To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Friday, March 25, 2011

Ketupat Sotong Terengganu


Assalamualaikum & hai semua...dah lama wiyah tak bersiaran kan!! oke wiyah sgt2 busy actually xsempat nk jalan2 blog pon skang neh...masa utk PS wiyah sgt2 terhad campur ngan prog sana sini..huh sgt2 memenatkan !! tp x per pujuk hati nanti cuti 4 bulan dah bleh relax cket..sabar2 ;-)

oke n3 ni..wiyah tulis sementara tggu azan zohor coz jap lg siap2 nk setelkan byk perkara lg..then zassst terus ke library ,,so wiyah update dulu coz da lama x mop blog neh,,dah ada spiderweb huhu..bak kata en.suami,,umah we ol ada byk spiderweb coz x berpenghuni!! huhu

hr ni wiyah nk share 1 n3 resepi ketupat sotong...resepi turun temurun org terengganu!!
ini wiyah wat last week coz req dr en.hubby yg kecik hati ngan somebody toooot!!!..so wiyah realiasikan kan coz wiyah pun kecik ht gak..kehkeh,,walopon xreti sgt tp try jer la kan utk penuhi hajat org terengganu!! ..jom tgk resepi

*************************************
KETUPAT SOTONG



bahan2 :

1. sotong 1/2 kg (2 org makan)
2. beras pulut segenggam ( direndam 1/2 jam)
3. santan 1 kotak
3. bwg merah + halia cket
4. lidi utk tutup perut sotong

cara masak;

1. bersihkan sotong then masukkan beras pulut td 1/4 perut sotong
2.then masukkan kepala & ttp perut ngan lidi td
3. pastu susun dlm periuk
4.masukkan santan + bawang + halia + gula garam SESEDAP RASA
5. masak ngan api yg slow..sampai perut sotong kembung & kuah pekat ;-)

siap utk dimakan..tp sian kat en.suami tak cukup,,nanti baby balik baby wat lg eh,,cr sotong yg besar cket..!

*******************************

oke kat bawah ni wiyah closed up cket bg terliur..haha,,

total semua 14 ekor..so bayangkan byk mana we ol makan! haha..skang ni pon rasa mcm nk makn lg...hurm yummy yummy burul lantak kan wiyah neh..hahah


nk view pulut kat dalam sebenarnya tp x clear plak maklumla camera cap ayam jer kan!


okeh..bila free & terasa nk makan ketupat sotong,,,dipersila kan cuba!! serius skali mkn sure tak cukup..mesti nk tambah lg!!..kalo kat kedai may be rm 3 -4 sekor,,so benda yg mudah y not kita wat sendiri kan!!

OK thanks for viewing my blog...insyaAllah ada kelapangan waktu wiyah update lg coz masih byk citer yg nk share tp xcukup hour..huhu

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...