To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Friday, November 11, 2011

Paprik Campur 111111

assalamualikum...wbt

hehe title tak menahan nak gak 111111 tu..ngehngeh

salam hari jumaat yang mulia...penghulu segala hari disamping salam permulaan nombor..SATU permulaan segala-galanya...111111 sungguh cantik date hari ni,,mungkin tarikh ni yang satu-satunya wujud kat dunia ni dalam seusia kita sekarang..kepada yang menyambut hari jadi & kepada yang melangsungkan perkahwinan & tak lupa juga pada yang menyambut kelahiran bayi hari ni...wiyah ucapkan tahniah & semoga hidup kalian semua di indahi  serta dipenuhi dengan keberkatan,rahmat, kebahagian, syukuri setiap 1 nikmat yang diberi dengan sebaiknya...

oklah sempena 111111 ni wiyah pon nak mulakan segalanya yang baru, penambahbaikan dalam kehidupan sebagai seorang  ISTERI dalam sebuah rumahtangga yang dah berusia 4tahun ++ without baby ;-( ,,segalanya wiyah nak ubah ke arah kebaikan,,insyaAllah secara perlahan-lahan semoga dalam redhoNya..amin

Paprik Campur 111111 

paprik campur 111111 ni wiyah jadikan sebagai titik permulaan...1 step move ;-D

wiyah pernah masak Paprik Ayam + Sotong sebelum ni,,rasanya lebih kurang jer kot

Bahan yang diperlukan:
  • sedikit isi ayam [potong ikut suka kecik or besar]
  • sedikit udang
  • sedikit sotong
  • 2 ulas bawang putih [diketuk] + 1 biji bawang besar [di mayang] +
  • 10biji cili padi [diketuk/tumbuk ~ ikut suka tahap kepedasan]
  • 2batang serai [dititik] + 3helai daun lipau purut [koyak jer]
  • 3sb pes cili kering + 2sb sos ikan
  • baby corn + carrot
  • sedikit air perahan asam limau 
  • daun bawang + daun sup [utk hiasan]

wiyah tambah sedikit kicap pekat sebab mr.hubby lagi suka kalau ditambahhkan dengan kicap dlm apa2 masakan pon..

Cara menyediakannya:
  1. panaskan sedikit minyak & tumiskan bawang putih , cili padi serta bawang besar sampai wangi
  2. masukkan pes cili kering , serai & daun limau purut
  3. masukkan ayam [ masak dalam 3min], baru masukkan udang & sotong
  4. masukkan sos ikan, perahan air asam limau , carrot & baby corn
  5. perasakan dengan gula & garam SESEDAP RASA
  6. siap untuk dihidangkan

p/s : lauk paprik ni lagi sedap dimakan bersma2 dengan telur dadar & sambal belacan  + ulama seperti timun batang  or kacang botor or salad ;-)

Jemput makan semua

OK...SELAMAT MENJAMU SELERA (pssstt makan apa lunch hari ni?) & SELAMAT MENCUBA


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...