..so senang kan, bila nak makan just gaul2 jer ..:-)

Jom wiyah share cara penyediaannya

Bahan A:
  • 1 ikat ulam raja
  • 1 labu bawang besar
  • 1/4 biji kubis ungu
  • sedikit taugeh 
  • 3 biji Limau Kasturi
Bahan B:
  • 5biji cili merah + 3biji cili api + 5 ulas bawang merah [ di kisar bersama]
  • 1/2 biji kelapa parut
  • gula & garam
Cara Penyediaan:
  1. Hiriskan Sayuran Bahan A: ulam raja, kubis & bawang besar
  2. Masukkan semua Bahan B : bahan kisar, kelapa , gula & garam kedalam kuali. Kacau sehingga sedikit kering.
  3. Sejukkan seketika & di gaulkan bersama Bahan A & perahan jus limau kasturi.
  4. Sedia untuk dihidangkan.
Kerabu ulam raja ni ada rasa manis & masam2 cket mmg sesuai bagi yang kurang selera makan or yang menjaga makan / diet ;-)

Ok ...SELAMAT MENCUBA

4 comments:

Aida Nuriezma said...

adehhh...terliur lg la...bagus ar amal mkn mcm ni..i x pnh bt pn kerabu2 ni..sbb rase mcm Tn Sri x bpe layan je..tp i suke..kena try ni..:)

Kakzakie said...

Ulam raja makan cecah sambal belacan pun sedap, apa lagi buat kerabu macam ini memanglah teramat menyelerakan:)

Wiyah said...

aida: i suka tp kurang rajin,, tp setiap meal mesti wajib ada sayur..since mcm mudah jer buat kerabunya,, so bleh la makan selalu..1 biji boleh 3 4 kali makan kot..ada masa try la nanti ;-)

Wiyah said...

kak zakie: btol la akak..ulam raja kalau cicah sambal belacan mmg sedap,, rasa dia lain dr yg lain kan..nak2 kalo yg fresh tu,,,mrnambah2 nasi + kalau ada ikan bakar ahhha..lg la nyer ;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...