To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Friday, April 29, 2011

Sambal Belacan Mak Wiyah

assalamualaikum w.b.t....

selamat petang sume....wat kue apa petang ni??? hurm petang ni wiyah nak share resepi sambal belacan mak wiyah...dah lama kursus ngan mak,,banyak kali dah belajar tapi tak jadi!! last2 baru2 ni wat jadi...haha so wiyah nak share la kat sini...mana la tau kan kot2 nak try ke style mak wiyah nie...hehe

oke u ol bleh try nanti yer...wiyah nk cepat nak blik umah mak semalam!!


******************
Sambal Belacan Mak wiyah
******************

bahan2 :

1. 10 biji cli padi + 3 Biji Cili besar
2. Belacan dlm 1cm kot + 1 biji tomato [bakar dulu cket]
3. asam limau + garam + gula +  1 biji bawang merah cincang

cara buat :

1. tumbuk/blender cili-cili tu sampai lumat [ kalo wiyah lg suka tumbuk]
2. then masukkan belacan + tomato + gula + garam  & lenyekkan,,[jgn tumbuk tau nanti terpercik kat mata,,tp kalo blender xder hal la]
3. perasakan SESEDAP RASA then perahkan asam limau & masukkan jer bawang merah tadi

note : sambal belacan ni akan bagi rasa masam,manis & pedas2 belacan + bawang merah tu!

sambal belacan ni sedap kalo makan ngan nasi panas2 + ikan goreng + sayur lemak or sayur air ker!! mmg menambah2 la we ol dua org neh..huhu

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...