To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Monday, May 16, 2011

Pulut Seri Pagi Malaysia

assalamualaikum...

hurm..agak lama wiyah tak munulis resepi & membebel2 kat sini ek! cuti dah 4 hari tapi masih sibuk ke sana ke sini kemari..ke mari ke sini ke sana hehe!! serius lg sibuk dari time sudy lg..ada jer keja yg nak wat,,ada jer tempat yg nak g..ada jer prob yang datang..haih macam2 ada la..
br sekali masak nasi since balik bercuti neh,,,,haha apa kes??? lalala

oke la...since tak masak nasi tp wiyah still ada masak menu lain tau selain drp nasi kan,,,ai bukan pemalas sgt la,,tp masak kena ikut mood!!  kahkah.. wiyah wat pulut seri pagi malaysia!! sesuka hati jer letak nama kan..haha,,,biar la ni kan pulut wiyah!! hakhak.. actually dah lama sangat nak makan pulut nie..kat batu pahat mmg  tak jumpa or mmg x tak de kot pulut ne { padahal mmg tak cr pon...pagi ko pukul wiyah oit..kalo ko cari pon gaka2 jumpa ker} haha...

so ambil peluang yg ada ...buat sendiri tanya sama sifu..Omak wiyah la kan! 

***********
PULUT SERI PAGI MALAYSIA
**********

Kita terus kpd bahan + cara nak wat la yer...tak ghajin ler hr ni ;-)


1. memula b4 tdo tu ..basuh & rendam dulu beras pulut dlm 2 cawan jer kalo wiyah

2.  then bangun pagi2 esok..masak beras pulut yg direndam tu!!
[ isi beras pulut dlm periuk + air sama paras ngam2 jer ngan beras tu...then letak jer dlm rice cooker kalo xnak berkerak or hangit la a.k.a jadi seperti org yg pandai + rajin mcm wiyah neh...coz lps tu bleh sambung tdo semula..tak payah nk tunggu2] kahkah

jadi la mcm ni..tak hangit & berkerak kan???? ;-)


pastu
mintak tolong en.suami anda...belikan separuh biji kelapa parut

tugas anda plak ;-)

gaulkan kelapa parut tu + gula + garam sampai la sebati [ wiyah lebih gula cket coz pulut tu tawar]


 jadi la macam nih....taruk je semua ata pulut tadi 


then

da boleh di makan...ada org suka makan dgn seruding ikan/ayam/ daging....ada gak yang makan ngan ikan masin/ikan bilis..tp wiyah plak macamana??

wiyah suka makan ngan ikan selayang/sardin/kembung yang dikukus b4 tdo sampai btol2 masak..then wiyah goreng time nak makan esok pagi!!! sangat garing sampai ke tulang bleh makan semua...

jadi la macam ni...garing + rangup !!


boleh dihidang & makan macam neh!! tambah plak minum ngan air kopi...mmg bes sesangat kenyang sampai ke petang sbb mls nk masak tgh hari ...haha


oke kalo teringin nk rasa boleh cuba nanti...ini makanan org timur!!

3 comments:

Nurul Izza said...

Tgk pulut ni rindu terus kt kelantan. lam xmakan.. posla kt sini sket.huhuhu mengidam haha

Che Mid said...

nampak resepi sempoi jee, tapi bila dah siap... ala.. nak la sikit..

Wiyah said...

izza: boleh2...sampai sana basi da hehe,,ada masa nanti mintak en.suami buatkan,,special req mesti abg fiz buatkan ;-)

che mid: tu la che mid...nampak sempoi jer tp nk wat tu yg malas,,wiyah ni suka makanan lama2 apa yg bleh wiyah buat..wiyah akan try wat sendiri...che mesti lg hebatkan kat dapur ;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...