To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Friday, April 8, 2011

Gunung Senyum...Here I Come [ Part 4] - Flora & Fauna

hai wat per tu...hurm jap lagi wiyah nk g beronggeng kat kluang ngan sha...sajer nk release tension for dis weak,,,agak stress dis week,td pon da setel group presentation & dapat markah test statistik last 3 week,,huhu sgt2 kecewa!! risau kena strugle kat final la nanti...

oke seperti yang wiyah janjikan drp n3 part 3 hr tu kan..nak cite pasal flora & fauna yang terdapat kat gunung senyum tu..tinggal 1 lg n3 utk gunung senyum..cukup la kot,,haha

jom kita share & hargai flora fauna kita...sepanjang perjalanan we ol banyak jumpa spesis cendawan,pakis, binatang dalam gua & some keladi cket..tumbuhan kat sini agak unik coz kelembapan tanah & iklim sejuk kat dalam hutan tu..
bleh keje kat alam sekitar & jabatan hutan tak  haha

ni antara spesis buah yang jumpa...seriously nama saintifik mmg x tau,,nama merapu bleh la
strawberi hutan...terung hutan ..terung pipit hutan [haha hebat tak wiyah bg nama]


cendawan  oren...wiyah suka coz color dia cantik sangat!!


macam2 jenis cendawan & kulat...warna yg sangat menarik & unik kan.. ;-)


cendawan oren lagi...sebab suka sangat,,harus la di ulang tayang kan..hehe


cendawan koko,,suka hati jer bagi nama kan...cendawan ni hidup kat batang kayu buruk!!


ni plak cendawan hitam kot haha...duduk menumpang kat batang pokok!


kat bawah ni antara spesis serangga yang dijumpai dalam gua...hurm wiyah sgt2 teruja tgk serangga neh coz menurut datin maryati serangga kat dalam gua ni sesungut, ekor & kaki nya lebih panjang serta warna nya lebih cerah daripada serangga2 yang hidup kat luar gua...mmg btol apa yg datin ckp... 

dari atas kiri : cengkerik,labah-labah,lipas,belalang & lipan gua


meh nak closed up cket lipan gua ni....tengok betul2 kaki & sesungut lipan ni sangat2 panjang kan!!


oke kat bawah ni plak antara pokok-pokok yang terdapat dalam Hutan Lipur Gunung Senyum neh...banyak sangat pikcer2 pokok with specific name dia..wiyah x larat nak edit la...cukup la stakat ada yer hehe...


macam2 jenis pokok ada...

nama pon pelik2 jer...terfikir gak wiyah macamane la diaorg ni dapat idea bagi nama pada pokok ni kan....mesti reseacher sgt2 hebat kan!!


Oke...da kita jumpa next n3,,part last SUKANEKA & PENUTUP plak yer,k da!!
-THANKS FOR READING-

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...