To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Friday, April 8, 2011

Ikan Cencaru Masak Merah



hai slamat petang & slamat hari jumaat semua!! hurm esok cuti yer...bes kan kalo dapat berkumpul ngan keluarga semua!! tak sabar rasanya nak tunggu saat2 tuh..cepatla hujung bln april!! nak bercinta & berjalan2 ngan en.hubby plak..hehe

oke..rasanya dah lama wiyah x wat n3 resepi kan,,actually mmg dah lama sgt wiyah x masak,just masak meggi & makan kat luar jer! seriously mmg xder masa langsung nk g dapur masak2 macam dulu lg huhu

tapi..
hari ni wiyah ada masa cket & sedikit rajin..plus perut tersangatla lapar
so tgk dalam esbok ada ikan cencaru
rendam dulu sementara basuh kain..pikir2 nak masak per
housemate bg cadangan masak merah or kicap...
terbayang2 sdp gak tuh..perut tgh lapar kan ;-)

Jom kita share resepi yg x seberapa neh 

*************************
IKAN CENCARU MASAK MERAH
*************************

Bahan2 :

1. Ikan cencaru [tuan kedai tu dah siap potong mcm ni kan..so terima jer la,,mcm ikan tongkol plak besar ikan neh]
2. cili giling + bwg besar + bawang putih + halia [ housemate wiyah cik nuha dah siap blender dlm peti..so sng la keje wiyah kan]
3. Sos cili + air asam jawa cket
4. carrot + tomato + bwg besar hiris bulat 


Cara-cara nak masak:

1. Memula goreng ikan yg dah diperap ngan garam & kunyit  jadi macam kat bawah neh,,wiyah suka yang agak garing la


then....

2. tumiskan bahan2 bawang & cili giling etc sampai naik bau or terbersin hehe
3. pastu perasakan SESEDAP RASA + air asam jawa + sos cili 
4. masukkan carrot kejap then tomato + bawang besar
5. Masak kejap then curahkan kat atas ikan yang dah goreng tadi

tadaaaa.....jadi macam kat bawah neh :-)

ni dia menu lunch yang baru siap dimasak & makan kul 5.30 petang tadi...panas2 lagi dari dapur umah bujang neh tau,,,semua 1 umah lapar!! haha

Oke kalo nak try apa rasanya...bleh cubanya nanti tau
SELAMAT MENCUBA


-THANKS FOR READING-
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...