To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Saturday, January 15, 2011

Asam Pedas Ikan Pari

hye ..slamat pagi2 buta coz skang dah kul 2.30 pagi!! tp en. mata neh kenapa x ngantuk2 lg..pelik slalunya kalo x tido siang hari confirm da ngantuk dr td lg...xpe lah abaikan jer,,disbbkan ada masa terluang n tenet pon laju jer pepagi buta ni..so wiyah nak update lauk ASAM PEDAS yang masak hr tu...lepas belek2 album br terperasan pikcer neh.. hehe

ASAM PEDAS ni lauk feberet ayah wiyah..so nk x nak kena belajar gak kan,,alhamdulillah dr hari ke hr rasanya makin bertambah baik.. [ perasan giler kehkeh]..sebenarnyer x pon masak camane pon rasanya stil rasa mcm ASAM PEDAS gak la kan...ahaaksss!!


ni asam pedas ikan merah yg wiyah masak kat umah kuantan




ni plak asam pedas ikan pari yang wiyah masak kat umah batu pahat

___________________________________________________________________

ok ni resepinya [ pandai2 la agak sukatan nk masak byk mana yer]

Bahan2 :
1. of coure la ikan merah/pari/kembung or pa pe jer la
2. pes cili kering + bawang merah + putih + kunyit idup cket + halia cket jer [ blend sume]
3. daun kesom + bunga kantan + air asam jawa + buah tomato

cara masak :
1. tumiskan bahan blend sampai garing or wangi
2. then masukkan air + air asam jawa
3. masukkan ikan + daun kesom + bunga kantan + buah tomato
4. Perasakan SESEDAP RASA ...siap hidangkan!

P/s : simple jer kan...so bleh try wat nanti,,wiyah blajar dr kakak yg mmg expert masak ASAM PEDAS neh...
____________________________________________________________________

kailan ikan masin di masak oleh cik muna...meletop mmg besh tau!! tengok pon dah tau mmg sedap kan..kan :-D


ok daaa..nk tdo la eok nk sambung wat keje skolah lg...nite!! eh eh morning la ngeh ngeh :-D

2 comments:

mrsdjones said...

Ni lauk favourite saya ni! Mmg sedap makan dgn nasi panas2 kan? ;) Saya jarang letak kunyit hidup, lepas ni boleh try modify resepi. Saya singgang from Nuffnang exchange. Salam kenal ;)

Redjambu~
Mrs Djones' Journey

Wiyah said...

yep btol mmg bes mkn ngan nasi panas...jgn letak byk sgt kunyit nanti pahit plak,,bley try nanti thanks red jambu..ngeh2 i'm stil new

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...