To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Tuesday, November 8, 2011

Alahai Cek Mek Molek

assalamualaikum wbt

salam hari selasa..mesti ramai yang liat nak bangun pagi & pergi kerja hari ni kan,,mana taknya cuti raya 1 hari jer huhu mmg tak patutla..mr.hubby jeles ngan wiyah coz wiyah cuti 1 minggu kehkeh..lps subuh boleh tdo semula! tapi tak tidur pon...setelkan mendobi kain yang berbakul2 hari ni sementara cuaca panas cantik & cuci kete yang tak pernah2 wiyah basuh sendiri..aargh rasa seronok plak keluar peluh & matikan lemak daging yang dah banyak makan musim raya 2 3 hari lepas..so need to workout la plak...perlu berganda2 ;-)


ok la sambil2 wiyah nak tunggu kain siap dibasuh..wiyah nak update cite pasa kueh cekmek molek yg 1st time wiyah buat seumur hidup...haha,, terukkan! alkisahnya sbb ada jiran bagi ubi keledek yang sgt banyak...tak tau nak buat apa terpikir la kat kueh ni,mcm2 bentuk jadinya..tapi rasanya alhamdullillah tak menghampakan disebabkan oleh keledek yg fresh...rasanya manis & sedikit creamy yummy ;-)

apa yang bestnye..jiran bagi keledek color yang sangat cun..purple, oren & light pink  membuatkan wiyah taksabar nak main ngan keledek yang comel2 ni..terpikir nak wat karipap juga tapi tak tau menjadi ke tak coz tak pernah buat kulit karipap [ selau guna kulitt popiah jer],,hehe

wiyah tgk tips & resepi kueh cek mek molek ni kat SINI


Kueh Cek Mek Molek
  • 300g keledek [direbus & di lenyek] ~ kalau guna keledek yang berlainan color wiyah suggest asingkan keledek tu coz lagi cantik & colorful selain dari dapat rasa keledek yang berbeza isinya
  • lebih kurang 20% tepung gandum dengan berat keledek yang digunakan [ bergantung kepada jenis keledek] ~ keledek oren agak lembek isinya & keledek purple agak keras isinya so perlukan tepung gandum yang berbeza kuantitinya
  • gula biasa @ gula melaka [ WIYAH GUNA GULA MELAKA]



Cara Penyediaan 

  1. keledek yang sudah siap direbus & dilenyekkan tadi dicampurkan bersama tepung
  2. gaul & uli sampai tak melekat kat tangan 
  3. ambil doh & bulatkan leper [jgn nipis sangat coz takut gula terkeluar masa menggoreng nanti]
  4. letakkan gula biasa @ gula melaka kat tengah & tutupkan [ buat macam pikcer kat bawah]
  5. goreng dalam minyak yang panas dengan api sederhana coz takut kueh tak masak kat bahagian dalam

kueh wiyah...jadi bermacam bentuk ;-D

wiyah suka combination color kueh ni..color oren & purple,,tapi macam seram jer tengok yang color purple tu bila menggoreng..mmg nanpak weird mr.suami tengok pun boleh tergelak berdekah-dekah,, u all agak2 apa yang melucukan pada kueh ni kalau kita tak muncungkan kat bahagian hujungnya tu..hehe,, jangan fikir yang bukan2 yer..hanya org yang berkahwin jer boleh paham ;-D

dapat 13biji semuanya..tapi wiyah dah makan 3 biji sambil menggoreng sbb tersangat lapar dek kerana terlalu lapar malas nak masak dari pagi..hanya minum herbalife huhu


JEMPUT MAKAN SEMUA ;-)

8 comments:

cik puan tipah said...

yang warna purple tu menarik jer..nak kena try ni..hehe

Cik Puan Izan❤ said...

tetiba teringat kuih cekmek molek izan yg di frozenkan hari tu hmmm...blk ni nak kena goreng la ni gara2 wiyah tayang gmbr kuih ni...yg kaler pepel tu sedapkan? izan pnah cuba sblm ni...sedapnyaa wiyahh...^^

Gadis Kampung said...

terliuh GK tengok cek mek molek wiyah nie...nampak sedap sgt....

Wiyah said...

cik puan tipah :aah yg color purple lg sedap yg oren,, tapi resepi wiyah tak seberapa tak reti la explain pelik2 ni hehe..try la akak musim2 ujan macam2 jenis ubi keluar ;-D

Wiyah said...

cik puan izan: alamak izan,,,sori terbuat izan terliur plak...alahai ibu mengandung kalau la kita berdekatan, wiyah sanggup gi hantar kat izan tau..aah yg color purple mmg lebih sedap dari oren ;-D

Wiyah said...

GK: 1st time wiyah wat kueh ni,,try & error jer la tp ok la ada rasa kueh cek mek molek gak hikhik ;-)

Kakzakie said...

Wah.. good idea juga wiyah. tak payah guna warna dah ada original colourkan. Cantik dan sedap...:)

Wiyah said...

kak zakie : aah btol tu kak,,xpayah guna color tambahan ...warna asli pon dah cukup cantik + sedap ;-D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...