To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Wednesday, May 18, 2011

Sup Tulang ala2 Thailand

assalamualaikum...

wiyah tak nak cite panjang,,blog wiyah ntah apa jadi kena spam byk message & n3 yang hilang...last2 wiyah wat background putih & cari balik yang bleh cari semula...kali kedua berlaku,,blog lama langsung zero!! aduyai..sabar jer la...
oke petang ni wiyah nak share 1 resepi sup tulang yang biasa wiyah wat...walopon utk makan 2 org jer....tapi wiyah lg selesa masak sendiri coz bleh letak apa jer yg kita nak letak..tol tak? lagi pon sup tak perlukan masa yang lama..just letak dlm periuk & tinggal....tak perlu depan periuk tu :-)


****************
SUP TULANG ala2 Thailand
****************

bahan2 ( untuk 2 0rg makan)

1. Tulang lembu 1/2 kg [ambik bahagian rusuk & direbus sampai empuk]
2. rempah kasar + perencah sup bunjut tulang + serai + halia
3. ubi kentang + carrot + daun sup + daun bawang
4.  bawang merah/besar + bawang putih [blender or mayang]

cara masak

1.panaskan minyak & tumiskan rempah kasar + bawang2 + halia + serai
2. then masukkan tulang yg dah direbus + sub bunjut tulang + ubi kentang [ masak biar sampai ubi empuk]
3. then boleh perasakan SESEDAP RASA + carrot
4. kalo suka bleh masukkan tomato & lastly taburkan daun bawang + daun sup & perahkan asam limau


p/s: oke slalunya..org tak masukkan serai tp wiyah lg suka kalo sup daging or sup tulang tambah ngan serai coz bagi rasa yg agak lain, rasa masam2 & wangi serta yang paling penting kita tak rasa muak sangat...sup ala2 thailand!! org sana kalo masak sup mmg akan masukkan serai.....

2 comments:

!✿❤Cik Puan Izan❤✿! said...

sedapnya sup tu wiyah... boleh cuba nanti... sup letak serai yer...hmmm yummy...^^

Wiyah said...

yer btol tu izan..skali skali kita alter bahan2 cket tak salahkan...;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...