To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Friday, November 25, 2011

Sambal Belacan Quinnie

assalamualaikum wbt

n3 ringkas & pendek..just nak share respi penambah selera orang melayu kita ;-),, kalau makan nasi mmg slalu nak ada sambal belacan ni..wiyah pon sama & sentiasa mencari sambal belacan yang meletop selain dari sambal belacan mak wiyah & sambal ni wiyah C& P dr blog tuan punya sambal Mr. Quinnie

so far..dah 2x wiyah buat sambal Mr Quinnie ni,, mmg sangat best & kalau lagi masam + pedas mesti lagi best..thanks pd mr. quinnie for sharing d recipe !

ini 1st time wiyah buat ..wiyah guna blender kering je,, mmg menjadi & tak terlalu cair sangat

Sambal Belacan

Sumber : Mr. Quinnie
Sumber sepanjang hayat  : Mak Wiyah

Bahan-bahan ( 1 mangkuk )

·                     1 cawan cili padi
·                     1/4 cawan gula
·                     1/4 cawan garam
·                     1 sudu besar belacan
·                     1 biji tomato
·                     1/2 biji bawang besar
·                     1/2 biji lemon diambil airnya
·                     Sedikit air masak


note : wiyah tampah bawang merah & tomato yang dipotong dadu [ tak perlu blender bersa,ma sambal ]

Cara-cara

1.            Bakar belacan selama 2minit atau nampak garing
2.            Masak bawang besar dgn microwave dengan suhu 600w selama 2 minit atau boleh juga dibakar
3.            Kemudian kisar semua bahan-bahan di atas
4.            Siap untuk dihidang


ini plak 2nd time wiyah buat..wiyah tambah dengan bawang merah & tomato yang dipotong dadu , yang ni wiyah try guna blender basah,,kurang hancur skit coz blender tu  matanya dah tumpul!..saje nak test coz dah lama tak guna ..apa pun still habis jugak ;-)

6 comments:

quinnie said...

wiyah..quinnie ni pompuan wiyah....hahahah..mesti sebab tengok gambar profile ingat kita ni lelaki ek? miss quinnie....hehhehe...

kita pun suka buat sambal ni kalau ada kenduri kendara senang..blend je...rasa pun sedap..hehehhe

Wiyah said...

tol la,, oppps sorri miss quinnie hehe,,sbb nya picture profile pon laki & template pon laki & sgt jarang bercerita pasal diri...sangat tersalah anggap! anyway sakang dah tau sape ;-)

Ina Haireina said...

amboi.. terliur pula tengok sambal belacan wiyah ni.. hehehe.. :)

Wiyah said...

sedap kan kalo ada ulam2 & sambal belacn ...sluuurrrppp menambah2 nasi ;-)

AniE said...

terliur laaaaaa...

Wiyah said...

jom try buat ;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...