To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Thursday, May 26, 2011

Ketupat Sotong

assalamualaikum...

ini 2 hari lepas punya resepi..tak masak nasi,,just masak ni jer,,yang lain lain tak der selara nak telan ;-)...oke since orang  terengganu & pahang skang ni musim orang mencandat sotong..so agak senang nak dapatkan sotong fresh & besar...ternampak sotong & terus terpikir nak wat ketupat sotong walaupon sotong ni besar gila..Rm 15/kg,,wiyah ambik 5 ekor just RM 8 jer

wiyah pernah wat n3 pasal ketupat sotong kat SINI ...hari tu wiyah gunakan sotong kecil jer tp yang ni sotong besar,,,ada beza tau guna sotong besar & kecil..
wiyah just copy & paste resepi jer la yer

******************
KETUPAT SOTONG
******************


bahan2

1. sotong 1/2 kg (2 org makan)
2. beras pulut segenggam ( direndam 1/2 jam)
3. santan 1 kotak
3. bwg merah + halia cket
4. lidi utk tutup perut sotong

cara masak

1. bersihkan sotong then masukkan beras pulut td 1/4 perut sotong
2.then masukkan kepala & ttp perut ngan lidi td
3. pastu susun dlm periuk
4.masukkan santan + bawang + halia + gula garam SESEDAP RASA
5. masak ngan api yg slow..sampai perut sotong kembung & kuah pekat ;-)


pikcer tak clear sangat..sori yer,,wiyah isi gak beras pulut yang lebih masukkan dalam kuah..daripada buang macam tu jer baik wiyah masukkan dalam kuah kan..at least boleh pekatkan kuah tu..;-)

pikcer lebih kurang jer..


oke..boleh cuba nanti,,,musim sotong skang ni rugi tau tak cuba ;-)

2 comments:

zura_habib said...

kalau ma sy dia wat lain sket...beras tu rendam dalam santan n letak gram sket...pastu kuah dia letak nisan...yum2...

Wiyah said...

owh..macam2 cara masak ni kan,, ada gak orang yang tanak dulu pulut tu then baru masukkan dalam perut sotong..kalo org kelantan letak nisan rasanya,,k.wiyah ni tak tau la versi mana hehe..apa2 pun mesti kena ngan selera kita ej..xkisah mana2 kan ;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...