To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Sunday, June 12, 2011

Kailan Ikan Perkasam

assalamualaikum...w.b.t

hai semua...wiyah nak straight to d point la kali nie..actually nak tdo dah tapi just nak share resepi ni b4 tdo..hehe! selalu orang masak kailan ikan masin ek..tp tu biasa la kan,, wiyah plak wat yang agak luar biasa cket...may be ada yang pernah try wat macam ni gak...Kailan Ikan Perkasam...sebenarnya ada ikan perkasam lebih yang wiyah goreng [ ex-ofismate org perak yang kasi ikan perkasam neh] ...terpikir2 nak wat apa eh...tgk dlm esbok ada kailan so y not aku combine je 2 mende alah ni...bila da siap macam ni la jdi nya...haha 


**************
Kailan Ikan Perkasam
**************
bahan2 :

1. Ikan perkasam 1 ekor [yg di goreng atau pon belum semuanya boleh]
2. kailan [ asingkan batang & daun kailan] + bawang besar + cili padi

cara masak:

1. panaskan sedikit minyak & goreng ikan perkasam sampai wangi dan garing [ buang tulang2 ikan takut terlekat plak]
2. then masukkan batang kailan + bawang besar + cili padi & last skali baru masukkan daun kailan
3. perasakan SESEDAP RASA tp jgn letak garam coz ikan ni dah masin 
4. siap utk dihidangkan...senang jer kan ;-)

p/s : wiyah suka makan dgn nasi putih / nasi goreng + telur dadar + tom yam/ sup [complete combination]

Kailan Ikan Perkasam

oke...boleh try nanti yer,, opps lupa nak inform,,ikan perkasam ni jenis ikan lumo iaitu sejenis ikan dari sungai perak...k.lela ex-ofismate yg perkenalkan kat wiyah! skang stock ikan ni dah habis & wiyah kirim rm50 utk wat stock bulan puasa...daaaaa ;-)

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...