To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Wednesday, June 15, 2011

Picnic di Air Terjun Sungai Pandan, Panching Kuantan

assalamualaikum...w.b.t..

ini cite last week punya cuti sekolah.....minggu akhir anak-anak buah [almaklumlah ramai kan....16 orang + 2orang coming soon end of dis year...haha] diaorang  ajak g jalan2 & beriadah ramai2...ala2 famili day la lebih kurang...pikir punya pikir sepakat nak g ke air terjun...mula-mula nak ke Air Terjun kat Besut tapi macam2 hal tak jadi la plak...so we ol pon decide g yang dekat2 jer Air Terjun Sungai Pandan kat Panching Kuantan...perjalanan dlm 40min jer dari umah we ol...hahha

punya la beremangat nak ga mandi air terjun..kul 8 pagi dah gerak dari umah...singgah breakfast kat Restoran Zaman depan Kem TUDM Batu 10...Simpang ke air terjun tu just kat traffic light lane kanan kalau dari kuantan ;-)

pintu gerbang masuk ke Hutan Simpan Sungai Pandan.....sebelum jumpa pintu ni u all akan jumpa dulu ngan ladang2 kelapa sawit & quari berkelah...agak adventure perjalanan coz jalan tanah merah & berbatu batu & lekok + lubang sana sini coz laluan utama lori quari keluar masuk thats jalan agak teruk...tp once dah jumpa pintu gerbang ni jalan dah cun & dah terasa nyaman serta sejuk...mula la tak sabar nak mandi ....kehkeh

oke...sikit cite di petik dari en.google yer!! in english lagi u...sori malas nak google lagi & translate hehe

****************
Sungai Pandan Waterfall
****************
orang2 pahang panggil air terjun Panching jer...kalo sebut air terjun sg. pandan mmg konpom tak tahu...contoh terdekat kakak wiyah yg tak tahu air terjun sg. pandan ni kat mana..siap ajak konvoi kete lg coz tak tahu jalan...haha ntah apa2 minah tu! sabor jer la..

Located 25 kilometers from Kuantan, this beautiful waterfall is easily accessible by road.

The Sungai Pandan Waterfall spans over eleven hectares of nature's best. Consisting of a series of cascading rapids, the waterfall culminates in a large pool which is ideal for cooling off on a hot afternoon. Enjoy a peaceful picnic under the shades of tropical foliage.

Sungai Pandan Waterfalls is located 25 km from Kuantan is easily accessible by road. Taxi and bus services are available to this beautiful waterfall. You must take Bukit Koop Kuantan bus  from the local bus station at Kuantan city and the bus will stop at the junction leading to the Sungai Pandan Waterfalls.........bajet air terjun tu duk kat tepi simpang tu jer >>> pastu jalan kaki plak masuk dalam hutan nun huahaha




Pondok bayaran masuk Rm2 (dewasa) & Rm1 (kanak-kanak)..foreigner lain harga yer!! bagi wiyah its fair oke...Rakyat didahulukan Pencapaian diutamakan...hahha ada kena mengena ke??? erk
welcome to Sungai Pandan Waterfall kata aulia..;-)

kul 9.30 sampai sini....semua dah excited nak mandi tak sabar2!...ini baru 10 org anak buah...yg lain ntah ke mana...3 org tak ikut coz abg wiyah ada keje..

b4 mandi...kena makan dulu!!

tadi dah makan nasi lemak...ni makan mihun + kue teow lagi!! ...wiyah masak apa???? huahaha semua nak buah gelak..cik yah masak kacang kuda jer!! huahaha sabor je la 

lepas makan terus zasssss panjat bukit coz nak g kat air terjun yg paling atas..huhu sejuk babe & bes coz time tu tak ramai lagi orang...trek or tangga dah ada tersedia but not very well..but at least ada kan!!...wiyah suka ada jambatan gantung kat sini...main lompat2 ngan anak buah yang penakut ;-)

tangga or trek..untuk air terjun kat atas...

atas jambatan gantung...jakun cket ;-)

view dari jambatan gantung...air terjun kat bawah,,sesuai utk kanak2 bawah 12tahun jer hehe

ini baru bes...sesuai utk orang2 dewasa!! baru la nikmat g mandi air terjun kan...takat duk dalam air cetek tak rock la...hehe,,puas hati babe ;-)...meh tengok pikcer air terjun yang kat atas neh...cantik gila..



view drp jambatan gantung....air terjun paling atas!!! nice view

b4 mandi...1st trip masih sempat bergambar...2nd trip dah lupa mana kamera tak sempat bergambar ngan anak2 buah..

dah tu dia....mandi tak ingat dunia!

tak perasan en. suami ambik gambar time ni....duk bertapa dalam air!!


pikcer en.suami tak bleh banyak2 coz dia tak menutup aurat....so sekeping cukup la abg yer!! ;-)...pakaian tak melepasi syarat utk seor muslim...ekekeeke

lps mandi puas2....bilas ngan air paip & bersihkan badan!! ....main2 awat game cket


then makan lagi skali....kali ni makan nasi plak,,walopon just lauk sardin + asam pedas ikan pari + ikan goreng tp masing2 siap menambah2 lagi...huhu semua kelaparan duk dalam air berejam-jam

aulia....dah ada aura baby ke ngan cik yah??? manja semacam jer ek....en. suami pon perasan!! biasanya budak2 lebih tahu dai kita kan...kata orang la! kalau betul syukur alhamdulillah...amin [pakai tudung yg sama gak coz tertinggal tudung ;-) ]

suatu hari nanti....hopefully! 

we r happy...dah nak balik!! hoooyeh aulia kata...;-)

ok....kanak2 riang semua a.k.a anak2 buah wiyah...next chool holiday kita g tempat lain plak yer!! well planned cket...ada bbq & sup nasi baru la besh kan...ajak atuk & nenek skali...


5 comments:

Aida nuriezma said...

seronaknye yah..family besar..dpt kumpul sume.ble la org dpt merasa tu sume.eh,sape lg yg pregnant skang selain su?

Wiyah said...

tu la nyer..time cuti ramai2 mmg syok la,,anak buah pon sume dah besar2..sama kepala! ;-) kakak ipar i pregnant...due bln 11,,cek su bln 9...2 lg la bertambah tahun ni...insyaAllah thn depan i plak la

zura_habib said...

dkt dh ngan umah kami kt jaya gading tu...lama sgt dh x gi sini...

*puncak air terjun bahaya nak naik...ramai pasangan duk ehem2 huhu...

Wiyah said...

tu la i tgk pikcer kawen u...outdoor kat situ ek,,kat celah batu..kat blakan pokok pon ada org ehem2 gak...mandi pakai bj nipis, baju jarang,,peluk la ngan pakwe...huh rasa k g sepak ngan penampar je! kahkah...

farisya said...

best2! selalu gak pegi sini kalau balik kuantan..mandi bawah air terjun tu...hihihi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...