assalamualaikum..wbt
Hai., & salam hari jumaat semua! Quick entry..update cepat2 nak balik kampung kejap,, rindu ngan anak buah..huhu,,tapi b4 tu nak share kerabu yang sangat best ni! menu ni wiyah buat masa berbuka puasa semalam. Kalau puasa makan makanan yg ada rasa masam2 mmg best, dapat menambat selera. Tiap2 malam b4 tdo wiyah akan belek buku 1 hari 1 resepi chef hanieliza..thanks k.liza coz share resepi yg best& kena ngan selera wiyah & suami ;-)
En.suami cakap kerabu ni mmg best sampaikan di ratah macam tu jer..2x wiyah buat malam tadi. makan 2 org jer haha..sayur & ulaman kalau makan lebih pon tak pe kan...en.suami siap cakap lain kali wat lauk yg ulam2 mcm ni jer la ..tak payah goreng2 semua coz lagi sihat...wiyah?? uittt lagi la suka kan..haha,,x banyak kerja wiyah kan just prepare sambal lebih & boleh di tukar2 ngan ulama lain contohnya macam kacang botor, daun salom, jantung pisang , salad & lain2 lagi
KERABU ULAM RAJA
En.suami cakap kerabu ni mmg best sampaikan di ratah macam tu jer..2x wiyah buat malam tadi. makan 2 org jer haha..sayur & ulaman kalau makan lebih pon tak pe kan...en.suami siap cakap lain kali wat lauk yg ulam2 mcm ni jer la ..tak payah goreng2 semua coz lagi sihat...wiyah?? uittt lagi la suka kan..haha,,x banyak kerja wiyah kan just prepare sambal lebih & boleh di tukar2 ngan ulama lain contohnya macam kacang botor, daun salom, jantung pisang , salad & lain2 lagi
KERABU ULAM RAJA
Sumber : 1 Hari 1 resepi [chef Hanieliza]
Adaptasi : kerabu kacang botor [page 166]
hurm jap lagi nak balik tayang & buat kat mak ayah plak coz sambal kerabu mmg wiyah wat banyak siap2 semalam..so senang kan, bila nak makan just gaul2 jer ..:-)
Jom wiyah share cara penyediaannya
Bahan A:
- 1 ikat ulam raja
- 1 labu bawang besar
- 1/4 biji kubis ungu
- sedikit taugeh
- 3 biji Limau Kasturi
Bahan B:
- 5biji cili merah + 3biji cili api + 5 ulas bawang merah [ di kisar bersama]
- 1/2 biji kelapa parut
- gula & garam
Cara Penyediaan:
- Hiriskan Sayuran Bahan A: ulam raja, kubis & bawang besar
- Masukkan semua Bahan B : bahan kisar, kelapa , gula & garam kedalam kuali. Kacau sehingga sedikit kering.
- Sejukkan seketika & di gaulkan bersama Bahan A & perahan jus limau kasturi.
- Sedia untuk dihidangkan.
Kerabu ulam raja ni ada rasa manis & masam2 cket mmg sesuai bagi yang kurang selera makan or yang menjaga makan / diet ;-)
Ok ...SELAMAT MENCUBA
4 comments:
adehhh...terliur lg la...bagus ar amal mkn mcm ni..i x pnh bt pn kerabu2 ni..sbb rase mcm Tn Sri x bpe layan je..tp i suke..kena try ni..:)
Ulam raja makan cecah sambal belacan pun sedap, apa lagi buat kerabu macam ini memanglah teramat menyelerakan:)
aida: i suka tp kurang rajin,, tp setiap meal mesti wajib ada sayur..since mcm mudah jer buat kerabunya,, so bleh la makan selalu..1 biji boleh 3 4 kali makan kot..ada masa try la nanti ;-)
kak zakie: btol la akak..ulam raja kalau cicah sambal belacan mmg sedap,, rasa dia lain dr yg lain kan..nak2 kalo yg fresh tu,,,mrnambah2 nasi + kalau ada ikan bakar ahhha..lg la nyer ;-)
Post a Comment