To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Monday, May 16, 2011

Everyday is mango & mango !!

Assalamualaikum...

mangga,,mempelam,pauh & macam2 lagi nama orang panggil buah ni!! since last week peti wiyah tak pernah habis ngan buah mempelam [ ni panggilan biasa wiyah]...musim buah mempelam skang neh,,,Rm 10 utk 4kg..so bayangkan brape byk wiyah beli haha..macam2 jenis wiyah beli,,, ada mempelam siku raja,mempelam lemak, mepelam harum manis & mempelam mas hitam...ni yg paling wiyah suka!! isinya kuning & sangat manis...masa wiyah tulis n3 ni pon wiyah tgh mkn mempelam lemak...dia dah agak masak cket so rasa sgt manis2 n lemak..;-)


ada gak buah mempelam epal, buah kuinin or ada gak orang panggil buah bachang yang mak angkat muar bagi last week...bau dia ya allah tuhan jer yg tau,,,lebih dr buah durian lagi...bau mcm taik kucing pon yer gak kot..haha mcm2 la wiyah ni,,, 

tp apa yg penting buah mempelam epal, pauh,kuinin or bachang sgt sedap kalo wat sambal belacan tambah dgn buah mempelam ni...racik2 kan then campur...pergh meleleh air liur or ada gak yang wat air asam mangga cicah ngan ikan bakar.....nyum nyumm dap nyer ;-)
ada gak yg wat kerabu mangga/mempelam...bila dah ada & rajin pon ada macam2 menu bleh wat kan...nak ngan tak nak jer...hurm esok cuti so kalo rajin bleh la wiyah try wat kerabu mangga  ni plak...kalau rajin la kan! ngehngeh

hurm..antara menu yang wiyah dah try & ber experiment ngan buah mempelam neh...

pulut mangga dimakan bersama pulut + mangga+ santan + gula + garam ...[ pulut lebih dr pulut seri pagi malaysia..saje mix & match ngan apa yg ada dlm peti...tak salahkan??? hehhe] kat SINI

sambal belacan  + mempelam epal...masak sup ayam ,,ayam goreng kunyit & sambal ni!! simple tp sedap tau...menu yg biasa wiyah mintak kalo g kedai kat section 8 shah alam..

ni plak sambal belacan + buah kuinin....ini lagi bes coz baunya yg kuat & masam2 buah!! pergh makan tak ingan org kiri kanan haha...coz tersangat la pedasnya!...yg hitam tu belacan yang wiyah bakar tp jd terlebih bakar la plak..wiyah  makan nasi + sup tulang + sambal belacan ni...umah wiyah hari2 is sup... tak kira la sup ayam, sup daging, sup tulang, sup sayur, singgang & macam2 sayur air lagi la...wiyah x minat sgt santan2 neh..a.k.a tak reti hehee...resipi SUP-SUP wiyah ada kat SINI

resepi sambal belacan ada wiyah tulis kat SINI bezanya just tambah ngan buah mempelam jer


wiyah ada gak wat...jus mangga since cuaca yang sgt panas ni membuatkan wiyah tersangat rajin buat fresh juice itu dan ini...senang jer just fresh fruit + air gula + ais = dah siap utk diminum!!

oke..dah abis citer untuk musim buah mempelam!! kalo ada cite lagi..nanti wiyah update lg yer daaa...hehe thanks for reading!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...