To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Wednesday, March 16, 2011

JANGAN TELAN PANADOL or PARACETEMOL !!!



selamat tengah hari semua....hurm ibu2 masak apa hari ni,,kakak2 lunch kat kedai mana hari ni...hehhe,,wiyah??? blom lunch lagi coz tgh wat PS yang xberentuh 2 minggu dah..ok ni time break b4 solat zuhur nanti so update n3 ni la kejap...ngehngeh

wiyah nak share pasal neh coz wiyah adalah pengguna tegar panadol & paracitemol !! nama pun dah terang2 parasit kan haha.. kalo dulu panadol biasa, skang ni actifast,soluble,extend for muscle & join pain & panadol menstrual for period..ubat ni mmg sgt2 penting utk wiyah!!



mmg panadol jd teman baik wiyah..dalam handbag mmg kena sentiasa ada..hingga kan skang nih bila wiyah sakit kepala telan 2biji pon xder rasa apa pon ..last2 skang ni ambil 4 biji!! hah ambik ko dalam perut ni mesti mcm2 jenis panadol dah ada kan ...huhu


tapi skang ni bila dah baca artikel dari kwn wiyah kat FB,,wiyah rasa nk share kat sini la,, lepas ni tobat dah x nak ambil panadol lagi!! kita gunapakai alternative & suggestion yg doktor ni bagi...


so sila la baca sampai ke bawah..hehe
wiyah share cket pikcer dr en.google...antara panadol yg wiyah slalu ambil!!

untuk selsema



panadol utk senggugut period [utk wanita]



panadol untuk sakit-sakit sendi



panadol utk selsema




*******************
SEBUAH KISAH BENAR
*****************


Suami saya bekerja sebagai Jurutera IT di sebuah hospital, di mana pihak hospital sedang menyiapkan pengkalan data untuk pesakitnya. Dia mengenali rapat doktor tersebut. Doktor memberitahu suami saya, apabila mengalami sakit kepala, mereka sendiri tidak sanggup mengambil Panadol atau Paracetamol. . Sebaliknya, mereka akan mencari ubatan herba Cina atau mencari altenatif lain.



Panadol adalah bertoksik kepada tubuh kita. Ini kerana Iamerosakkan organ hati. Menurut doktor tersebut, Panadol akan tinggal di dalam tubuh selama sekurang-kurangnya 5 tahun.
[ camana wiyah yg telan panadol byk2 tuh..agak2 bila akan terhapus]



Menurutnya lagi, pernah berlaku seorang pramugari menelan terlalu banyak Panadol semasa kedatangan haid kerana tugasnya perlu berdiri sepanjang masa penerbangan. Dia kini baru berumur 30-an tetapi sudah perlu menjalani rawatan buah pinggang (dialisis) setiap bulan.



Alternative Treatment ( Tips ) Seperti kata doktor tersebut:-



sakit kepala disebabkan oleh ketidak-seimbangan elektron/ion di dalam sel otak. Sebagai rawatan alternatif, beliau mencadangkan membeli sebotol atau 2 botol minuman isotonik, campurkan dengan air minuman pada kadar 1:1 atau 1:2.
atau dengan ayat mudahnya, secawan isotonik dengan 2 cawan air minuman.

Kaedah lain ialah merendam kaki ke dalam besin yang mengandungi air suam. Ia akan memberi tekanan darah menurun dari kepala anda. Panadol adalah sejenis Painkiller? semakin banyak anda mengambilnya, semakin lama semakin kurang kesannya kepada anda.. Bererti anda perlukan dos yang lebih lagi apabila ia kurang berkesan. [ wiyah akui statement ni mmg tepat skali...mmg xberkesan langsung,,semakin lama dos mesti bertambah & bertambah]



Kita semua akan jatuh sakit apabila usia kita semakin meningkat. Untuk wanita, mereka akan melalui pengalaman melahirkan zuriat. Bayangkan mereka akan diberi dos yang kuat apabila terpaksa melalui proses bersalin melalui pembedahan. Jika anda terlalu banyak mengambil Panadol atau Paracetamol sepanjang hidup anda, seperti mereka yang ada migrain, ia akan memberi kesan sifar terhadap kesakitan yang anda alami dan anda memerlukan ubat yang lebih kuat lagi untuk mengurangkan rasa sakit.



So bila U ol dah tau pasal ni..sanggup ke diberi dadah yang kuat seperti morfin? huhu absolutely no la kan ...Hargailah kehidupan kita.. Fikir sebelum mudah memasukkan ubat yang biasa ini ke dalam mulut anda.



p/s: serik la wiyah xnk telan benda ni lagi..apa komen korang.??

4 comments:

hasyah said...

Betul tu...bayangkan kalau rosak buah pingang...buat rawatan cuci darah dah la sakit dah kos mahal

Wiyah said...

uhu x nak dah aku lepas ni...tobat sungguh2!!!

Aida Nuriezma said...

Yah,sjk ble u jd peminat setia panadol ni?
Cube ar kurangkan eh..i mmg bab2 ubt x brani nk mkn sgt.jns pyh nk mkn ubt kot.huuu...tu yg ble skt gg myk angin jd peneman setia.klu x thn sgt2 bru telan ubt.i dh lame tau bnda ni.n yg plg dekat dgn i abah la..mkn ubt ape pn mcm x lut sgt dh dgn body die sbb slalu amik ubt ble sakit.ape2 pn kite same2 elakkan eh

Wiyah said...

lately ni la i mmg sgt2 bergantung ngan panadol..maybe stress kot,,sakit kepala jer slalu pastu campur ngan senggugut lagi,,mmg xtahan kdg tu i siap bertungku lg tau...skang ni mmg siyes xnak dah!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...