Assalamualaikum...w.b.t
kalo kita keluar makan..bila dimintak pilih sayur mesti pilih either sayur campur, kangkung goreng belacan or kailan ikan masin kan {kalo bukan u ol...wiyah la tu hehe]...we ol kalo makan kat luar or rumah mesti nak kena ada menu sayur or ulam...wajib ada!! so since menu wajib we ol.wiyah mengkaji la cara masakan & bahan2 yg dia isi dlm setiap restoren & menu yg wiyah pilih..then blik umah wiyah try buat plak..alhamdulillah kadang2 menjadi dan kadang2 ada gak yang tak jadi..ye la walaupun bahan sama tapi may be cara masak tak sama...tp yang paling penting air tangan masing2 sgt berbeza kan..even goreng telor mata kerbau pon still tak kan sama kalo org yg lain2 masak erk..
byk bebel plak wiyah ni yer..hehe,,wiyah ada try wat menu ni,,dah agak byk kali la wat,,try wat kat umah mertua..alhamdulillah mertua pon ckp oke,,so hari ni wiyah nak share kat sini plak...
****************
KAILAN IKAN MASIN
***************
bahan2:
1. mesti kena ada kailan kan { potong sesuka hati..batang diasingkan dengan & kalo batang dia besar sgt bolhh dibelah2}
2. ikan tenggiri masin/ tenggiri jeruk yg dlm botol tu
3. bawang besar + cili padi
cara nak masak :
1. mula2 panaskan minyak dlm 2 sudu besar & gorengkan ikan masin tu biar agak2 hancur cket
2. bila dah agak masak,,masukkan cili padi + bawang besar + batang kailan masak kejap je then masukkan plak daun dia [ jgn masak sgt nanti tak besh]
3. dah siap & boleh perasakan SESEDAP RASA tp di ingatkan jgn letak garam tau coz ikan tu dah agak masin
be makan ngan nasi putih + tomyam + sambal belacan
oke boleh cuba nanti...psssst kailan tak sama ngan sayur sawi tau!! ada yang cakap sama..apa yang penting kailan lagi sedap & harganya pon mahal cket drp sawi...
No comments:
Post a Comment