To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Friday, May 20, 2011

Laksa Pahang a.k.a Laksa Lemak a.k.a Spagetthi Pahang

assalamualaikum

hai...slamat malam jumaat semua,,,,baca yasin tak tadi?? hurm skali skala at least kita sedekahkah surah al-fatihan & bacaan yasin pada semua saudara-mara serta umat islam yang telah pergi meninggalkan kita...ececeh berceramah yer wiyah malam ni,,,hehe tak de lah just peringatan utk diri sendiri jugak ..;-)

oke la..al-kuliyyah dah habis,,kita tgk kul 5.30ptg esok plak yer kat TV3...ngehngeh,,malam ni wiyah nak share satu menu/resepi  just nak memperkenalkan laksa pahang & cara2 makannya aje...resepi?? wiyah tak pandai sangat la ..sikit2 boleh la coz slalunya mak wiyah yg wat,,so today wiyah just nk tunjuk je la..hehe

or u ol bleh gak refer complet resepi kat portal rasmi Majlis Daerah Pekan, Pahang kat SINI
kalo mak wiyah just wat kuah laksa dia jer..yang lain2 sume beli kat pasar termasuklah laksa tu 1kg RM 5 kat pasar pagi kemaman slalunya mak wiyah beli...

or bleh gak tgk resepi kat SINI...lebih kurang mcm resepi mak wiyah :-)

credit to en.google


oke meh wiyah cite sikit pasal laksa ni...Laksa pahang ni lebih kurang macam laksa terengganu gak,,hurm bezanya tak tau la tang mana! LAKSAM pernah makan tak?? hah rasanya lebih kurang bezanya cuma laksa halus tp laksam tebal2 besar kan..hehe tu jer yg wiyah tau,,yang lain2 sume sama jer kot

bahan utama dalam LAKSA PAHANG: 

1. Laksa gandum beli kat pasar jer senang or rebus laksa segera yg kita slalu makan laksa penang  (tp tu laksa beras yer tak sama ngan laksa yang ni)
2. ulam-ulaman { slalunya timun, taugeh, daun kesum, ulam raja & apa2 jer bleh tambah}
3. cili kering kisar + belacan
4. kuah { ini yang paling penting kalo kuah tak sedap mmg garenti..laksa ni tak sedap tau}...wiyah suka kuah yang pekat & rasa pedas2 lada hitam...kat bawah ni cara mak wiyah buat kuah laksa ni bleh try kalo nak tau rasanya camane

****************

Bahan-bahan untuk buat kuah

Ikan kembung/selayang - 1 kilogram or agak2
Santan drp 1 biji kelapa { tgk nak kuah banyak mana la kan}
Bawang merah + bawang putih + halia 
+ Lada hitam { blender/ tumbuk}
4 keping asam keping 
garam - SESEDAP RASA

Cara-cara masak kuah laksa

1. Rebuskan ikan & asingkan isi dan tulang. then blender / tumbuk isi ikan kalo rajin :-) hingga halus.
2. Panaskan santan ngan api yang kecik jer then masukkan bahan yg di blender/tumbuk  & isi ikan + asam keping
3. Biarkan kuah mendidih dengan api yang kecil ( kacau slalu kuah tu yer nanti berketul2 plak ) + bahan perasa SEDEDAP RASA
4. Sedia dihidang bersama  laksa macam kat bawah ni...

*****************

masukkan laksa + kuah + belacan + cili kering + ulam

then gaulkan semuanya...perahkan asam limau & makan!! slurppppp hehe

P/S : insyaAllah kalau datang ke Pahang & Terengganu akan dapat jumpa ngan laksa ni..may be kelantan pon sama gak kot,,tp wiyah tak pasti sangat la..coz we ol kan berjiran so mesti la ada benda yang tersama kan..may be cara masak jer kot lain!! oke kalo dtg ke pantai ti ur jemputla rasa yer :-) daaa..thanks for reading

3 comments:

Aida nuriezma said...

uih...terliur plak..laksa klate mcm gni ler jgk rupenye...tp x pnh bt sdri pn..nk kna try jgk ni.hehe..

Gadis Kampung said...

org utara buat laksa tak letak santan...walaupun kita satu malaysia nama makanan pun sama tapi cara masak pun lain kan...

Wiyah said...

aida: i pon x pernah wat sendiri gak..just tolong2 mak kat dapur & ingat step tu,,buat sendiri tak tau bila la agknyer...tunggu anak2 ramai2 dulu ;-)

GK: wiyah tak pernah makan lg laksa utara cane,,haih mesti kena rasa ni..wiyah setuju ngan GK walopon makanan yg sama tp cara masak berbeza2 kan..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...