To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Friday, November 18, 2011

Aiskrim Goreng..Panas diluar Sejuk didalam

assalamualikum..wbt

salam malam jumaat semua..;-D,, apa senyum??? ngehngeh ,hurm tadi baca yassin tak?? hah tak baca?? alahai seminggu sekali jer kawan2,,tak sampai 20 minit pon kan...kepada yang baca & sedekahkan pada semua umat islam yang telah dahulu dijemput oleh Allah swt,,alhamdulillah syukur!..bukan apa at least sekarang kita beringan pada yang dah tiada..dengan harapan bila dah tiada nanti ada juga orang yang akan ingat kita & sedekahkan bacaan yassin untuk kita kan...

p/s : peringatan utk diri sendiri & kawan2 semua yang wiyah sayangi..kalau ada yang berkeci hati seribu kemaafan wiyah pohonkan,, tak berniat untuk menyindir or sakitkan hati sesiapa pon!

malam ni a.k.a pepagi buta kul 12.45am ni wiyah nak tayang aiskrim goreng la..boleh x???

[ versi wiyah..aiskrim goreng rejected] ;-(

[ pikcer diatas sangat jelik & sangat tak menyelerakan..sila abaikan,,tapi still nak tunjuk gak]...tak malu kan!!

cerita macam ni..sambil duk borak2 ngan anak buah semua terkeluar la cerita pasal makanan & pasal aiskrim goreng! terus anak2 buah tanya camana nak buat so wiyah ajarkan pada anak buah cara nak buat semua itu & ini [ walaupon pada amnya wiyah sendiri pon tak pernah try buat tp ex-consultant wiyah pernah ajar 2 tahun yang lalu...uit ingat lagi hehe]..then petang tu dia terus buat dulu,, apa lagi meleleh la air liur makcik dia ni tengok dia duk tayang kat fb,,

wiyah panggil anak buah wiyah kakak,,semua org panggil dia kakak!! tak kira tuar, budak kecik or rg tua...student tahun 2 food technologist kat Uitm kuala pilah N9..1st time kakak buat aiskrim goreng ni tapi terus menjadi tak mcm yang wiyah buat..huhu,bleh tengok & usha blog KAKAK yang tak tau la blog ke berapa dah dia buat,,asyik tukar jer! pening makcik dia nak follow haha...disebabkan sedap sangat & tak cukup then malam tu adik2 dia request dia wat lagi ,,2nd time KAKAK buat untuk adik2 nya! sweet kan..;-D

1st aiskrim goreng dari air tangan kakak..adik2 dia berebut katanya ;-)

then malam tu adik2 dia request mintak buatkan lagi..so si kakak ni pon buatkan la,,sanggup gi beli roti + aiskrim malam2...sama gak ngan wiyah terus ajak mr.hubby g beli aiskrim + roti lepas tgk kakak tayang kat fb..huhu,,mmg tak penyabar langsung wiyah ni,, dan2 gi beli time tu juga ;-)

sape boleh tahan kalau tengok pikcer makanan yang sangat menggiurkan..kan??

opps lupa nak share resepi plak...credit to blog kakak jer la yer coz sama jer stepnya ..hehe

Jom tengok bahan & cara nak buat :
  1. sediakan 1 keping roti sandwich
  2. letakkan beberape scoop aiskrim mengikut citarasa anda kat atas roti tu
  3. kemudia letakkan dengan 1keping roti kat atas roti yang dah diletakkan aiskrim tadi
  4. ambil cawan or gelas...tekap kat bahagian atas kedua2 roti tadi
  5. pusingkan cawan/gelas tadi sampai roti tadi terpotong ikut saiz cawan/gelas tadi
  6. PASTIKAN..dibahagian tepi roti tadi tertutup rapat macam karipap tu yer.
seterusnya
  1. freeze kan selama  3 or 4 jam atau lagi baik semalaman [ kat bahagian atas tau]
  2. kemudian boleh la digoreng   bila hendak dimakan
  3. cara menggoreng lebih kurang macam kita menggoreng cekodok tu je!! kejap jer jangan lama sangat nanti hangus roti tu
ini la rupa yang baru siap di goreng..rangup diluar tapi lembut didalam
[ tapi ini versi anak buah wiyah yer...versi wiyah pikcer yang paling atas & pikcer yang paling bawah ni]
huhu..aiskrim goreng wiyah tak menjadi..maybe sebab peti wiyah tak sejuk or cepat mencair,,habis rosak dah tak cun aiskrim kat dalam tu jadi cair

menyampah tengok aiskrim goreng wiyah..tapi rasanya still sama jer walaupon jadi cair macam ni,,nak sedapkan hati sendiri ;-)


3 comments:

MyKhalish said...

wahhh nmpk mengiurkan. ila xpenah rs.. nnt leh try wat nih..

Wiyah said...

tu la tapi wiyah wat tak menjadi..mmg sedap kalau buat menjadi,,kalau kat luar RM2.00/pcs,,bukan susah pon nak wat kan! ila try la wat..ada ank2 lagi syok mendeko colorful ;-)

eKa said...

tedappppppppp !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...