To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Thursday, May 26, 2011

Goreng Pisang Rangup & Nora Elena

assalamualaikum...

hurm..hari ni kuantan hujan,,alhamdulillah basah bumi Allah hari ni,,rasa sejuk cket & perut pon rasa lapar jer la kan..hehe,,ok disebabkan nak tgk cite nora elena punya pasal..sanggup balik awal dari umah mak & singgah beli barang cepat2...

hasilnya..beli 4 biji pisang nangka coz terasa nak makan goreng pisang yang panas2 time tengok nora elena nanti....beli honeydew lagi & blender buat air..hurm yummmy,,demam nora elena la katakan!! slalunya suami tak layan cite2 melayu..tapi kali nih siap tersengih2 sorang lagi,,haip hebat btol penagan cite ni ek...ok sambil tu meh kita makan goreng pisang ;-)

mula2 wiyah goreng 2 biji pisang...bagi kat jiran sebelah dulu,,balas semula pinggan bubur labu kuning yang dia bagi dah seminggu kot,,hari ni baru nak pulang hehe

ini untuk jiran ;-)

meh wiyah share tepung goreng pisang yang wiyah berguru ngan mak

*************
Tepung Goreng Pisang
************

bahan2

1 cawan tepung beras
1 sudu kecil (sk) kunyit + 1 sk garam + 2 sk air kapur + 2 sk cuka 
 1biji telur + air sukatan sendiri

cara-cara : campurkan semua bahan sampai sebati  [jangan terlalu cair coz takut tak lekat ..& jgn terlalu pekat takut keras tak bes plak]

p/s: minyak mesti betul2 panas & potong pisang celup dalam tepung terus masukkan dlm minyak yg panas td,,api sedang2 jer tau! takut hangus plak ;-)

goreng pisang ni utk suami & wiyah makan sambil tengok nora elena...2 biji pisang nangka baki dari goreng untuk jiran tadi,,tp nampak banyak kan

skang dah oke cket la wat goreng pisang...nak tengok n3 goreng pisang hangus masa mula2 belajar goreng pisang kat SINI..kalo baca balik ntah apa2 la wiyah ni hehe
then
ada lebihan tepung...sayang plak nak buang macam tu jer kan,,apa lagi wiyah pon celup la dgn hotdog & chicken ball..haha yang ni habis dulu 

hotdog + chicken ball + cicah ngan sos cili mmg terbaik!! haha

ok tu jer...nora lena dah habis tp n3 tak siap gak lagi ..kehkeh,,oke boleh cuba nanti lagi sedap & rangup tau!!!

2 comments:

Cik Puan Izan❤ said...

sempat lagi goreng pisang tu...sedapnya kalop dpt makan time hujan kan apa lg kalau dpn tv... tak sedar habis sepinggan...heheh

Wiyah said...

hehe..dah paln awal b4 tayangan nora elena! bila dah mengadap tv mmg tak bangun dah la...;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...