To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Friday, November 4, 2011

Salam Aidiladha & Ketam Masak Tom Yam

assalamualimkum...wbt

hai & salam aidiladha buat semua blogger & reader..berkorban kah anda tahun ni??? hurm..kat sini wiyah nak ambil kesempatan utk ucapkan selamat berwukuf  pada semua jemaah haji Malaysia..semoga dipermudahkan segala urusan merka...amin

hurm sambil2 tgk Anugerah Skrin yang tak berapa nak best langsung tu, wiyah nak update satu resepi la boleh ke??? haha..skarang kan musim ombak bergelora so ikan agak berkurangan tp seafood still ada lagi,,so wiyah prefer beli ketam tadi coz nampak sangat fresh & besar...so apa kata kita check bahan apa yang perlu untuk masak lauk ni ;-)

Ketam Masak Tom Yam


wiyah just beli 3 ekor je tadi...RM18 per kg,,so wiyah beli tiga ekor harganya RM10! hurm murahkan..kalo makan kat luar tu berapa puluhan agaknya yer,,hehe tiba2 nak berkira plak! slalunya makan takde teringat pon tang situ yer...

Ketam Masak Tom Yam

bahan2 yang di perlukan:
  • ketam [ bersihkan & potong 2]
  • 2 ulas bawaang putih + 5biji cili padi + 2 batang serai [ diketuk]
  • 3sb paste tom yam
  • sedikit air
  • carrot + corny flower
  • daun limau purut + air asam limau

cara penyediaan :
  1. panaskan sedikit minyak & tumis bahan yang diketuk
  2. masukkan paste tom yam + ketak 
  3. tutup kuali & masak gunakan api sedang,,[ ~ dlm 5min jer jgn masak lama sgt nanti x sedap]
  4. masukkan carrot + corny flower + daun limau purut + air asam limau
  5. perasakan masakan SESEDAP RASA

wiyah suka lagi pedas lagi la menyengat & lagila banyak tambah nasi wakaka

actually bagi wiyah ..ketam adalah sejenis seafood yang mudah untuk disediakan dari segi cara basuh & just perlu potong 2 nak compare ngan udang & sotong coz banyak ekor,.,.kalau ketam kan 3 ekor jer! hehe tapi nak makannya tersgt la byk masalah...perlu banyak kesabaran serta masa yang panjang utk lunch or dinner kan ...u all camana ada tak tips utk bagi mudah makan ketam???

mr.hubby suka masakan yang sedikit berkuah..so wiyah lebihkan kuah walaupon wiyah kurang suka kuah2 yang banyak ni..apa saja untukmu!

wiyah pernah masak lauk berasaskan ketam macam ketam masak cili padi  & tom yam ketam ,, tak tau la knp suka sangat mkn ketam...kalo pergi ke kedai seafood pon ni menu utama yang wiyah akan pilih..hurm nyumnyum


akhir kata..Salam aidiladha buat semua & kalau makan daging tu sila2 kan beringat bagi yang berpenyakit kencing manis, darah tinggi, jantung, gaut, migrain & lain lagi la..nanti bertambah parah plak,,wiyah remind utk diri sendiri juga coz hari selasa ada appointment hospital lagi..tak habis2 huhu

k daaa... hati2 drive pulang ke kampung halaman, wiyah akan balik ke kampung suami di dungun esok petang..mudah-mudahan selamat sampai ke destinasi yang ditujui amin..

1 comment:

thegirlwhowishtogrowup said...

tanx ye,tadi bru je try buat..biasenye asal beli ketam mesti buat masak lemak,hari ni trase rajin nak google resipi baru..nampak sedap n bau pun sedap! adik saye dah tak sabar nak makan! harapnye rase pun bes..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...