To All My Friend, Lovely & Silent Readers

To All My Friend, Lovely & Silent Readers

Mohon maaf kiranya wiyah a.k.a Tuan Rumah tiada kunjungan balas/backlink /follow ke blog kalian, ini kerana disebabkan oleh ketiadaan link blog tuan/puan utk wiyah follow kalian. Jutaan maaf juga jika jarang ber'blogwalking' ke blog kalian (busy tahap cipan). In sha Allah jika ada kesempatan waktu wiyah akan ke singgah ke blog kalian..Peace No War!!

Followers

Imamku Hingga ke Hembusan Nafas yang Terakhir

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Follow by Email

"Some Love Stories...Live Forever"

Sunday, June 26, 2011

Apam Polkadot versi 1st trial

assalamualikum...w.b.t

salam hari minggu semua...haih busy sokmo sampai nak cuci mata blogwalking pon kojap2 jer!! abor jer la ;-0...tuntutan kehidupan!!....

oke...wiyah sebenarnya excited nak share...1st kueh/apam yang wiyah wat dalam hidup...mesti u oll terkejut kan...btol serius 1st kueh,,mak wiyah pon terkejut gak..eh pandai buat kueh..dgn nada perli ke beli neh!! fuhhh umur dah nak masuk 3 series baru nak belajar masak kueh bagai kan...takpe takpe at least masih ada minat nak belajar kan walopon da tua...belajar melalui internet jer...dunia serba canggih & moden!! nak attend class tak sempat coz slalu wat hari bekerja... 

dah lama sangat teringin nak wat kueh apam nie... housemate wiyah yang perkenalkan,,planned nak wat kat umah sewa tapi last2 tak wat gak..takde masa!!...tapi semalam wiyah sahut cabaran diri sendiri...kalau tak buat bila lagi aku nak mula belajar wat kueh kan...pagi pergi beli bahan2 sume & balik cargas terus ke dapur & realisasikannya...wiyah refer full recepi refer kat blog SINI.....maaf yer wiyah ada alter cket2   resepi akak...

mempersembahkan APAM POLKADOT
-alhamdulillah jadi kenyataan-

dedicated untuk en.suami.....senyum jer!!

Jom wiyah nak share recipe Apam Polkadot versi orang baru belajar

Bahan A:                                    

-3 biji telur B       
- 3/4 cawan gula halus      
- 1sk ovallete     
- 1sk esen vanila

  Bahan B:

 - 1/2 kotak kecil fresh milk
 - 1 cawan tepung gandum + 1cawan tepung self raising
 - 1sk baking powder

Cara-caranya :

1. campurkan semua bahan A & mesin sampai putih dan kembang [wiyah blender jer]
2. then masukkan bahan B sikit-sikit & mesin sampai likat 
[ bila dah kembang & likat then boleh bahagikan ikut warna yang suka...macam kat bawah nie]

merah , purple & hijau

wiyah guna color favourite wiyah....perisa yam & pandan & strawberi

time ni...dah boleh panaskan periuk kukus...& buat macam proses buat kueh/apam
bila dah masak jadi la macam nie...

wiyah masukkan....blueberry & choclate filling

suami smile & surprised [ mesti tak caya coz wiyah macam main2 jer nak wat] ...bila dgr wiyah jerit dari dapur!! yes  yes...alhamdulillah jadi [ tak sabar2 nak bukak tudung periuk kukus]...hehehe

1 adunan tadi dapat lebih kurang 60 biji apam ditolak2 dgn yang dah masuk ke mulut sambil mengukus..macam2 corak wiyah wat/lukis atas apam nie,,,anak buah duk mengira...eh ada smile la,,eh ada sad la..hehe aje je suka2 coz tau anak buah balik sume dis week dats y agak excited nak wat,,,pembakar semangat sebenarnya!!

siap untuk dibawa untuk merasai 1st kueh dari air tangan wiyah..untuk mak, ayah, kakak,adik & anak buah semua....masing2 tanya,,btol ke tak cik yah wat kueh nie,,??? macam tak caya jer..haha baru ko tau!!...[ayat berlagak ngan anak buah...hehe]...overall bagi komen yang membina...lebih bersemangat utk try resipi yang lain... 

oke....daaa minggu depan nak balik umah mertua,,,hurm nak wat lagi lah...saja nak menggedik ngan mertua!! kehkeh,,,sebagai habuan... hari ni suami menghadiahkan Panasonic electric oven 35L...dasyat beli yang besar terus!! terima kasih suami...sebagai galakan untuk belajar wat cupcake & kueh raya nanti...next month bagi yang lain plak yer hikhik

10 comments:

zura_habib said...

wah..ramai dh try buat nie..nk try gak la...

Wiyah said...

try la zura..bes macam main2 je kat dapor,,main color2 wat dot dot la...happy wat kueh nie..relax jer!! meh i cabar u plak...;-)

Anonymous said...

Hі! Ѕοmеone in my Mуspace gгouρ shareԁ
this website wіth us so I came to tаke a look.
І'm definitely loving the information. I'm book-marκing аnԁ wіll be tweetіng
thiѕ to my folloωers! Εxcеllent blog and
outstаnding design anԁ style.

my wеbpage :: payday loans uk

Anonymous said...

Hi, і think that і saw you visitеd my ωeb site so і came tο “return the favor”.
I am аttemptіng to find things tо
іmprove my web sіte!I suppoѕe its ok to use sοme of
your ideаs!!

Feel free to visit my hοmepage ... Payday Loans

Anonymous said...

This iѕ really intereѕting, You're a very skilled blogger. I have joined your feed and look forward to seeking more of your great post. Also, I've shаred your sіte in my soсial
nеtwоrkѕ!

Have а look at mу ωeb blog ..

. Same Day Payday Loans

Anonymous said...

I wаntеd tο thank you fоr thiѕ great read!
! Ι certainly lοvеԁ
еveгy bit of іt. I've got you saved as a favorite to look at new things you post…

Feel free to surf to my web site payday loans

Anonymous said...

I'd like to find out more? I'd loνe to find out
morе ԁetails.

My ρage :: rhinoplasty top surgeon

Anonymous said...

Excellent goods from you, mаn. I've understand your stuff previous to and you're just
еxtгemely magnificеnt. I reаlly like what you've acquired here, certainly like what you are stating and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still care for to keep it wise. I cant wait to read much more from you. This is actually a terrific site.

Also visit my webpage; nose job ()

Anonymous said...

Wow, superb blog layout! How long have you been blogging for?
you make blogging look easy. The overall look of your web
site is fantastic, as well as the content!

Also visit my web page ... jackpot 6000

Anonymous said...

I want to to thank you for this excellent read!! I
absolutely loved every bit of it. I have you book marked to check out
new things you post…

Here is my web blog nummerupplysningen (elviratab.datingish.com)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...