assalamualaikum wbt
hurm..since minggu lepas adalah minggu ikan,, macam2 ikan wiyah beli! ada ikan keli (perap ngan garam, kunyit & bawang), ikan talapia merah (goreng biasa..dah abis), ikan kembung (bakar cicah air asam..dah abis), ikan pari , ikan kerisi (masak merah..dah abis) & ikan cencaru..penuh peti! sajer jer dis week tak nak beli ayam, seafood, daging coz dah muak tak tau nak masak apa..alkebetulan semua ikan fresh dr bot..apa lg wiyah rembat la total ikan laut Rm 9 & ikan sungai RM 12..murah kan!
k..wiyah nak share 1 menu yg wiyah sempah amik gambar,,ikut mood kan bila masak ni ada hari rajin menjadi la kalau tiba hari malas..aduyai serba tak kena jer masakknya ;-D,, suka hati jer bagi nama kat ikan ni
Cencaru Seksi Bakar Berempah
Cencaru Seksi Berempah
BAHAN-BAHAN adalah seperti di atas...senang kan tak payah tulis,, hehe saja jer terajia hr ahad lepas nak snap pikcer satu2..namanya suri rumah so xder keje lain la selain duk dapur..ngehngeh,,tapi kena tulis gak sikit kan ;-)
- Ikan cencaru di belah belakang & dibersihkan
- 1sb serbuk kunyit *
- 1sb asam jawa xtra
- 1sk kecil garam *
- semua bahan bergambar diatas dihiris halus & dicampurkan dgn bahan bertanda *
Cara Penyediaan:
- Sumbatkan bahan yang di sediakan kedalam badan/ perut ikan cencaru
- Ikat perut ikan dengan daun pandan/ daun kunyit utk elakkan dari isinya terkeluar
- Perap sekejap & boleh la dogoreng atau dibakar
- Dihidangkan bersama sambal kicap / air asam / sambal belacan
wiyah lagi suka bakar compare ngan goreng coz bahan tu tak terkeluar dari perut dek kerana minyak
SELAMAT MENCUBA ;-)
2 comments:
seksinya .. tergoda ai!
mala tergoda eh..hehe
Post a Comment