To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Friday, November 25, 2011

Tom Yam Ikan Jenahak Thailand Style

assalamualaikum..wbt

salam hari jumaat & selamat bercuti panjang sempena cuti sekolah & cuti maal hijrah dapat 3 hari kan..hurm wiyah pon ambil kesempatan ni balik ke kuantan walaupun keje bertimbun2 perlu dihantar dlm masa terdekat,,ahad ni famili wiyah akan adakan kenduri arwah tokwan , bacaan yassin, tahlil & majlis cukur jambul anak buah wiyah...cukina! dats y..nak tak nak walaupon keje banyak...family is my priority no reason!!

oklah hari ni wiyah nak share 1 menu..tiba2 terfikir nak masak ni coz kalau kat batu pahat wiyah slalu makan dekat satu restoran thai yang hidangkan menu utama Tom Yam Ikan Siakap,,so alkebetulan la wiyah beli ikan jenahak pagi tadi terfikir la nak masak tom yam jugak..then teruskan pergi dapat bahan2 yang diperlukan disebabkan rumah dah lama tinggal kan & peti ais mmg dah confirm la kosong kan kecuali ada air masak jer..hihi

Tom Yam Ikan Jenahak  ( Thailand Style)
adaptasi dari resepi terdahulu :- Kueh Teow Tom Yam & Tom Yam Ketam

actually resepi tom yam wiyah belajar dari mertua  kawan wiyah masa wiyah duduk kat besut dulu..sekali rasa terus terpikat sampai la sekarang wiyah masak style yang kawan wiyah ajar tu...

Tom Yam Ikan Jenahak Thailand Style

Bahan-bahan yang diperlukan:

1. ikan jenahak/ siakap/ merah atau boleh digantikan dengan bahan lain
2. sedikit babycorn + carrot+ bunga kobis + cendawan + tomato & bawang besar
3. 3 batang serai + daun limau purut
4. bwg putih + cili api [tumbuk lumat]
5. 4sb perencah tomyam

Cara menyediakan:

1. Tumiskan bahan tumbuk dengan sedikit minyak
2. Masukkan serai + daun limau purut [sampai masak]
3. Masukkan sayuran + perencah tom yam
4. Akhir sekali masukkan Ikan Jenahak [ ikan tak perlu dimasukkan awal sangat  sebab takut ikan tu hancur,,ikan jenis ni isinya lembut]  
5. Perasakan SESEDAP RASA masam,masin secukupnya & siap untuk dihidangkan



p/s : Lauk tom yam ni mmg sedap kalau dimakan waktu malam & musim hujan coz boleh panaskan badan.. Boleh juga dihidangkan bersama dengan sambal belacan & telur dadar & sedikit ulaman


Jom lunch....& selamat menjamu selera

2 comments:

Kakzakie said...

Wiyah... kakak sedang lapar nie. Sedapnya tomyam apa pun kakak suka. Tapi tak pernah lagi buat tomyam ikan... Lain kali kakak try.:)

Wiyah said...

akak jom meh makan umah wiyah..wiyah pon 1st time buat disebabkan sedap makan tomyam ikan siakap terus tergoda & try wat sendiri..akak try & akak tag wiyah yer sedap ke tak tom yam ikan ni ;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...