To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Sunday, November 20, 2011

Ikan Perkasam Perak Mari

assalamualikum..wbt

hurm..baru  jer balik dari kursus interpersonal skill @ Bruang Hill Resort Melaka..3D2N terasa macam seminggu lamanya..sangat tertekan jiwa & raga! huh penat tak terkata..sampai rumah lega sangat2 rasanya coz sumenye dah berakhir...dah beberapa hari tak bersiaran..huhu,,just sempat baca jer via G.tab nak menulis mmg tak de masa langsung...

hari2 hujan kan sekarang ni..tak kira pagi petang siang malam..;-),, so bila tiba jer musim macam ni [ musim banjir] ,, so makanan pon ala2 org yang ditimpa banjir..makan nasi ala kadar disebabkan malas..hehe
so hari ni wiyah nak share lauk orang banjir ...credit to ex-officemate wiyah kak.laila yang belikan ikan perkasam ni utk wiyah..tiap kali balik kampung kat Lenggong ,Perak mesti wiyah kirim beli..sangat sedap + menambah selera makan = dapat tambah lagi lemak ;-)

Ikan Perkasam Perak Mari 


wiyah kurang arif pasal ikan perkasam ni..kalau ikan masin kira ok lagi ,,mmg biasa  la bagi orang timur bab2 ikan masin! apa yang pasti ikan perkasam ni berasal dari negeri2 utara,,macam kedah, perlis & perak katanya ikan ni adalah ikan sungai @ ikan yang duk kat bendang!

bagi orang timur macam wiyah...wiyah lebih biasa ikan masin or ikan jeruk [ikan jeruk ni lebih kurang macam ikan perkasam juga tapi dijeruk ngan garam jer]..

ini rupa ikan perkasam mentah yang siap disediakan & sedia untuk digoreng...Pikcer ehsan dari mr.google

ikan perkasam ni umpama menu tambahan bagi menambah selera makan..fungsinya sama juga macam sambal belacan, budu, cincaluk,sambal tempoyak & lain2 lagi. Famili wiyah kalau lunch mesti ada salah satu daripada semua tu..makan bersama ulaman kampung memang terbaik lah!

bahan yang diperlukan :

  1. ikan perkasam [ 2 or 3 ekor]
  2. bawang besar holland + cili padi
  3. asam limau + tamoto 

cara penyediaan :_
  1. panaskan sedikit minyak [dlm 3sb jer]
  2. goreng ikan perkasam dengan api yang perlahan ~ goreng garing
  3. masukkan bawang besar + cili padi
  4. matikan api & angkat { perahkan asa limau sebelum menghidang]
p/s : sedap di makan bersama nasi panas & musim2 hujan yang membuatkan perut jadi selalu lapar! ;-)




ok..kalau ke utara jangan lupa beli ikan perkasam. yer ..;-)

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...