Assalamualaikum wbt
Dessert ni wiyah buat khas untuk majlis kenduri umah mak wiyah 1 muharam 1433 H sempena kenduri arwah, tahlil, bacaan yasin & majlis cukur jambul anak buah..menu last minute coz byk kedai tutup so untuk mendapatkan bilangan yang banyak kena lebih kreatif untuk dapat banyak bekas haha,,must be within d budjet la kan,,setakat mana bekas acuan yang ada saja
wiyah tak tau nak namakan apa puding ni sebenarnya tapi disebabkan rasanya masam & manis so wiyah namakan dia Puding Masam Manis la..agak2 sesuai tak?? hehe
dari bawah : Lapisan puding strawberi + lapisan crystal jelly + lapisan dadih coklat + crystal jelly
Jom kita share resepi :Bahan-bahan - Lapisan A, B & C
- 1 paket serbuk agar-agar { wiyah gunakan brand Nona & warna Merah}
- 600 ml air
- 1 tin susu cair (400ml)
- 1 cawan gula
- 2 sk perisa strawberi
Caranya:
- Campurkan serbuk agar-agar bersama 600ml air & 1 cawan gula + perisa strawberi
- Masak & kacau sehingga semua bahan terlarut. Masukkan susu cair & padamkan api.
- Tuangkan kedalam acuan , ikut ketebalan yang diingini & biarkan mengeras.
~ sementara menunggu lapisan strawberi mengeras~
Jom kita prepare untuk lapisan kedua plak..lapisan blackcurrent crstal jelly
B. Lapisan Jelly atau Blackcurrent :[ lapisan ni agak keras ]
- 1 paket Crystal Jelly { wiyah gunakan brand Nona & Perisa Blackcurrent}
- 400ml air
- 2sk paste Blackcurrent { wiyah gunakan blackcurrent sanquick}
Caranya:
- Campurkan sebuk crystal jelly kedalam 400ml air + perisa blackcurrent yang sedang didihkan secara perlahan.
- Kacau sambil memasak & padamkan api selepas mendidih. Teruskan mengacau sehingga larutan tidak lagi berbuih.
- Tuangkan ke atas lapisan strawberi (pink) tadi.
Note : Pastikan lapisan tadi telah mengeras sebelum menuang lapisan jelly ini
~ Sementara menunggu lapisan Crystal Jelly ni mengeras~
jom kita prepare lagi satu lapisan...lapisan coklat
C. Lapisan Dadih Coklat: [lapisan ni sangat soft]
Lapisan coklat ni dadih sebenarnya, teksturnya sangat lembut & perumpamaan dadih sememangnya perlu dimakan dengan menggunakan sudu ;-)
- 1 paket serbuk dadih perisa coklat
- 1 tin susu cair
- 3000 liter air
- 1/2 cawan gula
Caranya:
Kenduri nya semalam..tapi petang ni baru sempat merasa puding ni,,,just 2 gelas ni jer yang tinggal kat umah,, yang lain2 tak sempat nak ambil gambar..sekelip mata jer dah sold out!! huhu..tetamu mmg sangat2 ramai..tak muat rumah & semua lauk jugak sold out..alhamdulillah syukur coz tak ada pembaziran..
Doa Kami : insyaallah mudah-mudahan tahun depan turn wiyah & suami plak buat kenduri cukur jambul..hopefully doa kami didengari& dimakbulkan olehNYA.. amin amin ya rabbal alamin
2 comments:
assalamualaikum wiyah...
lama tak singgah sini kan.. wiyah sihat?
tahun depan wiyah & suami nak wat cukur jambul? wiyah dah pegnen ke? tak tau citer pun ni.. kalau iye nani doakan semoga doa wiyah dan suami di makbulkan allah.. aminnnn
waaliakumussalam..thanks for singgah
nani,, wiyah busy sgt2 skang ni ngan project akhir & final exam..tak sempat nk update blog!
nani...nak wat cukur jambul tu wishlist wiyah utk next year jer,,insyaAllah semoga doa ni termakbul! insyaAllah habis study bln 1 wiyah teruskan misi nak jadi mommy plak,,,jom sama2 kita usaha ;-)
Post a Comment