To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Monday, April 18, 2011

Paprik Ayam Sotong



hai salam pagi isnin semua...amacam hari ni,,monday blues tak??? haha almaklumla cuti 2 hari hari...boleh bangun lambat menggeliat2 mandi lambat...hr ni back to normal semula plak yer...hehe,,sabar2 wiyah pon blues gak hr ni...br lepas kemas umah,,ya allah banyak nye la habuk & bersawang sana sini...eyyyak nk termuntah wase

hurm..kat luar hr mcm nk hujan jer....b4 tu wiyah nk update menu yg wiyah masak semalam,,dah lama tak masak utk en.suami kan so haruslah ada excited cket kan..haha,bgn pagi terus suruh en.suami g beli barang basah...kul 11 pagi bangun,,masih pagi lg kan! haha..tu kira awal la ek coz bila 12 dah masuk tgh hari...hakhak

tgh duk syok masak...tiba api makin perlahan dan perlahan,,,maksudnya gas abislah tu!! setahun setengah okeh gas tu....dah lama gila pelik gak knp x abis2 lg! at last abis gak semalam....tinggal beras yg beli 5kg dah lebih 6 bln tak abis2 lg...agaknya beras tu beranak dlm tong tu....dats y tak abis2 lagi hakhak

oke...wiyah nk share menu ni....Paprik Ayam + sotong!!

paprik separuh masak...sotong br je letak then gas abis,,jadi la macam ni kan :-)

sotong mentah lagi + sayur2

*******************************
PAPRIK  AYAM + SOTONG
*******************************

bahan2 :

1.  ayam & sotong
2. carrot + baby corn + bwg besar + kacang buncis
3. bwg putih + cili api [tumbuk] + cili kering 3sudu
4. serai + daun limau purut + serbuk limau nipis KNORR

cara masak :

1. tumiskan bahan tumbuk  + cili kering + serai +daun limau purut sampai wangi
2. then masukkan ayam (masak kejap) 
3. masukkan sotong + sayur2
4. tambahkan bahan perasa SESEDAP RASA + serbuk limau nipis KNORR
5. ok siap...bleh makan ngan nasi panas + telur dadar + sambal belacan

notes : menu ni akan beri rasa masam2 masin cket,,,mmg best!! cuba la ;-)

bila dah masak jadi la macam neh,,,bukan yg macam kat atas tuh,,yg tu baru separuh masak kehkeh
hiasla ikut suka hati nak macam mana kan...


Paprik ayam + sotong...yummy! ;-)

oke kalo nak tau apa rasanya...silakan mencuba nanti,,tak cuba tak tau kan,,so bleh try masak utk org yang kita sayang...insyaAllah bertambah berkat hidup kita...amin

-THANKS FOR READING-

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...