assalamualaikum..wbt
ahi semua...salam berhujung minggu,,salam ramadhan ke 21,,,kita dah masuk ke fasa terakhir iaitu 10 ramadhan terakhir,,malam2 ganjil yang dijanjikan malam lailatul qadar...alhamdulillah wiyah & suami menjalaninya sekadar yang termampu..
hurm..hari ni wiyah nak share menu ketam cili padi...ketam daripada abang wiyah yang sentiasa murah rezeki,,setiap hari ada jer orang yang datang hantarkan lauk..macam2 ketam, sotong, udang & ikan yang bermacam2 ikan yang tersgt lah fresh...so wiyah just ambik ketam 2 ekor,,xtau nak masak apa last2 masak cili padi...oke jom wiyah share resepi nye..
Ketam masak cili padi ala2 wiyah style...;-)
bahan2 utama :
- 2 ekor ketam [bersihkan & perap ngan garam +kunyit]
- 1 biji bawang besar + 2 ulas bawang putih + 1inci halia + 2biji cili merah + 5biji cili padi [ blender semua bahan-bahan sampai lumat]
- sedikit sos cili
cara masak:
mula2 goreng ketam yang dah diperap tadi sekejap jer...agak2 masak macam ni
ketam yang diperap garam & kunyit ...siap digoreng
then....tumiskan bahan2 yang diblender lumat tadi sampai wangi or garing...masukkan bahan tambahan SESEDAP RASA & siap utk dihidangkan dgn nasi panas
p/s : kalau makan seafood tak bes makan dgn banyak2 lauk ...coz masa utk menikmati tu agak lama,,so wiyah masakkan 1 lauk jer utk iftar ke-20 a.k.a MALAS heehe
oke..jemput menjamu selera,,,jemput makan!! ;-)
2 comments:
uih...sedapnye la..
i x pnh masak lauk ketam..x brape nk reti.ehehe...nti blh ler try:)
i pon jarang gak..skali skala tu bleh la kan,,take time nk mkn ketam ni..kena byk sabar hehe
Post a Comment