To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Sunday, August 21, 2011

Ketam Cili Padi~ Iftar ke-20

assalamualaikum..wbt

ahi semua...salam berhujung minggu,,salam ramadhan ke 21,,,kita dah masuk ke fasa terakhir iaitu 10 ramadhan terakhir,,malam2 ganjil yang dijanjikan malam lailatul qadar...alhamdulillah wiyah & suami menjalaninya sekadar yang termampu..

hurm..hari ni wiyah nak share menu ketam cili padi...ketam daripada abang wiyah yang sentiasa murah rezeki,,setiap hari ada jer orang yang datang hantarkan lauk..macam2 ketam, sotong, udang & ikan yang bermacam2 ikan yang tersgt lah fresh...so wiyah just ambik ketam 2 ekor,,xtau nak masak apa last2 masak cili padi...oke jom wiyah share resepi nye..

Ketam masak cili padi ala2 wiyah style...;-)

bahan2 utama :

- 2 ekor ketam [bersihkan & perap ngan garam +kunyit]
- 1 biji bawang besar + 2 ulas bawang putih + 1inci halia + 2biji cili merah + 5biji cili padi [ blender semua bahan-bahan sampai lumat]
- sedikit sos cili

cara masak:

mula2 goreng ketam yang dah diperap tadi sekejap jer...agak2 masak macam ni

t
ketam yang diperap garam & kunyit ...siap digoreng

then....tumiskan bahan2 yang diblender lumat tadi sampai wangi or garing...masukkan bahan tambahan SESEDAP RASA & siap utk dihidangkan dgn nasi panas

p/s : kalau makan seafood tak bes makan dgn banyak2 lauk ...coz masa utk menikmati tu agak lama,,so wiyah masakkan 1 lauk jer utk iftar ke-20 a.k.a MALAS heehe

oke..jemput menjamu selera,,,jemput makan!! ;-) 


2 comments:

Aida Nuriezma said...

uih...sedapnye la..
i x pnh masak lauk ketam..x brape nk reti.ehehe...nti blh ler try:)

Wiyah said...

i pon jarang gak..skali skala tu bleh la kan,,take time nk mkn ketam ni..kena byk sabar hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...