assalamualaikum wbt
hirm..badan masih penat 4 hari travel ke trg & kelantan,,badan penat & duit pon tenat! hahah baru balik dari kenduri kawen kawan kat pasir tumbuh kelantan..ini adalah menu wajib lepas balik kenduri sebabnya dapat banyak telur rebus..tapi sekarang ni dah agak jarang la org bagi telur..ramai yang bagi puding, buah, gula & barang2 lain...hurm masa kat kenduri lagi dah terfikir nak buat sambal telur rebus la..dah lama tak makan. nyum nyum dah merecik air liur kat situ hehehe...dulu masa kecik2 mak wiyah mmg slalu masak lauk ni..yer la adik beradik ramai kan so bila dah dapat telur haruslah di buat lauk...alhamdulillah rezeki tuhan
makan dengan nasi panas & jangan ada lauyk lain ...confirm menjilat jari!
Sambal Telur Rebus Orang Kawen
Bahan-bahan:
- 4 biji telur rebus (di kupas & digoreng kekuningan serta berkulit). Belah 2 dan susun didalam pinggan.
- 1 biji bawang besar + 2 ulas bawang putih * (di kisar/tumbuk)
- 1 biji bawang besar (dipotong bulat)
- 3sb cili giling
- Carrot utk tambahan
Cara penyediaan:
- Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bahan yang ditumbuk sehingga wangi & masukkan cili giling hingga pecah minyak.
- Masukkan carrot, bawang yang dipotong bulat & perasakan SESEDAP RASA. Sejukkan sekejap dan tuang ke atas telur tadi. Siap untuk dihidangkan.
mmg sedap sambal telur rebus ni...makan utk hidangan malam very simple to prepare but delicious ;-)
4 comments:
yummmyyyyyyy.... suka je masak camni
mmg suka kalau dpt telur rebus kenduri kahwin. maknanya esok dah ada lauk hehehe .. sambal ke kari ke kicap ke hehehe
eka: btol la eka..best kan,, kalau sajae2 nak rebus telur & masak mcm ni mmg tak la kot kan ;-)
mala: aah masak kari pon best gak kan,, tak terpikir plak wiyah..bln 3 byk org kawen bvleh lka kita meng'kari' telor plak yer hehe
Post a Comment