To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Thursday, June 16, 2011

Ikan Keli Berlada Oren

assalamualaikum...w.b.t

bersiaran terus dari ofis tru wifi selepas solat zohor kul 4 petang hehe...keje bkn byk pon just suka menagguh jer kejenye! ;-)...duk terpikir2 hari ni nak masak apa yer...ofismate duk bercerita nak masak tom yam, hurm macam best jer kan! macam nak wat lauk tu jugak la...haha,,,mlm ni or esok mertua nak datang...1 hal lg kena pikir itu & ini coz wiyah keje..apa cite diaorg duk umah kan ...hurm still thinking what should i do (*_*)

oke la...duk membebel jer yer,,wiyah nak share resepi ni la!! Ikan Keli Berlada Oren....oren??? knp oren tak merah or hijau kan...hurm apa2 jer la wiyah,,actually ikan keli beli kat pasar tani mega ahad lepas! tapi dah siap bersihkan & perap dengan garam & kunyit  & freez kan...nak masak ambil jer coz sume dah ready senang kan memasak cara wiyah ;-)

isi ikan keli lembut, berlemak & manis...sesuai kalo nak masak sweet sour or 3 rasa or kicap or paprik  or masak lemak & macam2 lagi leh wat 

**************
IKAN KELI BERLADA OREN
***************

4 ekor keli hidangan hari selasa malam rabu...

BAHAN2:

1. Ikan keli 1/2 kg ( 4 ekor coz ikan kecik2 je...wiyah geli ikan keli besar) - perap ngan garam & kunyit
2. bawang besar 1 labu + 3 ulas bwg putih + 2 biji cili besar hijau + 2 biji cili besar merah + 1 inci halia [ blender semua] - dats y jadi OREN coz combination color merah + hijau ..hehe
3. serai + daun limau purut


CARA MASAK:

1. goreng ikan keli sampai garing bukan hangit yer ;-) ....asingkan dalam pinggan
2. then kurangkan minyak utk menumis jer...tumis semua bahan blender + serai + daun limau purut sampai wangi/pecah minyak/ agak kering cket
3. perasakan SESEDAP RASA & curahkan kat atas ikan 

p/s : boleh dihidangkan ngan nasi puti + ulam timun [ haha ini jer kalo wiyah sbb malas nak wat sayur2...makan malam kan tak perlu byk jenis ek...walhal disebaliknya] ;-)


tengok color sambal ....OREN ke MERAH???? walopon korang cakap merah tp wiyah still akan cakap color OREN gak..ekekek jgn marah yer!

goreng garing2 mmg best....wiyah suruh tokei ikan tu buang kepala terus so senang nak bersihkan & tak geli sangat ;-)...ok cukup utk hari ni,,tunggu masa nak thumbs jer ni nak kena g cari lauk prepare utk mertua dtg kuikui ;-)....bleh try nanti yer..

2 comments:

Nurul Izza said...

wiyah..yaAllah ni makanan feberet izanih. huaaaaa balik pasni nk pi serang umah wiyah la..

wiyah, anak ni kurniaan Allah, kalau Allah cakap bkn msnya lagi, iAllah ada msnya nnt. baik sangka pada Allah ye.. Allah Maha Memahami dan Mendengar. iza doakan wiyah dapat baby nanti.iza dulu pun lmbt jg dpt baby.mcm2 org ngate..sabar jela..padahal Allah xnak bg lagi.. bukan kita yg xnak.huhu sabar ye wiyah.. iza doakan amiin

Wiyah said...

sangat dialu-alukan kedatangan iza ;-),,,bg tau jer no prob...hehe,,inysaAllah kan

thanks iza..tu la mulut manusia susah nak tutp kan,,redha jer per yg diaorg kata ;-(...wiyah pon slalu pujuk diri sendiri...mungkin wiyah belum bersedia sepenuhnya dr fizikal & mental..dats y Allah belum makbulkan doa2 wiyah...be +ve coz of everything happens with their own reason kan!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...