To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Thursday, April 7, 2011

Gunung Senyum...Here I Come [ Part 3]



hai apa khabar semua..per cite pagi ni?? haha wiyah bersiaran terus bilik post graduate  @ Library ke-3 terhebat dia asia ..library UTHM!! mmg sumenye canggih dalam dalam ni...siap ada sofa + TV + berpuluh2 PC 21"..mmg puas hati slalu guna laptop kecik jer kan...banyak bebel plak wiyah ni yer..hehe


oke...wiyah nak continue drp part 2 last semalam...kali ni wiyah nk citer pasal aktiviti hari ke-2 iatu aktiviti mendaki , menjelajah & menerokai Gua Senyum
 

pada awalnya seperti program...we ol nk explore 19 buah gua @ GUNUNG SENYUM,,ttp disebabkan keadaan cuaca yang tak berapa mengizinkan renjer suggest we ol ke Gunung Jebak Puyoh which is terdapat 7 buah gua kat situ...

***************************************

sedikit info mengenai Gunung Senyum dr en.google

MISTERI di Hutan Lipur Gunung Senyum, Pahang mungkin tidak diketahui umum. Bagi mereka yang inginkan pengalaman beriadah sambil melancong ke lokasi percutian penuh misteri, ia mungkin menjadi lokasi terbaik buat anda.

Gunung Senyum (1,594 m) di Jengka, Maran, kira-kira 40 kilometer (km) dari Bandar Pusat Jengka ini dibuka sebagai hutan rekreasi pada Julai 1989. Selain menjadi kediaman pelbagai spesies flora dan fauna, ia menawarkan pemandangan indah landskap semula jadi bukit batu kapur. Hutan Lipur Gunung Senyum meliputi kawasan seluas 794 hektar dan menjadi sebahagian Hutan Simpan Jengka 1,2,3 dan 4.

Di sini, anda dapat menyaksikan keindahan dua puncak iaitu Gunung Senyum dengan kira-kira 20 gua dengan tapak arkeologi dan Gunung Jebak Puyoh. Selain Gua Angin yang popular, tarikan lain yang menjadi tumpuan pencinta alam sekitar termasuk Gua Terang Bulan, Gua Taman Satu, Gua Kelawar, Gua Kambing dan Gua Makam Tok Long.

Gua ini terhasil oleh perubahan dan hakisan pada permukaan batu kapur di kawasan Gunung Senyum.Kebanyakan gua di Gunung Senyum itu juga dikatakan masih mengalami proses pertumbuhan stalagmit dan stalaktit. Kawasan hutan lipur ini juga menyimpan pelbagai herba yang mempunyai nilai perubatan komersiol.

Setiap gua memiliki keistimewaan tersendiri dan kisah di sebaliknya dipaparkan pada papan tanda untuk kemudahan pengunjung. Misteri dan keunikan ini menjadi tarikan utama pengunjung yang menjejakkan kaki ke hutan rekreasi ini.


*****************************************

 sori la tak bleh nk refresh sgt la d moment last day...xtau la knp ngan kepala ni,asyik ting tong  jer kepala lately neh...biar gambar jer la yer yg citer kan sume2 yang berlaku hehe

jom tengok..wiyah nak share keunikan & keistimewaan yang ditemui..maafla wiyah tak cite detail coz x bleh nak refresh..haha


cuba tgk lakaran kat wall gua tu btol2...wall gua menceritakan keunikannya tersendiri!
subhanallah wiyah sgt2 kagum..Allah is almighty!!
menurut drp renjer tu...lakaran ni di terangkan semula oleh student kesenian & warisan UPM


ALLAH & MUHAMMAD
jelas kelihatan pada dinding gua...speechless!!

oke kat bawah ni plak wiyah nak share serba sikit keunikan dalam gua..actually wiyah tak pandai sgt nk cite pasal cave ecosystem neh...sikit2 boleh la,,takut bagi ilmu salah plak..hehe

setakat STALAGTIT & STALAGMIT tu jer yang tau..;-)


kesan daripada stalagmit dan stalaktit membentuk batu2 yang sangat keras walaupon dari fizikalnya nampak macam lembut jer kan...


stalagmit dan stalaktit  bertemu dengan stalagmit...kalo x silap wiyah ianya akan membentuk Alum kot...haha

membentuk kolam..macam kawah artificial kan,,tp ni pembentukan semulajadi tau! dati kata may be water level tinggi menyebabkan air boleh wujud dalam keadaan macam neh,,petikan dr kata datin mayrati ;-)

oke ni plak moment2 mendaki,menjelajah & meneroka gua tu..new experience!!!

bergambar jer kejenyer...


@ pokok paling besar!!...darah kena gigit ngan pacat ..huhu,,hari ujan dats y ada banyak pacat...yerk

ayam & cicak gua [pokke...mahal tau cicak ne ]...ubat bagi HIV


kolam biru....airnya sgt2 jernih hingga boleh nampak hingga ke dasar kolam!!


hah ni dia...asyik tayang pikcer org jer kan,,,meh nak tayang pikcer laki bini ni plak!
nak enterframe gak yer...hah amik ko,,classmate siap perli2 lagi we ol wat family day kat sini..
haha ...ada aku kesah?? aku ada laki..ko ada?..hehe xder la mcm tu kan
bkn per..en.hubby just support aktiviti wiyah jer & at d same time mmg minat en.hubby since muda2 lg,,zaman2 Uitm dolu2 la!! skang da sibuk xde masa utk sume ni...
so bila da dpt peluang neh of couse he's grab la kan!!
wiyah la yg paling happy hehe..


ai like dis photo !!
jatuh cinta lagi sama kamu...sayang kamu..rindu kamu!!!
bleh ke wat statement mcm neh kat sini ...hehe


macam kakak & adik jer kan...haha


priceless moment....lps abis master neh,,nk wat master baby in d making plak!! ahaks


OKE CUKUP TAKAT NI LA DULU...
NAK WAT SLIDE PRESENTATION UTK STATISTIK ESOK PLAK...1ST PRESENTER U!!

 next n3 wiyah nak citer pasal Flora & Fauna...sangat2 menarik tau,,x sabar nk publish hehe


-THANKS FOR READING-

1 comment:

RastaMat said...

pembetulan sikit walaupun entri ni dah lama..
Ketinggian Gunung Senyum adalah 1,594 kaki = 486 meter..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...