To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Friday, June 3, 2011

Siakap Sweet sour

assalamualaikum...w.b.t

salam hari jumaat semua..dah lunch ker?? hurm wiyah br je lps lunch...dah lama tak masak asyik kenduri sana sini,,mak pon masak itu ini ajak makan ramai2..haih peha pon dah berselisih ni,,tak bleh jadi br 3mggu duk umah..huhu,,camne 3 bln agaknyer yer...mesti tersangat la bulatnya nanti ;-)

oke hari ni wiyah nak share resepi ni la...Siakap Sweet Sour,,since g pasar asyik tak der ikan jer so ikan ni pon boleh la..nasib baik tokei siap bersihkan semuanya terus,,,senang la keje wiyah kan ;-)

**************
Siakap Sweet Sour
**************

bahan2 :

1. ikan siakap [ yang wiyah ni dlm 600gram jer...cukup utk 2 orang makan] ~ salutkan ngan garam & tepung ubi then goreng sampai garing
2. sos cili 3 sudu + sos tomato 3sudu + sos tiram 1 sudu + sos ikan 1 sudu
3. batang sup + carrot + tomato + timun batang [potong dadu]
4. bawang putih + bawang besar + cili padi + cili besar [ potong dadu]

cara masak :

1. ikan yang dah siap goreng garing tadi angkat & ketepikan
2. gunakan minyak yang sama & kurangkan minyak ngam2 utk menumis kuah / sos nya ajer
3. tumiskan bwg putih + bwg besar + cili padi + cili besar sampai wangi
4. masukkan semua jenis sos tadi [kacau rata & biar sampai macam ada buih2 cket] ;-)
5. masukkan gula garam SESEDAP RASA & masukkan carrot + batang sup kejap tutup api then baru masukkan tomato & timun
6. tuangkan sos/kuah kat atas ikan

P/S : dihidang dengan nasi panas & sayur goreng/ ulaman & telor dadar

ikan siakap Sweet Sour

2 comments:

Cik Puan Izan❤ said...

mengancam sungguh ikan siakap wiyah tu... dah mkn tadi skrg dah lapar balik...huwaaa...

Wiyah said...

hehe thanks,,try la wat nanti senang jer wiyah main hentam apa yang ada kat dapur bujang ni jer..;-)...wiyah lunch kul 11.30 tadi...bangun pagi terus lapar,,,btol skang perut macam mintak di isi lagi...macamana nak kurus ni izan..selera je manjang huhu ;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...