assalamualaikum...
ini 2 hari lepas punya resepi..tak masak nasi,,just masak ni jer,,yang lain lain tak der selara nak telan ;-)...oke since orang terengganu & pahang skang ni musim orang mencandat sotong..so agak senang nak dapatkan sotong fresh & besar...ternampak sotong & terus terpikir nak wat ketupat sotong walaupon sotong ni besar gila..Rm 15/kg,,wiyah ambik 5 ekor just RM 8 jer
wiyah pernah wat n3 pasal ketupat sotong kat SINI ...hari tu wiyah gunakan sotong kecil jer tp yang ni sotong besar,,,ada beza tau guna sotong besar & kecil..
wiyah just copy & paste resepi jer la yer
******************
KETUPAT SOTONG
******************
bahan2
1. sotong 1/2 kg (2 org makan)
2. beras pulut segenggam ( direndam 1/2 jam)
3. santan 1 kotak
3. bwg merah + halia cket
4. lidi utk tutup perut sotong
cara masak
1. bersihkan sotong then masukkan beras pulut td 1/4 perut sotong
2.then masukkan kepala & ttp perut ngan lidi td
3. pastu susun dlm periuk
4.masukkan santan + bawang + halia + gula garam SESEDAP RASA
5. masak ngan api yg slow..sampai perut sotong kembung & kuah pekat ;-)
pikcer tak clear sangat..sori yer,,wiyah isi gak beras pulut yang lebih masukkan dalam kuah..daripada buang macam tu jer baik wiyah masukkan dalam kuah kan..at least boleh pekatkan kuah tu..;-)
pikcer lebih kurang jer..
oke..boleh cuba nanti,,,musim sotong skang ni rugi tau tak cuba ;-)
2 comments:
kalau ma sy dia wat lain sket...beras tu rendam dalam santan n letak gram sket...pastu kuah dia letak nisan...yum2...
owh..macam2 cara masak ni kan,, ada gak orang yang tanak dulu pulut tu then baru masukkan dalam perut sotong..kalo org kelantan letak nisan rasanya,,k.wiyah ni tak tau la versi mana hehe..apa2 pun mesti kena ngan selera kita ej..xkisah mana2 kan ;-)
Post a Comment