To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Monday, November 28, 2011

1 Muharam 1433H ---> Puding Masam Manis

Assalamualaikum wbt

Dessert ni wiyah buat khas untuk majlis kenduri umah mak wiyah 1 muharam 1433 H sempena kenduri arwah, tahlil, bacaan yasin & majlis cukur jambul anak buah..menu last minute coz byk kedai tutup so untuk mendapatkan bilangan yang banyak kena lebih kreatif untuk dapat banyak bekas haha,,must be within d budjet la kan,,setakat mana bekas acuan yang ada saja

wiyah tak tau nak namakan apa puding ni sebenarnya tapi disebabkan rasanya masam & manis so wiyah namakan dia Puding Masam Manis la..agak2 sesuai tak?? hehe

dari bawah : Lapisan puding strawberi + lapisan crystal jelly + lapisan dadih coklat + crystal jelly

Jom kita share resepi :Bahan-bahan - Lapisan A, B & C

A. Lapisan Puding Pink atau Strawberi : [ sedikit keras dari dadih tp lagi lembut dari crystal jelly]

  • 1 paket serbuk agar-agar { wiyah gunakan brand Nona & warna Merah}
  • 600 ml air
  • 1 tin susu cair (400ml) 
  • 1 cawan gula
  • 2 sk perisa strawberi
Caranya:


  1. Campurkan serbuk agar-agar bersama 600ml air & 1 cawan gula + perisa strawberi
  2. Masak & kacau sehingga semua bahan terlarut. Masukkan susu cair & padamkan api.
  3. Tuangkan kedalam acuan , ikut ketebalan yang diingini & biarkan mengeras.

~ sementara menunggu lapisan strawberi mengeras~
Jom kita prepare untuk lapisan kedua plak..lapisan blackcurrent crstal jelly


B. Lapisan Jelly atau Blackcurrent :[ lapisan ni agak keras ]

  • 1 paket Crystal Jelly { wiyah gunakan brand Nona & Perisa Blackcurrent}
  • 400ml air
  • 2sk paste Blackcurrent { wiyah gunakan blackcurrent sanquick}
Caranya:
  1. Campurkan sebuk crystal jelly kedalam 400ml air + perisa blackcurrent yang sedang didihkan secara perlahan.
  2. Kacau sambil memasak & padamkan api selepas mendidih. Teruskan mengacau sehingga larutan tidak lagi berbuih.
  3. Tuangkan ke atas lapisan strawberi (pink) tadi. 
Note : Pastikan lapisan tadi telah mengeras sebelum menuang lapisan jelly ini

~ Sementara menunggu lapisan Crystal Jelly ni mengeras~
jom kita prepare lagi satu lapisan...lapisan coklat

C. Lapisan Dadih Coklat: [lapisan ni sangat soft]
Lapisan coklat ni dadih sebenarnya, teksturnya sangat lembut & perumpamaan dadih sememangnya perlu dimakan dengan menggunakan sudu ;-)
  • 1 paket serbuk dadih perisa coklat
  • 1 tin susu cair 
  • 3000 liter air
  • 1/2  cawan gula
Caranya:
  1. Didihkan air & masukkan gula sehingga gula betul2 hancur
  2. Masukkan serbuk dadih & susu cair. Padamkan api & kacau bahan sehingga larutan sebati dan tidak berbuih lagi.
  3. Tuang ke atas lapisan crysral jelly tadi. Pastikan lapisan tapi telah mengeras sebelum menuang lapisan dadih ni.






Kenduri nya semalam..tapi petang ni baru sempat merasa puding ni,,,just 2 gelas ni jer yang tinggal kat umah,, yang lain2 tak sempat nak ambil gambar..sekelip mata jer dah sold out!! huhu..tetamu mmg sangat2 ramai..tak muat rumah & semua lauk jugak sold out..alhamdulillah syukur coz tak ada pembaziran..

Doa Kami : insyaallah mudah-mudahan tahun depan turn wiyah & suami plak buat kenduri cukur jambul..hopefully doa kami didengari& dimakbulkan olehNYA.. amin amin ya rabbal alamin

2 comments:

JaSSNaNi said...

assalamualaikum wiyah...
lama tak singgah sini kan.. wiyah sihat?

tahun depan wiyah & suami nak wat cukur jambul? wiyah dah pegnen ke? tak tau citer pun ni.. kalau iye nani doakan semoga doa wiyah dan suami di makbulkan allah.. aminnnn

Wiyah said...

waaliakumussalam..thanks for singgah
nani,, wiyah busy sgt2 skang ni ngan project akhir & final exam..tak sempat nk update blog!

nani...nak wat cukur jambul tu wishlist wiyah utk next year jer,,insyaAllah semoga doa ni termakbul! insyaAllah habis study bln 1 wiyah teruskan misi nak jadi mommy plak,,,jom sama2 kita usaha ;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...