To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Friday, April 29, 2011

Satar & Otak-Otak Kuala Kemaman sangat best!!

assalamualaikum...wbt

hai slamat berhari jumaat semua...esok lusa & tulat cuti kan,,lama tu cuti so apa planning??? tak kemana-mana ke...hehe,,ok la tgh hari ni wiyah share 1 tempat makanan orang timur a.k.a ganu la kan...coz umah mak wiyah pon dah hampir2 sempadan terengganu gak,,so wiyah pon agak tahu la mana tempat makanan yg sedap & oke kan!!

mana la tau kot2 u ol ada kesana nanti...so bleh singgah gerai ni!! rugi kalo ke sana tak rasa ni...mmg terbaiklah!! beli kat lain xkan sama rasa mcm yg ni..hehe  

oke ni la kedai dia...we ol kalo ke sana  mmg akan singgah beli punya la!! kedai dia kat sini Kedai Satar Amal kat Kuala Kemaman, Terengganu!!
senang jer landmark dia..kat tepi jalan,,berdepan dengan rumah peranginan Bank Rakyat 

en.suami tengah beli satar & otak-otak,,while isteri duk tunggu dlm kete jer sbb kat luar panas sangat..hak2 

ni dia rupa otak-otak orang timur...lebih kurang sama mcm otak-otak johor gak dibungkus ngan daun kelapa...tp isi dalam dia tak sama tau!!
otak-otak ni guna ikan tenggiri + kelapa + rempah2!! sebagai bahan utama dalam otak-otak neh...harga otak-otak ni,,RM 3.50 utk 10 batang,,murah kan!! ;-)

ni plak rupa SATAR..wiyah suka sgt!! mengikut kata tuan kedai tu..dia guna ikan selayang + kelapa+ hirisan bawang merah + hirisan cili padi!! rasa dia manis2 ikan & lemak kelapa terasa + rasa pedas2 kalo tergigit cili padi tu la!!! ..harganya 1batang tu ada 10 biji,,Rm3.00/batang!! kira 30sen la kan sebiji...murah kan,,dah la sedap & susah nk wat kena balut daun pisang & bakar pakai arang bagai...


ni yang we ol beli..otak-otak 10 batang & satar 10 biji,,sumenye RM 6.50 jer!!

rupa isi dalam SATAR...kaler putih,,rasa manis,lemak & pedas cket

rupa isi otak-otak orang timur...nampak tak seketul ikan tenggiri + kelapa & rempah!! bila makan terasa ikan tu manis2 cket & pedas rempah tu...mmg nikmat la makan neh,,,wiyah mkn 6 batang pon rasa nk lg,,padahal mmg makan banyak sokmo wiyah nie.. kahkah!!

oke..kalo ada ke sana jemputla singgah kat gerai neh,,,rasa keenakan makanan orang timur!! mmg bes..rugi tak rasa tau..hehe

--Thanks for Reading--

3 comments:

illiana said...

Can I upload ur satar photo to fb account. Need to show my fren what satar really is. TQ alot..

Wiyah said...

of course can..sharing is caring ;-)

zakiah zakaria said...

adui kecoq ayaq liuq tengok....memang nak kena p cari esok juga. hopefully sdap la tekak ibu mengandung ni

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...