To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Saturday, May 21, 2011

Jom makan kacang kuda rebus

bismillahirrahmanirrahim...

hai semua... hurm 2 3 hari ni hari rajin cket,,rasa sume benda nak ry wat since sume benda beli rasa tak sedap nak makan!! apa kes...suami pon membebel beli kueh macam2 tp bila makan cket complain tak sedap la, masin la itu la ini la...haih ntah knp mulut ni gaknya...hurm lagi bagus wiyah wat sendiri masin ke manis ke tak leh nak complain diri sendiri hekhek

baru2 ni rasa nk mkn sesangat kacang kuda..tp bila beli rasa macam kacang yg lama je,kering & masin!! per lg pot pet pot pet wiyah duk membebel dkm kete tu..!! haish disebabkan rasa geram..nak makan tp tak leh nak telan wiyah ajak suami ke supermarket eng hong kat kuantan nak cari kacang kuda yg belum di rebus...nak wat sendiri la biar puas hati!!

wiyah refer resepi kat SINI 

mmg tak pandai nak wat..tp wiyah ingat mak mertua pernah wat & cerita step2 tu!! erm..bantai jer la
wiyah beli cket je dulu...RM 4.50/kg tp wiyah ambil cket just Rm 1.80 jer

mula2 kacang perlu direndam..kalo nak makan pagi esok,,so kena rendam malam b4 tdo tu...

rendam dlm bekas besar cket coz kacang tu akan mengembang...ini wiyah rendam 1/3 drp yang wiyah beli tu,,bila dia kembang akan jadi banyak!

then

pagi2 tu boleh la rebus ngan air ala2 macam macam nasi tu  dgn api yang perlahan + garam + gula + kunyit [tp wiyah tak isi pon] + lada kering sebiji [ just nak bagi hilang bau kacang tu jer]

bila dah empuk rasa masin manis dia...kalo nak tambah perasa bleh lagi time neh...
angkat & tos kan bolehla dimakan sampai kembung perut...bak kata suami :-)

jadi la macam kat bawah ni... may be tak isi kunyit so color kurang menarik cket kot,,

kacang kuda homemade by puan wiyah ;-).... wiyah suka kacang yang btol2 empuk & manis2 masin gitu nikmat & puas hati sangat coz dapat wat sendiri ikut citarasa kita...suami makan habis tau!!

next time nak try wat kacang kuda berempah ala2 orang india la plak..coz masa google tu ada jumpa macam resepi berasaskan kacang kuda nie...

ok daa...bleh try kalo rajin nanti
thanks for reading

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...