assalamualaikum..wbt
update menu semalam hehe,, puas duk pikir menu apa yer yg tak gunakan banyak minyak or tak gunakan langsung!! ada sotong dalam peti terus teringat kat kawan time duk parit raja dulu,,,hujung2 semester we all duk menggila masak masakan thai macam2,,then terus g belek buku resepi..terjumpa kerabu epal,, hurm y not wiyah combined jer la resepi kerabu sotong + kerabu epal ni..minta maaf yer k.liza wiyah alter cket resepi k.liza..just apa yg ada kat umah jer ;-)
inspirasi daripada buku resepi chef hanieliza, wiyah pernah buat kerabu mangga epal tapi bukan buah epal ye,, buah mangga yang macam bentuk buah epal ;-)
KERABU SOTONG & EPAL HIJAU
Bahan yang diperlukan:
- 10 ekor sotong [ di potong & di rebus sebentar]
- 1/2 biji epal hijau + 1/2 biji mangga lemak manis [ dihiris memanjang]
- 1 batang serai + 1/2 batang bunga kantan + 2 biji tomato + daun saderi [ dihiris halus]
- 1/2 biji bawang holland + 3 biji cili pada [dihiris halus]
- 3 biji limau kasturi + garam
Cara penyediaan:
- Gaulkan semua bahan dalam bekas yang besar bagi memudahkan proses menggaul. Rasakan manis , masam dan masin kerabu ni. Siap untuk dihidangkan.
p/s : wiyah tak masukkan gula,, rasa manis datang dari mangga lemak manis tu, walaupon kurang kick tapi nak buat macamanakan, wiyah perlu berkorban..lupakan gula buat seketika!!
sedap makan ngan nasi or ratah macam tu jer;-)...at least ada improvement wiyah utk kurangkan penggunaan minyak & gula dalam masakan wiyah..menu ni tak gunakan setitik minyak & sebiji gula pon..alhamdulillah syukur dengan rezki hari ni..amin
2 comments:
leh jadikan makanan kesihatan ni wiyah
sedapnyaaaa!
Post a Comment