To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Wednesday, June 15, 2011

Daging Masak Merah

assalamualaikum w.b.t....

wordless wednesday???? hurm ramai yang wat tajuk n3 mcm ni hari ni yer...knp jd wordless agaknya yer??...huhu wiyah hari ni sgt2 banyak bercakap hokey...td ada class mekanik struktur II fuhhhh punya la penat..ajar bab lain ..bab lain plak yg bdk2 ni blurrr...tukar unit la cara tekan nak masukkan formula dlm calculator la...haih sabar jer la!! ini la kerja pendidik kan...pengorbanan masa,tenaga ilmu & macam2 lg....sangat mulia! apa pun wiyah gt puas hati coz they all can accept all those things....alhamdulillah!

ok la..banyak plak membebel eh hari ni! bulan ni adalah bulan daging ...haha puncanya sbb beli daging 1/2kg tak habis2 lagi,, boleh masak 3 4 jenis menu...o macam2 da pikir nak wat pe ngan daging tu...mula2 masak daging goreng kunyit then masak sup daging cendawan , mee goreng basah & last masak ni plak...daging masak merah resepi dari SINI


*****************
Daging Masak Merah
*****************
masak cket jer..tp bila dah siap masak alamak banyak la plak..ini la murah rezeki kurniaan Allah namanya kan ;-)

Jom wiyah nak share resipi ni ...[resepi ni utk 2 org makan je ;-) ]

bahan2 :

1. daging lembu 200gram [ rebus sampai empuk & hiris nipis]
2. bawang besar holland + bwag putih seulas + cili hijau + cili merah
3. sos cili + sos tomato (cap kimball) + sos ikan (cap pisau @ knife)

cara masak :

1. mula goreng daging [ agak2 kuning cket jer..jgn garing sgt coz takut keras plak]
2. then buangkan cket minyak gorengan tadi...tumiskan bawang putih + bawang besar + cili2
3. masukkan sos cili + sos tomato + sos ikan
4. then perasakan SESEDAP RASA...

wiyah suka makan ngan nasi putih/nasi goreng + sup kosong/ sup cendawan/sup sayur + sambal belacan + telur dadar

rasanya....wallllah ala2 macam makan kat kedai masak ala thailand style coz sos ikan tu beri rasa yang berbeza pada masakan tu...slalunya wiyah tak pernah guna pon coz was-was tapi baru2 niwiyah terjumpa sos ikan CAP KNIFE or CAP PISAU yang dijamin halal..tanpa was-was & ragu2 lagi ;-)....lepas ni masak mesti curah sos ikan la,,,haha


okeh...bleh try nanti yer coz sangat simple & sedap!! mudah utk disediakan...slalu order kat kedai jer  tp skang dah bleh wat sendiri alhamdulillah syukur...suami pon cakap lagi bes yang ini dari yang kat kedai itu....ahaks

2 comments:

nadia ar-rumaisha said...

sedapnyer daging masak merah.....terliur woooo...
actually jadik wordless sbb biar gambar saja bercerita...agaknya...

Wiyah said...

hehe tq...ada masa try la wat! wiyah pon ikut mood & masa nak masak ne..yer la kot td pon tgk kat n3 u wordles wednesday..kuikui

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...