To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Thursday, May 26, 2011

Asam Pedas Ikan Merah


bila badan tak sihat mulalah la nak makan benda pelik2 & masam2 kan..itu wiyah la tp tau la selera u ol camne yer..macam wiyah gak ker?? hehe...mulut terasa nak makan masam2 & pedas2..apa kes ko ni wiyah?? macam org mengidam pon ada gak...tp tak yer,,coz bendera jepun sedang berkibar skang neh...layan kan jer la tekak..alkebetulan pegi gerai ikan..ada ikan merah,,so wiyah rembat jer la!! itu pun setengah ekor jer ada..dipotong lagi 2...apa lagi terus pergi cari daun kesum + tomato!! bunga kantan takder...

ini wiyah masak sepotong jer...ada lg sepotong tak tau nak masak per!! hurm..tggu rajin la
wiyah pernah wat n3 pasal asam pedas neh..refer SINI yer,,hehe

*************
Asam Pedas Ikan Merah 
**************

Bahan2 :

1. ikan merah/pari/kembung or apa2 ikan lain
2. pes cili kering + bawang merah + putih + halia [ blend sume]
3. daun kesom + bunga kantan [wiyah tak isi coz tak der]+ air asam jawa +  tomato

cara masak :

1. tumiskan bahan blend sampai garing or wangi
2. then masukkan air + air asam jawa
3. masukkan ikan + daun kesom  +  tomato
4. Perasakan SESEDAP RASA ...siap hidangkan!



asam pedas ikan merah boleh gak digantikan dengan ikan tenggiri, ikan mayong, ikan pari, ikan kembung, ikan kerisi ,apa2 ikan pon boleh jer ikut kesesuaian.. ayam & daging pon boleh gak tau..

oke selamat mencuba yer..

1 comment:

DILA CAKES HOUSE said...

hepi anniversary...semoga cepat dpt baby ye

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...